НОВИНИТЕЛЕКОМИ

„Виваком“ показа възможностите на своята тестова 5G мрежа

Близо четири месеца, след като телекомите в България получиха временен честотен ресурс за тестване на мобилните мрежи от пето поколение (5G), „Виваком“ повдигнаха завесата на своите експерименти с новата технология. Най-големият по приходи оператор в страната до днес не беше обявил официално, че провежда такива изпитания. За сметка на това A1 още на 1 юли показа първата 5G базова станция, а през лятото „Теленор“ също показа разнообразни приложения на новата технология.

Демонстрациите

vivacom-tablet-5g

„Виваком“ демонстрира 5G в няколко аспекта, част от които се припокриваха с публичните изпитания на останалите два оператора. Въпреки закъснението в показването на тестовете пред широката публика, компанията компенсира с количество и качество. Първото приложение беше виртуален видео урок в реално време, преподаван дистанционно между учител и ученици.

Второто беше своеобразен музикален концерт, който премина под видеоконферентен формат. Това означава, че единият изпълнител се намира на едно място в София, другите двама на второ, а публиката – на трето. Връзката става в реално време с минимално забавяне, което не се усеща от нито една от страните.

Третата демонстрация беше на 360-градусово VR видео записано във въздуха посредством 5G модем в мобилна мрежа при спускане с парапланер. Последният обявен 5G тест ще се проведе в събота, когато ще се използва новата технология за стрийминг на видеоигри.

Всички тези приложения съвпаднаха с изпитанията, които показаха A1 и „Теленор“ през последните три месеца. Единствената разлика беше виртуалния видео урок за учениците и факта, че стрийминга на концерт беше тристранен – тоест изпълнителите изпълняваха дует дистанционно един от друг, както и бяха отделени от публиката.

Защо беше това закъснение

vivacom-zlatkov-5g-network

Причините са няколко. Основната е, че техническият екип на „Виваком“ е положил усилия да интегрира максимално 5G оборудването в цялостната си мрежа. Това включва и опорната такава, като целият този процес изисква доста повече време и работа, коментира Радослав Златков, главен технически директор на „Виваком“.

Допълнително, телекомът използва и малко повече оборудване от останалите два оператора. „Виваком“ разчита на две 5G базови станции, които са стационарни. Едната е разположена в централата на компанията на булевард „Цариградско шосе“, а втората в тяхната технологична лаборатория – Vivacom Tech Hall. Връзката между тях е максимално интегрирана в оптичната и опорна мрежа на компанията. Към тях е добавена и една подвижна 5G станция, която в зависимост от нуждите може да бъде премествана.

В случая с концерта, тя се намираше в музикален клуб при Софийския университет, а при спускането с парапланер – на летището, където се провеждаше скока.

Радослав Златков допълни, че по време на вътрешните тестове на „Виваком“ са постигнали скорости от над 2Gbps на мобилна връзка в 5G мрежата си. При демонстрациите на другите два оператора те достигаха малко над 1Gbps при различни условия.

Някои от основните телеком тенденции очертани по време на събитието на „Виваком“ прочетете тук.

Свързани статии

Back to top button