MWC 2019АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Сгъваемите смартфони – нова надежда или скрита революция

Новите устройства имат задачата да върнат иновациите при умните телефони, вместо това те най-вероятно ще създадат нов пазарен сегмент

Темата накратко
  • - Близо десетилетие отне на гъвкавите смартфони да достигнат пазара
  • - Новите устройства ще заемат изцяло нова премиум категория
  • - Основният проблем е цената и оптимизирания софтуер
  • - Сгъваемите смартфони ще окажат натиск на цените на премиум умните телефони
  • - Покрай тях таблетите може още повече да се маргинализират
Колкото да въртим, сучем и връзваме езика си, трябва да признаем, че смартфоните в момента са изправени пред криза на зрялата възраст. Метафората не е само за пазара, който стагнира, но и за самите производители, които трескаво търсят иновации и нов възможности. В стремеж да привлекат вниманието на потребителите, те започват да изпадат в крайности.

Нека разгледаме, какви модели бяха представени на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона тази седмица. Смартфон с пет основни камери, които снимат едновременно, друг сканира чрез инфрачервен сензор кръвоносните съдове на ръката и може да се отключи без докосване, трети предлага калъф с втори екран. Списъкът продължава. В същото време хората все повече се питат, каква част от тези нововъведения реално ще влезе в употреба.

Налудничавите идеи никога не са напускали пазара, просто преди бяха изтласкани на заден план. Производителите просто ги интегрираха по-бавно и внимателно. Много често, те се оглеждаха за стари идеи, които надграждаха.

Перфектният пример за това е как през 2018 г., Huawei изтупа от нафталина 40MP камери, въведени от Nokia преди повече от петилетка преди това. Комбинирайки ги с друга стара идея – комбинацията от няколко сензора, китайската компания направи истински щурм на флагманския сегмент.

Тази година сме свидетели на една друга технология, която беше представена преди малко по-малко от десетилетие, но едва сега, технологичните компании ще започнат да предлагат на потребителите. Смартфоните с огъваеми екрани.

Huawei Mate X

Първата вълна

Първа беше неизвестната китайска Royolo, но вече Huawei, Samsung и TCL показаха свои модели сгъваеми умни телефони. Всички погледи и надеждите за връщане на пазара към растеж са насочени към тези устройства. При това съвсем основателно. Ако през 2011 г. подобни смартфони бяха бъгави прототипи, с повече от съмнително пазарно бъдеще и практичност за потребителите, то осем години по-късно, на тях се залагат големи надежди, да върнат умните телефони по пътя на иновациите.

В някаква степен, очакванията не са без покритие. Защото подобни смартфони, могат да създадат нов клас хибридни устройства, които да повишат производителността на потребителите.

Гъвкавите модели на Samsung и Huawei ще се продават на цени около и над 2 000 долара, което е повече спрямо най-скъпите iPhone-и.

Ако преди това не ги разорят. Гъвкавите модели на Samsung и Huawei ще се продават на цени около и над 2 000 долара, което е повече, при това с доста, спрямо най-скъпите iPhone-и. Дори само този факт, за първи път от повече от десетилетие ще изтласка телефоните на Apple от престижното място като най-премиум продукти.

Процесът по създаване на нов клас устройства е бавен, защото освен цената, изпипването на технологията също отнема известно време.

В следващите редове ще разгледаме всички аспекти, които бележат началото на новата ера на сгъваемите смартфони.

PlasticLogic_flexible_display

Малко история

Първите огъваеми екрани са базирани на e-paper (т.нар. електронна хартия) и се появяват още през 1974 г., покрай разработките на Xerox. Технологията не се оказва толкова лесна за овладяване, като продължава и през първите години на XXI век.

Развитието на OLED екраните по същото време буквално придава повече гъвкавост на производителите. Sony започва работа в тази посока през 2005 г. Три години по-късно Nokia показва концепцията Morph – визията на финландците по това време, как могат да се развият мобилните устройства. В нея са включени огъваеми екрани, които могат да се трансформират от гривна с активен дисплей, през смартфон с нормални размери до дори малък таблет.

