MWC 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Nokia 9 PureView е първият смартфон с пет камери

Nokia направи силно завръщане през последните две години, като вече е сред Топ 10 производители на смартфони през 2018 г. Брандът планира да продължи добрите резултати, като в навечерието на Световния мобилен конгрес в Барселона представи първият умен телефон с пет основни камери. Новият Nokia 9, отбелязва и завръщането на технологията PureView.

Съзвездие от сензори

Смартфонът отпред не се отличава значително от повечето модели на пазара. Nokia 9 PureView лесно може да се различи, като се погледне задния панел. В горната му част е разположено истинско съзвездие от сензори – пет камери с Carl Zeiss оптика. Две от тях са цветни, а цели три – монохромни. Всичките са 12MP и бленда от f/1.8.

Nokia 9 PureView Infographic

Феновете на Huawei вече предвкусват победата, предвид липсата на истински голям сензор. Но, да се върнем към магическите думички PureView. Това е технология, благодарение на която, моделите, които я използваха, в комбинация с големи сензори, правеха моделите на Nokia с най-добри камери години наред. Тайната се крие в специален изчислителен модул, който отговаря само и единствено за правенето на снимки. Чрез него се прилагат методи, като oversampling (софтуерно напасване на няколко кадъра) и софтуерно мащабиране на кадрите.

В случая с Nokia 9 PureView, се използва поръчков модул, наречен Light. Чрез него петте камери снимат едновременно, като всяка от тях го прави с различни настройки на картината. След което модулът ги наслагва и пресъздава максимално качествена и контрастна снимка. Трите монохромни сензора позволяват, кадрите да са с максимален детайл на сенките, както и при по-тъмните или по-светли елементи.

HMD Global, които държат бранда Nokia, внасят и редица подобрения в софтуера за снимане. Добавят се нови функции при настройките, както и компанията си партнира с Adobe Light Room за по-добра обработка на кадрите след това.

Nokia 9 PureVIew 2

Флагмански черти

Nokia 9 PureView разполага с истински флагмански нотки. Изцяло стъклен дизайн с алуминиева рамка, безжично зареждане, водоустойчив със сертификат IP67 и вграден под екрана сензор за пръстови отпечатъци. Цената е 699 долара и ще бъде наличен през март. Смартфонът е част от програмата Android One, което означава, че идва с максимално изчистена версия на операционната система.

Комбинацията от пет камери и наслагване на кадрите е доста силна, но липсата на голям сензор при тях създава някои опасения. Това ще се отрази най-вероятно негативно на възможността да се правят ясни изображения с приближение на кадъра. Изборът на еднакви сензори е продиктуван най-вероятно от създаването на хомогенни като формат и размери снимки от всяка камера, които след това да се обработят. Остава горчивият привкус, че предната е с 20MP.

Пълният запис на пресконференцията на Nokia от Барселона можете да видите тук:

HMD Global представи още четири мобилни телефона:

Nokia 4.2

Nokia 4.2

HMD Global представи и два нови модела в средния към нисък клас. Според компанията, една трета от всички потребители се ориентират към смартфони на цена под 200 долара. Nokia 4.2 е със стъклен дизайн и е съпоставим в това отношение с флагманите от миналата година. Разполага със специална светлинна индикация отстрани на устройството, която показва, кога има непрегледани известия. Също така има лицево разпознаване и вграден бутон за включване на Google Assistant. Цената му е 169 долара.

Nokia 3.2

Nokia 3.2

Вторият модел в средния клас е Nokia 3.2. Той е с голям 6.26-инчов екран с безрамков дизайн. Разполага с малък прорез, предназначен за камерата. Самото тяло е от пластмаса, което за някои потребители е повече плюс, отколкото недостатък. Основната камера е 13MP, а предната – 5MP. Подобно на Nokia 4.2 и той разполага с лицево разпознаване, бутон за гласовия асистент на Google и светлинна индикация за известия. С една идея е по-евтин – 139 долара.

Nokia 1 Plus

Nokia 1 Plus

Голям акцент на HMD Global в Барселона определено са достъпните смартфони. Nokia 1 Plus е модел за под 100 долара. Той е специално разработен за развиващите се пазари, като Индия, Индонезия и Виетнам. Nokia 1 Plus реално е уголемена версия от предшественика си. Основната разлика е в екрана, който вече е 5.45 инча. Основната камера е вдигната до 8MP, а предната – до 5MP. За разлика от моделите в другите класове, Nokia 1 Plus Е с Android 9 Pie Go – олекотената версия на основната операционната система, която заема по-малко място, по-малко ресурси и хаби по-малко интернет трафик. Ще се предлага на цена от 99 долара.

nokia 210

Nokia 210

Може ли година, без да видим обикновен мобилен телефон, който да носи бранда Nokia? Явно не, защото 210 е поредният модел, който не разполага с операционна система, но предоставя достъп до интернет, игри, приложения като Facebook и издръжлива батерия. Цената му е само 35 долара.

    Свързани статии

    Back to top button