НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Иновациите на Apple за 2020 г. не се казват iPhone… засега

Септември обичайно е месецът на iPhone. Смартфонът на Apple влиза в светлината на прожекторите, като новите модели официално се разкриват за широката публика. 2020 г. е специална и различна от предишните, най-малкото заради коронавирус пандемията. Тя забави премиерата на новия iPhone, но технологичният гигант от Купертино показа някои от иновациите си за тази година. Новата серия смартфони все пак ще бъде показана, най-вероятно през октомври и ще включват част от иновациите, но последните няма да се обявяват с тях.

Иновациите включват новия процесор Apple A14, който е първият сериен чип изграден по 5nm архитектура на ARM. Той ще дебютира в новия компактен таблет iPad Air, като се очаква да бъде акцент и в следващия модел iPhone. Добавяме нов iPad, обновената серия Apple Watch 6 и по-достъпната версия Apple Watch SE. Изцяло онлайн презентацията, която като качество би засенчила и някои холивудски продукции, включваше още добавянето на нова услуга – Apple Fitness.

Технологичният гигант също така ще предоставя всичките си дигитални платформи в единен пакет с месечен абонамент, по подобие на телеком операторите. Той носи името Apple One и ще интегрира стрийминг услугите за видео, музика, игри, новини и др. Което е важен елемент в развиването на бизнес модела на сегмента, на който компанията залага големи надежди. Тази новина в комбинация с 5nm процесор са най-силните иновации на Apple за 2020 г.

Един по-миниатюрен свят

 apple-a14-bionic-5nm

Септемврийското събитие на „ябълковия“ гигант беше арена на триумфа на британския разработчик ARM. Новият процесор Apple A14 Bionic е изграден по тяхната нова 5nm архитектура и реално първото устройство, което ще я ползва е новия компактен таблет iPad Air. Това е поредната голяма крачка в миниатюризацията на транзисторите, която предприема ARM.

Което е основното ѝ предимство пред конкурентни разработки на конкурентите ѝ, както и причина за доминацията на чиповете ѝ на мобилния пазар. Intel все още стои на 10nm архитектура, като първият ѝ процесор по 7nm се очаква чак догодина. AMD представи 7nm чипове през настоящата 2020 г. Така, ARM поддържа стабилни едни гърди напред в битката за по-компактни, многофункционални и енергоспестяващи процесори.

apple_new-ipad-air_ipad-lineup

A14 Bionic придава много по-голяма производителност и графични възможности на iPad Air. Останалите промени в новия таблет не са чак толкова много или интересни. Например, сензорът за пръстови отпечатъци е преместен от бутон на предната част на екрана към този за захранването.

Няма какво да се заблуждаваме, ако коронавирус пандемията не беше забавила доставките на новия iPhone, A14 Bionic щеше да дойде първо с иконичния смартфон на Apple. Затова е повече от логично да очакваме 5nm процесор да присъства и тазгодишния модел умни телефони на компанията. Apple загатна много леко в презентацията си, че A14 Bionic ще бъде в основата и на първите лаптопи, които ще ползват процесорите на технологичния гигант, вместо тези на Intel. Нещо, което беше обявено през лятото и се очаква скоро да има модели преносими компютри, които да са с чипове с архитектура на ARM. Както изглежда, тя ще е и 5nm.

Дигитални услуги под един покрив

apple-one-event-2020

Другата фундаментална промяна, която представи Apple не беше толкова устройство, колкото допълване на бизнес модела на своите дигитални услуги. Потребителите могат да ги закупят в пакет, който наподобява комбинацията между различни предложения на телекомите. В онлайн света, най-близкият аналог е Amazon Prime, само че без приоритетната доставка на поръчки. Компанията на Джеф Безос разполага под тази шапка видео, аудио стрийминг и други платформи, които са достъпни през единен абонамент.

Пакетът се казва Apple One и ще комбинира всички услуги, които са налични в различните региони. Това включва платформата за видеострийминг Apple TV+, музикалната Apple Music, Apple News+, геймърската Apple Arcade, облачната iCloud и новата Apple Fitness+. Последната беше представена на септемврийското събитие и представя видео уроци и тренировки за поддържане на физическата форма, програми и др. от професионални треньори.

Глътка въздух с Apple Watch 6

Apple_watch-series-6-sensor

Технологичният гигант започна представянето си с новия си умен часовник Apple Watch 6. Иновацията при него е възможността да измерва нивата на кислород в кръвта. Това става като се сканира ръката с инфрачервена и червена светлини. По този начин се определя цвета на кръвта, което показва и колко е наситена тя с кислород.

Apple позиционира много силно своите умни часовници, като здравни устройства. Непрекъснато дава за примери, как Apple Watch е спасил човешки животи. Затова и иновациите в него са в тази посока. Досега той можеше да измерва пулса, крачките, а отскоро – съня. Все неща, които са налични при конкурентните модели.

Голямата разлика при предходния модел спрямо останалите устройства на пазара бе възможността да се прави електрокардиограма. Тази функционалност все още е проблемна за Samsung, Huawei и другите. Apple вдига мизата с възможността за измерване на нивата на кислород в кръвта. Което може да открие нови възможности за превенция на здравни проблеми или инциденти.

Apple се опитва да бетонира лидерската си позиция при пазара на умни часовници, като пуска и по-достъпен модел – Apple Watch SE. Той трябва да позволи да се разшири аудиторията, макар че като цена от 199 долара все още е далеч от по-евтините модели за до 100 долара.

„Новият“ детски часовник

Apple_watch-family

Технологичният гигант прави още един хитър ход, с който да спечели нови потребители. Той превръща моделите на своите Apple Watch в детски умни часовници просто през специална семейна програма. Ако досега за смартчасовник на компанията е необходимо притежанието на iPhone, то вече е необходим само един такъв в рамките на семейството.

Всички действия и синхронизации, за които е необходим „ябълков“ смартфон се осъществяват от едно устройство. Останалите функции се правят на самия Apple Watch. Централният iPhone може да задава различни параметри, които са подходящи за деца – с кого да разговарят, кои места посещават и приложения използват. Нещо, което българската Allterco направи с нейния MyKi умен часовник преди повече от пет години. Apple го постигат със софтуерни промени и нова услуга Family.

Свързани статии

Back to top button