Всичко това е показано само под формата на концептуална анимация и включва иновации, които са или в много начална изработка или още са само на хартия. Такива например са – нанотехнологиите, графенови интегрални схеми и огъваеми екрани. В същото време Apple вече променя пазара със своите смартфони iPhone и повежда активно индустрията, докато Nokia мечтае.

Визията на финландската компания се материализира доста частично през 2011 г., когато е показан прототипът Kinetic. Това е смартфон, който разполага с гъвкав екран и целият потребителски интерфейс реагира в зависимост от различни леки деформации на устройството.

Макар и прототип, Kinetic може да мине като първия смартфон с огъваем екран, който е показан публично. Амбициозната идея, за телефони със сгъваеми дисплеи се забавя с няколко години, покрай проблемите на Nokia и техническото развитие на пазара.

royole-flexpai

По пътя на гъвкавостта

Техният дебют се очаква от години, които бяха изпълнени с обещания, демонстрация на компоненти и половинчати решения. През 2015 г. Samsung излезе с техния флагман Galaxy S6 Edge, чийто екран беше огънат от двете страни. Технически, тогава компания създаде леко фалшиво очакване, че смартфонът ще бъде по-гъвкав. Този дизайн постепенно се наложи и вече доста компании го прилагат.

Освен чисто по-добрата естетика, подходът даде възможността да се инсталира странична лента, която да може да се гледа под различни ъгли – функция, която не запали потребителите и критиците. Galaxy S6 Edge заради извития си екран, беше и по-лесен за изпускане. Samsung коригираха това с намаляване на огъната площ и самия ъгъл, който тя заема в следващите модели, като злополучния Note 7.

През 2018 г. вече доста флагмани и премиум устройства на производители различни от южнокорейския гигант, разчитат на подобно дизайнерско и техническо решение. Опити с много лека пълна извивка са правени и от Sharp и LG. Но технически, това не придава никаква добавена стойност за потребителите, освен по-различна естетика. Истински гъвкавите устройства с възможност за сгъване ще преобърнат пазара.

Възможностите за тънки и огъващи се OLED екрани са нееднократно демонстрирани през годините и вече има телевизори с подобни характеристики. Но, като изключим, няколко непредвидени огъвания на iPhone 6 Plus, до края на 2018 г. не станахме свидетели на истински сгъваем смартфон. В края на изминалата година неизвестният производител Royole показа първото подобно устройство.

Новият FlexPai разполага със 7.8-инчов екран, който може да се трансформира от таблет в смартфон, макар и доста дебел такъв. Някои световни технологични журналисти, успяха да го тестват и споделят, че работи доста добре, като софтуер и реакция на дисплеите. Има голяма вероятност историята да забрави за FlexPai, но именно той поставя началото на истинска надпревара сред гигантите.

Foldable phones 2 Samsung

Сгъваема надпревара

Седмица преди Барселона Samsung демонстрира своя първи сгъваем смартфон – Galaxy Fold. Поставен до FlexPai, последният изглежда като недодялан прототип. Устройството е изчистено, с два екрана – един на предния панел и един вътрешен, който се активира при разгъване. Първият е 4.6-инчов, което прави Galaxy Fold-а да прилича на малко по-дебел смартфон от средния клас. Но разпънат, умният телефон се трансформира в компактен 7.3-инчов таблет.

Удоволствието идва скъпо, като цената е 1 980 долара и се очаква да влезе на пазара през лятото.

Huawei не стоят със скръстени ръце. Ден преди началото на конгреса в Барселона, те представиха своя претендент в новия клас – Mate X. Устройството има само един голям 8-инчов екран, който обхваща цялата ми предна част. Сгънат, той се трансформира в два дисплея – един на предния и един на задния панел. Последният е по-малък, защото отстрани има специална конзола в която са поместени, камерите, антената и някои други по-обемни компоненти.

Mate X има няколко предимства пред Galaxy Fold. Първо е по-тънък, второ в сгънато състояние екраните са по-големи (и повече), което важи и за основния в разгънат формат. Основният недостатък е в по-високата цена от 2 299 евро. Другият е, че екранът обгръща цялата предна част, което може да се окаже проблемно при изпускане на устройството.

Свалянето на цената до 1 000 долара, може да има огромен ефект върху смартфон пазара.

