НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ пусна своята 5G мрежа

Виваком“ обяви, че пуска своята 5G мобилна мрежа в 27 областни града в България. Новината е изненадваща, защото все още не са разпределени допълнителните радиочестоти за новата технология. Поради тази причина, „Виваком“ използва система за споделяне на съществуващия спектър, позната като DSS (Dynamic Spectrum Sharing).

Това е нож с две остриета, защото мобилният оператор ще използва в момента наличните честоти, които по принцип не са достатъчни. Подобен ход направи „Теленор“ в България през 2015 г., когато пусна пет месеца преди останалите своята 4G мобилна мрежа. Тогава, норвежките собственици на втория по абонати оператор избраха същия подход за преразпределяне на наличните честоти. Останалите компании пуснаха 4G мрежа, след като беше напълно разпределен спектъра в 1 800MHz.

Ограничен обхват

Huawei P40 Pro_photo 4

В самия старт на своята нова 5G мрежа „Виваком“ ще предлага услугата на доста ограничен кръг от потребители. Не става дума толкова за покритие, защото такова ще има в 27 града в България, а по-скоро за наличните устройства.

Тя ще е налична засега само за притежателите на Huawei P40 Pro. Операторът постепенно ще добавя нови устройства, които ще са съвместими с новото поколение мрежа. Това се дължи на факта, че все пак компанията описва пускането на 5G услугите като „тестови“.

Пробният период ще продължи до края на 2020 г. Като в рамките на периода „Виваком“ ще предложи безплатен достъп до 5G мрежата си и бонус трафик от 30GB. От 1 януари 2021 г., операторът планира да излезе от тестовия период и услугата да премине към потенциално нови планове.


Radoslav-Zlatkov-Vivacom„Мрежата от пето поколение ще улесни създаването на нови стопански дейности, професии и бизнес модели и ще бъде важен двигател на растежа на страната“Радослав Златков, „Виваком“


„Мрежата от пето поколение ще улесни създаването на нови стопански дейности, професии и бизнес модели и ще бъде важен двигател на растежа на страната“, обяви Радослав Златков, главен технически директор на „Виваком“. „Ние ще продължим да инвестираме в развитието и въвеждането на най-модерните технологии, за да запазим лидерската си позиция на най-бързата мобилна мрежа в Европа“, допълни той.

Игра на честоти

Честотите са ключовият елемент в изграждането на 5G мобилни мрежи в момента в България. Европейският съюз е определил спектрите в 700MHz, 3.6GHz и 25GHz за новото поколение технология. Те все още не са разпределени в много държави, включително и у нас. Операторите в някои държави рискуват да пуснат по-рано 5G търговска услуга, като използват наличния ресурс.

Трите телекома в България в момента разполагат с почти равнопоставен спектър – по 2×11.2MHz в 900MHz, 2x15MHz в 1 800MHz и 2x15MHz в 2.1GHz. Отделно операторите имат още временен лиценз с по 2x5MHz в 2.1GHz и 2x5MHz в 2.6GHz. Любопитното е, че за временно ползване в определения за 5G спектър 3.6GHz, разрешителни имат само „A1 България“ и „Теленор България“, но не и „Виваком“.

Затова телекомът обявява, че за новата си услуга ще използва наличните си ленти в 1 800MHz и 2.1GHz. На сайта си „Виваком“ посочва, че 3.6GHz ще бъде добавен на по-късен етап. Най-вероятно това ще стане догодина, когато Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) планира да проведе търгове за нови честоти, включително за разпределяне на този толкова желан спектър. Тогава влизат и новите тарифи за ползване на честотите. Останалите поколения ще бъдат разпределени, както следва: 900MHz се ползва за 2G и 3G, 1 800MHz за 2G и 4G и 2.1GHz – за 3G и 4G.

Бързи, смели, сръчни

vivacom-5g-kv

Разтягането“ на наличния спектър от „Виваком“ ще дойде и със своите потенциални недостатъци. Основната опасност е да навреди върху качеството на връзка, не само за 5G потребителите, но и за останалите. Всичко зависи от изпълнението, капацитета и разпределението на потребителите в отделните поколения. Малкият брой модели, които могат да ползват 5G мрежата понижава подобен риск.

През 2015 г. „Теленор“ имаше подобни затруднения, но те не бяха толкова големи, че да доведат до по-сериозни проблеми с доставката на мобилна услуга.

„Виваком“ се възползваха максимално бързо от влизането на новия облекчен режим за модернизация на телеком оборудването. Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) бяха приети окончателно в Народното събрание в края на юни и на 7 юли влязоха в сила след публикуването им в Държавен вестник. Те премахват необходимостта на операторите да издават строителни разрешителни за изградени и вече узаконени мобилни базови станции ако по тях се модернизира само оборудването.

vivacom-dobrev-5g-1

По този начин операторите могат бързо да заменят или допълнят технологиите си в своята мобилна мрежа и така 5G услугите могат доста бързо да бъдат разгърнати със съществуващата инфраструктура. Тези промени няма да изменят съществуващите регулации за максималните норми на излъчване и тяхното замерване.

Ироничното е, че досега „Виваком“ вървеше в опашката по интеграция на мобилните поколения през последните години. Компанията последна представи 4G – над два месеца след „A1 България” и цели седем след „Теленор България“. При тестовете на 5G през изминалата година, „Виваком“ започна паралелни изпитания с останалите оператори, но публично ги представи няколко месеца след останалите два телекома.

Така, макар и доста символично, предвид ограниченият обхват и „тестов“ статус, телекомът извоюва важна победа в надпреварата за 5G в България.

Свързани статии

Back to top button