НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung най-накрая представи сгъваем смартфон – Galaxy Fold

Лидерът на пазара за смартфони не успя да дочака началото на Световния мобилен конгрес (MWC), където по традиция обявява своите нови мобилни устройства. Тази година, южнокорейския гигант избра Сан Франциско за арена на която да представи новите флагмани при мобилните телефони. При това буквално няколко дни преди началото на изложението в Барселона. Имаше и ясна причина, точно сега, Samsung иска да бъде самостоятелно осветен от прожекторите, като компанията най-накрая обяви първия си сгъваем смартфон – Galaxy Fold.

След години спекулации и слухове технологичният гигант се почувства готов да покаже потенциалната следваща стъпка в еволюцията на умните телефони. Този ход е добре дошъл предвид стагнацията на пазара през последните месеци. Покрай Galaxy Fold, дебют направиха и обновената серия S10 на Samsung, която за първи път включва цели четири модела.

За тях след малко, защото нека преминем директно към черешката на тортата – сгъваемия смартфон.

Нова категория устройства

Galaxy Fold буквално разчупва представата ни за умни телефони. Той реално разполага с два екрана. Първият е 4.6-инчов Super AMOLED и е разположен от предната страна. Екранът се използва, когато смартфонът е сгънат и тук наистина устройството наподобява повечето умни телефони. Затова и неговите характеристики са сходни с традиционните представители в сегмента – HD+ резолюция (около 1600×900 точки). Когато се разгъне обаче се разкрива втори 7.3-инчов дисплей и така се трансформира в компактен таблет.

Samsung има няколко конкретни причини толкова дълго време да разработва Galaxy Fold. Защото технологията за гъвкавите AMOLED екрани съществува от почти десетилетие. Проблемите със сгъваемите смартфони включват изчистване на други проблеми. Някои от тях се отнасят при използването на двата екрана. От демонстрираното в Сан Франциско събитие, изглежда са се справили с тях.

Едно от главните опасения е как ще работи устройството и софтуера при преминаване от единия към другия екран. Което е неизбежно при непрекъснато сгъване и разгъване на смартфона. Samsung показаха, че поне с най-ползваните приложения проблем няма. Пускате видео в YouTube от малкия преден дисплей, разгъвате устройството и съдържанието автоматично се настройва към новата форма на по-големия вътрешен екран.

От Samsung обявиха, че в момента работят с някои от най-големите софтуерни разработчици. Целта е при техните приложения това преминаване да не се усеща от потребителите, както и да няма проблеми с ориентация, мащабиране, забавяне и др. Сред компаниите, които помагат за оптимизацията са Google и Microsoft.

В това отношение, вицепрезидента „Продукти и маркетинг“ за САЩ на Samsung Джъстин Денисън е прав, че Galaxy Fold създава нова категория устройства – хибриди между смартфон и таблет.

Galaxy Fold Infographic

Любопитни технически решения

Samsung обръщат внимание и на друг критичен елемент при подобна джаджа – сгъващия механизъм. Компанията разработва специална механична панта, която по техни думи, издържа на хиляди отваряния и затваряния.

Два екрана също така изискват и добра батерия, като трудно можеш да поместиш една такава, без да рискуваш устройството да стане по-дебело от кутията на конкурентите. Южнокорейският гигант е решил този въпрос, като е поместил две батерии с общ капацитет от 4380 mAh. Предизвикателството е било да се синхронизира консумацията и зареждането им, така че да могат да работят ефективно заедно.

Останалите технически характеристики също могат да стреснат някои потребители. Galaxy Fold разполага с цели шест камери. Една на предния панел при малкия екран, две в дясната част на големия дисплей и още три на гърба на устройството. Хардуерът е безкомпромисен и поне на хартия би трябвало да предоставя наистина впечатляващи скорости – 7nm осемядрен процесор и 12GB RAM. При последното няма правописна грешка. Мястото за съхранение е 512GB, но няма допълнителен слот за SD карта.

Иновацията идва на солена цена

Преди да засипете с въпроси телекомите и Samsung, когато това чудовище ще се появи по нашите географски ширини има три големи проблема. Първият е очакван – сгъваемият смартфон е значително по-дебел в прибрано положение от традиционните модели. Доста наподобява ранните модели умни телефони на Nokia, които предлагаха подобна разтваряща функция, но вместо огромен екран имаха физическа клавиатура.

Вторият също не би трябвало да изненада хората, които следят тенденциите. Това е цената. Galaxy Fold е със стартова цена от 1980 долара. Традиционно в Европа числото е същото, но в евро, което на българския пазар ще бъде на нива от малко под 4 000 лева. Ако миналогодишните премиум флагмани от 2 000 лева са ви били скъпи, този нов клас ще доразбие представите ви за висока цена.

Последният проблем е свързан с функционалността на всички приложения, които не са оптимизирани за сгъваемия формат. По време на демонстрацията бяха показани само такива на партньори и те работеха безупречно. За останалите засега може само да гадаем дали ще могат да действат по същия начин.

Ако цената още не ви е разубедила, Samsung Galaxy Fold се очаква да навлезе на пазара през пролетта на тази година в САЩ. Очаква се горе-долу по същото време да започнат доставки и в Европа, но за България все още няма конкретна премиерна дата.

Galaxy S10+_combo

Четирите флагмана

В традиционния сегмент, Samsung представи не един или два модела, както прави обикновено, а цели четири. Това са Galaxy S10, S10+, S10e и S10 5G.

Първите два са базовите версии, разликата между тях е основно в размера на екрана, една предна камера и различен капацитет батерия. Общото е в задните камери те са с общо три сензора – 12MP телефото, 16MP широкоъгълна и 12MP. Те предоставят възможност за заснемане на 123 градусови кадри и имат двукратно оптично приближение. Цените у нас ще са като за премиум флагмани – Galaxy S10 започва от 1 749 лева, а S10+ – 1 949 лева.

Galaxy S10 Series

Другите два модела са по-любопитни. Galaxy S10e е „бюджетното“ решение на Samsung, което е в отговор на тенденцията, наложена от Huawei да пуска под флагманския си подбранд и по-евтини смартфони. При ценообразуването, компанията е взела повече пример от Apple, отколкото от китайския производител. Защото S10e в България ще се предлага на цена от 1 449 лева.

Последният модел за съжаление няма скоро да го видим на нашия пазар. Galaxy S10 5G, както името подсказва, е оптимизиран за мобилните мрежи от пето поколение. Тази технология няма да бъде достъпна в България поне още една година, ако не и повече. Самият модел запазва габаритите на S10 серията, независимо от по-добрата свързаност. Той дори разполага с по-голям и добър екран, пълен комплект от четири задни камери, както и батерия с най-голям капацитет. Цената не беше обявена.

Свързани статии

Back to top button