Samsung и Huawei, далеч няма да са единствените от големите компании, които ще разкрият подобни хибриди. TCL показа прототип, който е по-дебел от двата основни конкурента, но амбицията на компанията е да докара цената около 1 000 долара. Което е близо два пъти по-евтино, от Galaxy Fold и Mate X. Пълните му възможности обаче са под въпрос, тъй като TCL не допуснаха журналисти да тестват устройството.

Към TCL добавяме и обичайните заподозрени. Патенти на Apple, LG и Motorola, загатват, че трите компании готвят подобни устройства. Oppo и ZTE официално представиха скици на концепции за сгъваеми смартфони. Така всички основни играчи се очаква да се хвърлят в тази нова ниша, ако не в рамките на тази година, то поне в обозримо бъдеще.

Foldable phones 3 Huawei

Затрудненията на първите

Веднага изникват два въпроса – защо подобни устройства са толкова важни, както и защо чак сега се появяват, при положение, че извити OLED екрани има от близо десетилетие, а работещи прототипи от около осем години? Отговорът на последния е по-кратък. Просто чисто технически до момента беше трудно да се пусне модел, който да е и практичен за потребителите. Огъваемите екрани съществуват от години, но това не означава, че останалите елементи от смартфоните могат да правят същото.

Това означава, че компонентите трябва да се разделят поне на две части, като централната да бъде заета от специална „панта“, която да сгъва телефона. Подобно на хибридни лаптопи като Surface Book например. Смартфоните постигнаха много при миниатюризацията на компонентите през годините и продължават с бързи темпове в тази посока. Вече просто достигнахме до момент, в който може да получим сгъваем смартфон, без да жертваме прекалено много функционалност.

Отговорът на първия въпрос се състои от няколко елемента. Единият е цялостната пазарна конюнктура. Производителите се нуждаят от иновации, с които да представят нови и привлекателни продукти. Пазарът със смартфони в момента стагнира, като през 2018 г.  е отчетен спад в продадените бройки от 4%. В същия момент, компаниите вдигат цените на най-високия клас устройства, за да не се отрази това понижение на печалбите.

Сгъваемите смартфони ще дадат възможност на технологичните гиганти да предложат нещо наистина ново при това на по-висока цена

Сгъваемите смартфони ще дадат възможност на технологичните гиганти да предложат нещо наистина ново при това на по-висока цена от иначе скъпите умни телефони в премиум класа. Затова цени  От друга страна, те ще дадат нови възможности за потребителите. Хибридните устройства, като лаптопи 2в1 успяха почти напълно да елиминират традиционните мобилни таблети и позволиха по-висока продуктивност в по-компактен дизайн.

Защо да не е следващата стъпка на еволюцията именно възможността на смартфоните да се трансформират в таблети? Умните телефони ще станат още по-функционални и ще намалят необходимостта от ползване на второ устройство в някои случаи.

Galaxy Fold Fail

Практичните предизвикателства

Всичко това звучи доста добре, но има няколко големи проблема, които производителите няма да успеят да разрешат поне в първите няколко години. Един от тях може да се илюстрира много добре от първия наличен сгъваем смартфон FlexPai на Royolo. Той е с дебелина на тефтер, което спрямо съвременните смартфони е направо недопустимо. Причината за това се крие в техническите трудности, пред които са изправени производителите.

Те трябва да измислят конструкция, която да е стабилна и да издържа на огъване, без да се деформира, а в същото време да успеят да интегрират всички необходими компоненти, за да може да работи устройството.

Частично, тези опасения бяха разсеяни от моделите на Samsung и най-вече на Huawei. Китайският гигант постига сравнително тънък дизайн, благодарение на факта, че използва само един екран.

Видеоподкастът Tech Update на живо от Барселона, тества новия Huawei Mate X

Вторият голям проблем е свързан със софтуера. Истинските хибридни лаптопи успяха да разгърнат потенциала си едва след като Microsoft успя да изкара удобна и лесна за работа версия на Windows за сензорни екрани. На Google им отне по-малко време, докато оптимизират своя Android за таблети – само една година.

Софтуерът е ключов фактор и при сгъваеми смартфони, защото чрез него ще преминава цялото потребителско изживяване.

