IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi измести Apple при смартфон производителите

Xiaomi измести Apple на третото място сред смартфон производителите, докато Samsung си върна лидерството. Така може да се обобщят резултатите за поръчките на умни телефони през третото тримесечие, по данните подадени от изследователската фирма Canalys.

Целият пазар се свива с минимален темп от 1%, което е възстановяване спрямо първите шест месеца на годината, когато имаше рязък спад на продажбите, заради пандемията от коронавирус. Ефектите от извънредните мерки обаче повлияха негативно върху смартфон бизнеса, който се очакваше да се върне към растеж покрай въвеждането на 5G мобилните мрежи и моделите, които поддържа технологията.

От Canalys обаче не са големи оптимисти за настоящето четвърто тримесечие, тъй като броят на заболелите от коронавирус расте и опасенията за второ затваряне може да попарят амбициите за възстановяване на пазара.

Samsung обратно на трона

Samsung се завърна на лидерската позиция през третото тримесечие, след като в разгара на пандемията го загуби от Huawei. Южнокорейският гигант е силно зависим от физическите продажби, тъй като продава доста бюджетни модели, които се реализират повече в магазините на телекомите. С тяхното затваряне, компанията отчете спад на бройките, който при приходите беше частично компенсиран от флагманите.

През третото тримесечие бяха взети и редица мерки от страна на Samsung. Компанията засили своето портфолио в средния и бюджетен клас точно през лятото, както и ръст на търсенето в Индия.

Китайската симетрия

Xiaomi-mi-10-1

Huawei е големият губещ през тримесечието, като отчита понижение на продажбите от 15 млн. бройка или 23% спрямо същия период през 2019 г. Санкциите на САЩ вече оказват сериозно влияние върху смартфон бизнеса на китайската компания, която не успява да компенсира всичко с местния пазар.

Като абсолютна симетрия на трета позиция излиза Xiaomi, като задминава Apple. Китайският бранд навлезе ударно през пролетта и лятото в Европа, като вече отчита плодовете от тази стратегия. Xiaomi отчита 45% до 47 млн. бройки. Увеличението е с над 14 млн., което показва, че компанията просто е заела вакуума оставен от Huawei.

Ако продължат санкциите срещу популярния производител, Xiaomi изглежда като логичния му заместник. Освен, ако САЩ не решат да отворят нов фронт и срещу тази китайска компания. В случай, че Вашингтон отхлаби примката около Huawei, тогава може да влезем в сценарий с две китайски компании в Топ 3 сред производителите на умни телефони.

Apple – последният се смее най-добре

apple-iphone-12-pro-max

Apple е изместена от третото място на смартфон доставките за първи път години насам. Технологичният гигант не отчита почти никакво изменение в доставките. Важно е да се отбележи, че за разлика от други трети тримесечия, премиерата на новите модели iPhone бяха изместени с месец. Така новият iPhone 12 дебютира в края на октомври на пазара, вместо през септември и влезе в четвъртото тримесечие.

Това, в комбинация, че това е първият модел на Apple, който поддържа 5G мрежи, ни дава предпоставка да очакваме, че компанията ще възвърне позиции през последните три месеца на 2020 г. Тенденцията има потенциал да се пренесе и през новата 2021 г.

Свързани статии

Back to top button