НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple влезе в 5G ерата с iPhone 12

Apple влезе в 5G ерата със своя нов iPhone 12. При това не един, а цели четири модела. Те условно може да ги разделим в две категории – стандартна и Pro. Първата включва базовия iPhone 12 и по-компактната му Mini версия. Вторият се състои от iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max, които са по-големи и повече екстри, особено при камерите.

Компанията се забави с близо година, заради разработките на следващо поколение модеми, които Intel така и не успя да  достави. Технологичният гигант беше принуден да придобие звеното за мобилни модеми на производителя, а за настоящия модел смартфон да разчита на такива компоненти от Qualcomm.

Apple пуска три модела iPhone 12, като всички разполагат с 5G свързаност. Освен по-бързата връзка с новото поколение мобилни мрежи, компанията вкарва няколко нови идеи в тазгодишните си модели, както и няколко нови цвята. Червеният Project Red е обявен още на самата премиера, но към него добавяме зелен и син цвят за двата базови iPhone 12 и син вариант за Pro моделите.

Ябълковите иновации

apple-iphone-12-pro-max-camera

Apple се хвали значително със своите разработки в хардуера на новия iPhone 12. Това важи и за 5G, като антените за новата технология са вътрешен проект на компанията. Технологичният гигант твърди, че оптимизацията им е най-добрата спрямо конкурентите.

Друго предимство, което той изтъква е, че новият iPhone 12 поддържа най-много 5G честоти, което го прави най-гъвкавото устройство за всяка налична мрежа в момента по света. Фактът, че новата технология се развива от вески оператор на различни честоти, създава проблем със съвместимите смартфони за нея. Това е една от причините, „Виваком“ да направи своята 5G мрежа налична в началото само за притежателите на едно устройство – Huawei P40 Pro.

Една функция е запазена за най-премиум и скъп модел – iPhone 12 Pro Max. Това е LiDAR сензор, който може да сканира околната среда и нейната дълбочина посредством лазерни сигнали. Технологията, в комбинация с камерите и процесорната обработка, може да отключи 3D сканиране в рамките на смартфона. Дали ще работи по-добре от опита на Samsung от миналата година, ще разберем след дебюта на устройството.

Последната иновация е MagSafe – магнитен механизъм вграден в задния панел, която позволява лесното закачане на различни аксесоари към смартфона. Те ще са налични само за iPhone-и, но няма да е изненада, ако практиката се изкопира от конкуренцията.

Новият, вече стар, A14

apple-a14-bionic-5nm

Макар и с един месец закъснение, iPhone 12 е първият смартфон с 5nm процесор – A14 Bionic. Той беше представен през септември в новите компактни таблети iPad Air. Логично, сега новият чипсет е в сърцето на последните модели смартфони на Apple.

A14 Bionic е отново вътрешна разработка на технологичния гигант от Купертино, като ползват 5nm архитектура на британската ARM. Последната скоро се очаква да премине под шапката на Nvidia през следващите месеци, ако мегасделката между тях премине регулаторно одобрение.

Приликите и разликите между четирите модела

apple-iphone-12-2

Всички нови смартфони на Apple споделят обновен дизайн, който е по-квадратен и много наподобява успешната визия на iPhone 4. Метална рамка отстрани и стъклен гръб. Компанията твърди, че използва специално керамично покритие, което е вградено в стъклото, за да го подсили.

5G връзката и A14 Bionic процесорите също са сходни при всички модели тази година. MagSafe функцията също се предлага за четирите версии. Разликите между тях обаче са в детайлите и цената.

iPhone-12-infographic При Pro версиите имаме по-добри камери, като освен споменатият LiDAR сензор имаме и допълнителен телефото такъв с 2.5-кратно оптично увеличение. Въпреки, че всички сензори са 12MP, Apple се слави с много силна софтуерна оптимизация, която подсилена с мощния A14 Bionic може да компенсира по-малкото мегапиксели. Mini версиите идват само с по две 12MP основни камери и без LiDAR.

iPhone-12-pro-infographic

Другата голяма разлика е в опцията за екраните. Базовият iPhone 12 идва с 6.1-инчов OLED, с който разполага и iPhone 12 Pro. Mini версията идва с 5.4 инча дисплей, докато Pro Max се възползва от доста по-големия 6.7-инчов панел. Двата сегмента предлагат и различни начални опции за мястото за съхранение. Базовият iPhone 12 и Mini започват от 64GB до 256GB, докато Pro моделите започват от 128GB и достигат 512GB.

Именно за тези разлики, цената на iPhone 12 Mini тръгва от 699 долара (699 евро или около 1 400 лева), а на iPhone 12 е 799 долара (799 евро или около 1 600 лева). Премиум моделите iPhone 12 Pro и Pro Max са съответно 999 и 1 099 долара. Така Apple се опитва да се позиционира с малко над флагманите на Huawei и Samsung със своят iPhone 12 Pro Max.

Свързани статии

Back to top button