При демонстрацията на Samsung, компанията имаше проблеми с реакцията на предния екран. Това може да се дължи или от грешка на презентиращия или забиване на софтуера/дисплея. Galaxy Fold е по-усложнен, защото трябва да се комуникира и прехвърля информацията от единия към другия екран. Южнокорейската компания уверява, че причината за пускане на устройството чак през лятото е именно в изчистване на работата на софтуера.

Samsung работи с някои от най-големите компании за онлайн услуги и приложения, като Google, Netflix и други, за да може да оптимизира техните програми за Galaxy Fold. Отворен остава въпросът за всички останали приложения и доколко техните функционалности ще работят при тази комбинация от формати на екрана.

Отворен остава въпросът как ще работят повечето приложения при няколко различни екрана.

При Huawei ситуацията, като че ли е по-оптимистична. Отзивите от Барселона са, че устройството реагира бързо, лесно и безпроблемно. В голяма степен това се дължи на тестовете основно на базови приложения като браузър и YouTube. От друга страна, самата концепция и изпълнение на Huawei Mate X позволява по-лесното адаптиране на софтуера. Причината е, че разполага само с един екран, по който се прехвърля информацията. Трудната задача е, китайските инженери да направят така, че мащабирането да става бързо и безпроблемно.

По отношение на поддръжката на повече приложения, независимо за коя концепция става въпрос, Google обявиха, че вече работят по оптимизирането на Android за подобни сгъваеми смартфони. Кога ще бъде напълно завършена и дали ще може лесно да се нагодят приложенията и функциите за тези хибриди – все още не се знае.

Последното предизвикателство вече го споменахме – това е цената. Huawei Mate X на пръв поглед е по-добрия сгъваем смартфон, но съответно и най-скъпия – 2 299 евро или около 4 500 лева. Миналата година се шегувахме, че Apple не предлагат нищо революционно, но пък увеличиха цените с близо 30%. Сега, iPhone XS Max изглежда евтин в сравнение с Mate X.

Сгъваемите смартфони

Неподозираната революция

На фона на всичките други причудливи „иновации“ от конгреса в Барселона, сгъваемите смартфони са нещо повече. Те са стъпка в посока на създаването на нов сегмент на хибридите – комбинацията между умен телефон и таблет. Налагането им ще отнеме време, поне няколко години. Но аналогията с хибридните устройства между лаптопи и таблети е повече от видна. При представянето на първия iPad, пазарите бяха въодушевени, но функционалността на тези устройства беше подложена под въпрос.

Microsoft, Asus и Lenovo положиха първите стъпки в създаването на комбинация между лаптоп и таблет, с което трансформираха двата сегмента. Първият засили продажбите си, докато втория се превърна от потенциален спътник на смартфоните, в доста нишов такъв.

В момента, в който хибридните сгъваеми смартфони станат популярни и по-масови те ще доведат до пълното изчезване на таблетния сегмент. Защото в разгънато състояние новите устройства разполагат с 7-8, а скоро като нищо и 9-инчови екрани.

Гъвкавите смартфони може да направят таблетите още по-нерелевантни и да ги заменят напълно.

С тяхна помощ ще могат да се гледат доста по-добре видео и дори филми на път, да се разглеждат снимки, карти, интерактивни елементи. Или с други думи почти всичко, което в момента смартфоните правят с компромиси. За пълна производителност има или лаптопи, или техните хибридни варианти.

Казано с по-прост език – дните на таблетите са преброени. С потенциално достъпния модел на TCL този процес дори може да се ускори и в рамките на следващата година-година и половина да сме свидетели на срив на този пазар. В същият момент сгъваемите смартфони постепенно ще се наместят не в една, а в цели две ниши.

Първата е вече споменатия сегмент на компактните таблети. Втората е, че те ще доведат премиум смартфоните до лека екзистенциална криза. Свалянето на цените на новите хибриди до 1 000 долара ще направи всички модели традиционни умни телефони в този диапазон непривлекателни. Което ще сложи край на лудостта с непрекъснатото поскъпване на премиум моделите и даже е възможно да свали тавана.

Което в средносрочна перспектива е добра новина за потребителите.

Свързани статии

Back to top button