IT БИЗНЕСАНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Третата фаза на войната на САЩ срещу Huawei

Вашингтон използва кибератаки в търсене на доказателства, а китайският гигант е изправен пред недостиг на чипове

Откакто САЩ наложиха санкции срещу китайския технологичен гигант Huawei ситуацията се развива като класическа война. Едната страна настъпва, другата се защитава, контраатакува, като и двете обявяват своите победни резултати. Това продължава вече няколко години, въпреки, че формално от една година Вашингтон се опитва пряко да сломи Huawei.

На път сме да навлезем в следващата трета фаза в този конфликт, който най-вероятно ще продължи да се изостря поне до изборите за президент в САЩ наесен.

Защо смятаме така? Няколко факта от последните дни и седмици потвърждават за тези развития. Huawei намекна, че с дебюта на Mate 40 през септември, ще бъде сложен край на чиповете Kirin, които са дело на тяхното звено HiSilicon. Компанията трескаво търси алтернатива и дори Qualcomm се опитва да лобира за доставката на своите чипсети. Към това добавяме и съобщението, че Националната агенция по сигурност на САЩ (NSA) е пробила сървърите на китайския гигант и е успяла да извлече основния код и някои други подробности.

Последните елементи от пъзела са успехите на Huawei и превръщането ѝ в лидер по доставки на смартфони през второто тримесечие, както и засиления фокус към умни аксесоари и лаптопи. В следващите редове ще разгледаме всеки един от тези елементи.

Силициева драма

huawei-kirin-990-s1-5g-product

През средата на май САЩ обявиха своята втора вълна от санкции срещу Huawei, която може да се тълкува и като втори удар срещу нея. Вашингтон забрани на чуждестранните производители на чипове, които използват щатска интелектуална собственост, технологии и лицензи в своите продукти да продават на китайската компании.

Вследствие на което Huawei е изгубила възможността да работи с тайванската TSMC. Тя е крайният доставчик на разработваните от дъщерната ѝ фирма HiSilicon чипсети Kirin, които постепенно изместиха Snapdragon от смартфоните на технологичния гигант.

Новината беше потвърдена от основателя на Huawei Ричард Ю, по време на технологична конференция China Info 100, като тя беше съобщена от агенция Associated Press. Според него, TSMC в момента изпълнява поръчки заявени преди 15 май за доставка на процесорите Kirin 1000 за тазгодишната серия Mate. След което, тайванският производител е спрял разработването, поради факта, че попада в обсега на новия кръг от санкции, наложени от САЩ. Ричард Ю потвърждава, че доставките ще приключат към 15 септември, след което Huawei няма да получава нови чипове.

Това е огромен удар за китайския гигант. Защото означава, че ако до края на тази година не се намери алтернативно производство, Huawei няма да може да доставя нови смартфони през 2021 г. Ще се продават моделите от настоящата 2020 г., като ще се разчита на натрупаните до 15 септември складови наличности. По този начин, крайният ефект от втория удар на САЩ върху Huawei ще се усети през септември и задълбочи през следващата 2021 г.

Търсене на алтернатива

Huawei_Enjoy_Z_5G_Dark_Blue

Почти паралелно с изказванията на Ричард Ю беше публикувана непотвърдена информация, че щатската Qualcomm активно лобира във Вашингтон, за да бъде включена в списъка с изключения за търговия с Huawei. Така, компанията иска да поеме производството на чиповете за китайската компания. Този сценарий е много малко вероятен.

От една страна, САЩ искат да „пресушат“ напълно източниците на производство и ноу-хау на Huawei и надали ще го разрешат. Дори да го направят, това ще е нестабилно партньорство, което може да бъде прекратено по всяко време. Китайската компания няма да търси подобно и дори да опре до него, то ще се осъществи за кратък период.

MediaTek-chipset

Друг хипотетичен вариант е MediaTek, която отново е тайванска и надали ще разполага с напълно независима от САЩ технология, за да не попадне под санкциите подобно на TSMC. Засега тя доставя процесорите за най-достъпните модели на Huawei и покрай санкциите двете компании са засили партньорството си. Тя отново може да се разглежда като временен вариант, защото поне за момента няма капацитет да прави чипсети в най-високия клас. Което ще лиши Huawei от едно от най-силните си конкурентни предимства.

През май имашe информация, че китайското правителство е отпуснало 2.25 млрд. долара на SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) за разширяване на капацитета на един от заводите ѝ. Компанията е базирана в Хонконг и е по-добрия избор за алтернатива на TSMC в дългосрочен план. Въпросът тук е колко време ще ѝ отнеме да стане доставчик на процесорите на Huawei. Това може от коства няколко години, а Huawei ще може да остане на смартфона пазара без доставки не повече от 12-18 месеца. След този период вече ще има тежки имиджови и пазарни поражения.

