MWC 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Смартфоните от Барселона

Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона е мястото в което голяма част от смартфоните през годината дебютират за първи път. За да могат да привлекат повече внимание, големите производители постепенно изтеглиха ключовите си презентации няколко дни преди началото на самото събитие. Други останаха верни на традицията и представиха своите модели по времето на самия конгрес.

В този материал ще намерите обобощена информация за всички смартфони, които не попаднаха напълно в светлината на прожекторите. Защото Sony, LG, Xiaomi и др. показаха нови модели, някои от които заслужават внимание. В същото време, ако сте пропуснали сгъваемите смартфони на Samsung и Huawei, петкамерния на Nokia и новата серия Galaxy S10, можете да ги прегледате в нашите материали посветени по темата.

Sony Xperia 1Xperia 1

Sony придобиха, вредния може би, навик да показват нов флагман на всеки шест месеца, като запазиха практиката и през тази година. Xperia 1 е един от най-високите смартфони на пазара в момента. В буквалния смисъл на думата. Той разполага с 6.5-инчов екран с 4K резолюция (1644×3840). Съотношението 21:9 прави дисплея доста издължен, а целия смартфон – доста висок от 16.7 см. Което го откроява доста от конкурентите. Разполага с три 12MP камери, но с различни параметри. Има двукратно оптично приближение, хибридна стабилизация и супер забавен кадър на снимане на видео от впечатляващите 960 кадъра в секунда. Цената се очаква да бъде около 1 000 долара.

Sony Xperia 10 PlusXperia 10 и 10 Plus

Sony показа и по-достъпни версии на Xperia 1, това са моделите 10 и 10 Plus. Дизайнът между трите модела е сходен, както и доста от възможностите. Разликата е в детайлите по самите характеристики. Xperia 10 и 10 Plus са с малко по-слаби версии на процесорите, двойни, вместо тройни камери. Вторият има сходен по размер и съотношение екран, но резолюцията е почти двойно по-ниска. Същото важи и за оперативната памет – Xperia 1 и 10 Plus са с по 6GB RAM. Но вторият е с по-слаб процесор. В общи линии, Sony пуска три модела със сходен дизайн, но в различни ценови сегменти.

LG-G8-ThinQG8 ThinQ

Флагманската серия на LG се завръща с G8 ThinQ. Едно от впечатляващите нововъведения е интегрирането на говорителя на предния панел под екрана. Компанията използва технологията от своите телевизори, което дава повече пространство за екрана.

LG разширяват запазената си марка за жестово управление. Дори я разширяват – сега можеш да отключиш G8 ThinQ като покажеш ръката си на устройството. Това става като смартфонът сканира чрез инфрачервена камера кръвоносните съдове на ръката и така я разпознава. Тестовете за момента не са убедителни, до колко ефективно работи тази технология. Както името ThinQ подсказва, смартфонът разчита и на разширени функции с изкуствен интелект. По останалите показатели, включително и в дизайна, устройството е подобрена версия на миналогодишния модел G7. Цената е с една идея по-разумна от 700 долара.

LG V50 DualScreenV50 ThinQ

По-големият и скъп събрат на G8 е V50. Той разполага с по-голям екран, подобрени камери и батерия, както и най-важното 5G връзка. Има 6.4-инчов OLED екран с висока резолюция (1440×3120). Основната камера е тройна – два от сензорите са 12MP и един 16MP. Един от недостатъците, като цяло на повечето LG смартфони е в наличието на прекалено много излишен, предварително инсталиран софтуер.

Предвид нелошата цена от 900 долара, V50 се позиционира като един от сравнително достъпните 5G устройства, които ще излязат през 2019 г.

DualScreen

LG е една от компаниите, които доста агресивно използва гъвкави OLED технологии, особено при телевизорите си. При смартфоните явно има изоставане. Защото компанията вместо устройство с гъвкав екран представи интересен аксесоар за V50, който го превръща в сгъваемо такова с втори дисплей. DualScreen като концепция представлява доста по-тънка версия на конзолата Nintendo DS. V50 се вкарва в голям калъф, като капака, реално представлява втори екран. Специален софтуер позволява последния да се изключва, да се ползва като допълнителен или като продължение на първия.

Alcatel 3 2019Alcatel 3

Китайският производител TCM, който държи правата за бранда Alcatel, направи доста добри постижения сред достъпните смартфони миналата година. Компанията продължава и през тази, като в Барселона виждаме обновена версия на Alcatel 3. Дизайнът е сходен с премиум устройство – безрамков 5.94-инчов екран с малъл прорез, лицево отключване и двойна камера (13MP и 2MP). Хардуерът е като за достъпен клас – Snapdragon 439 чипсет и 3 или 4GB оперативна памет (в зависимост от варианта). Един от основните му недостатъци е, че идва с по-стара версия на Android 8, като още няма яснота дали ще получи ъпдейт до Pie. Големите компромиси изчезват, поради факта, че Alcatel 3 ще се продава за 159 евро.

Xiaomi Mi 9Mi 9

Xiaomi хвърля ръкавицата на Huawei, като новия Mi9 разполага с три камери – 48MP, 16MP и 12MP сензор. Те позволяват снимане при доста ниска осветеност, макар, че може би не се справят толкова добре при силно приближение. Xiaomi все пак не разполагат с толкова силен софтуер, подкрепян от изкуствен интелект за обработка на изображенията. Останалите характеристики са доста сходни с тези на флагманските модели – 6.39-инчов екран с минимален прорез. Голям недостатък е натъпкания с услуги, приложения и екстри интерфейс, който забавя работата на устройството. За сметка на това, цената е доста достъпна – 449 евро.

Mi Mix 3 5G

Mi Mix 3 5G всъщност е просто версия на едноименния модел от миналата година, която е съвместима с последното поколение мобилни мрежи. Xiaomi се цели да го пусне в първата половина на годината. Все още не е обявена цената, но най-вероятно ще бъде един от най-евтините смартфони, които позволяват 5G връзка.

Свързани статии

Back to top button