Третият удар

nsa-cyber-security-center

Обвиненията на САЩ срещу Huawei са, че техните устройства, мрежово оборудване и услуги предоставят данните на потребителите на китайските власти. Тези твърдения продължават да не са подкрепени с конкретни доказателства, въпреки, че са теоретично възможни. Стремежът на Вашингтон да разбере какво прави компанията я кара да прибегне до „алтернативни методи“.

Според документи на NSA разпространени от Едуард Сноудън, щатските служби са успели да пробият системата на Huawei. Така те са получили достъп до техния имейл сървър. Иронията е, че САЩ обвиняват китайската компания в промишлен шпионаж (в по-ранните ѝ години на развитие) и, че прехвърлят данни за своите потребители, а самото правителство действа по такъв начин.

Тъй като Huawei разполага с над 150 хил. служители, всеки от тях пуска по десетки и стотици мейли на седмица, това е огромен масив от информация. По информацията на Сноудън, NSA „има прекалено много данни, които не знае какво да ги прави“.

По този начин излиза наяве третият, скрит от публичните очи, удар срещу китайската компания от страна на САЩ. Подобен достъп и действията на NSA могат да предоставят достатъчно информация, за да се неутрализират следващите ходове на Huawei за заобикаляне на санкциите или бизнес плановете си за дългосрочното си оцеляване.

Публичното оповестяване на операцията (с кодово име Shotgiant) може да допренесе за обратен ефект. Като покаже, че САЩ са готови да използват същите практики, в които обвиняват Huawei. Както и да индикира, че може би службите не разполагат с преки доказателства за своите твърдения.

Успехите в кризата

canalys-q2-2020-smartphones-huawei-vs-samsung

Като заговорихме за мерки за адаптиране, китайският гигант съвсем не е статичен наблюдател на действията на американското правителство. Това става в няколко направления. Първото е в компенсиране на продажбите в САЩ и Европа в Китай. Вторият е в създаване на алтернатива на Google услугите и лицензирания Android. Третият е в разрастване на потребителските продукти отвъд смартфоните, като лаптопи и умни часовници.

Въпреки очакванията, че в средносрочен план, продажбите на смартфони на Huawei ще паднат, след загубата на лицензирания Android, компанията успешно го компенсира с пренасочването им към китайския пазар. Това беше най-силно видно във вторите тримесечия на 2019 и 2020 г. Тогава, Huawei отчита 64% и 72% от своите продажби, че са направени в Китай. Последното тримесечие дори изстреля компанията на първо място по доставки на смартфони, заради спада на Samsung в останалите региони, които бяха засегнати от коронавирус пандемията.

Неутрализирането на първия удар на САЩ, при който беше прекратен достъпа до услугите на Google и лицензирания Android, става чрез своя онлайн магазин App Gallery. Сключени са редица сделки с разработчици в тази сфера, а инвестициите се очаква да надминат няколко милиарда долара в средносрочен период. От друга страна, Huawei полага големи усилия в промотирането на директния достъп до всички приложения за операционната система, чрез APK формата.

Последният елемент е в изместване на фокуса в Европа и другите развити държави с навлизането на Huawei в сферата на умните часовници и лаптопите. Проблемът е, че първите устройства все още са нишови, а при вторите конкуренцията е повече от наситена.

Поглед в близкото бъдеще

trump-2546104_1920

Ситуацията на Huawei няма изгледи да се подобри, дори напротив – тенденцията е за влошаване. САЩ подготвят удари и към други китайски технологични гиганти, като ByteDance (компанията зад TikTok) и Tencent. Това показва стремежът на настоящата администрация да засили търговската война с Китай. Особено в технологичната сфера.

Светлината в тунела се наричат президентските избори, които трябва да се проведат заедно с частични за Конгреса през ноември в САЩ. Ако следващият държавен глава и мнозинството в Конгреса и Сената премине изцяло в ръцете на демократите има шанс фокусът на най-голямата световна икономика да се измести от Китай към Русия.

Joe_Biden_wikipedia
Джо Байдън

Дори да се случи, това няма да означава автоматичен край на търговската война, но поне ще даде някакви предпоставки за разбиване на ледовете. Демократите исторически са действали с по-меки средства срещу Китай. В същото време, водещият им кандидат за президент Джо Байдън има силен енергийни интереси в Украйна, което може да насочи вниманието на САЩ към възпиране на руското влияние в региона.

Задълбочаващата се криза с коронавируса в страната, подкрепено с протестите от движението Black Lives Matters, разклаща позициите за преизбиране на Доналд Тръмп и оспорвана надпревара. В което може би е най-голямата надежда за Huawei в момента.

Свързани статии

Back to top button