АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

„Планът Б“ на Huawei в действие

Китайският гигант няма да пуска HarmonyOS смартфон преди края на 2021 г., но се подготвя усилено за живот след Android

Huawei работи от години по своя „План Б“ – алтернатива на мобилната платформа Android на Google. В разгара на санкциите на САЩ срещу компанията през април 2019 г., тя разкри повече подробности относно новата операционна система HarmonyOS. За изненада на всички, тогава беше обявено, че платформата няма да замени Android в смартфоните на китайския гигант, а ще се използва в различни умни джаджи тип Интернет на нещата (IoT).

Тогава беше потвърдено желанието да се продължи ползването на най-голямата мобилна операционна система. Иронията е, че само дни след всички тези изказвания и презентации, САЩ наложиха пълната забрана на Huawei да ползва Android и месец след това се появи първият смартфон без поддръжка на лицензираната версия на водещата платформа – Mate 30 Pro.

Оттогава досега се промениха много неща. Немислимото се случи и вече имаме почти една година устройства, които не ползват лицензираната версия на Android и услугите на Google. „План Б“ на Huawei не включва единствено създаване на алтернативна софтуерна екосистема, а към нея може да добавим изграждането на онлайн магазин за приложения, разширяване на портфолиото от продукти, търсене на алтернативни пазари и компенсиране на потенциалните загубени такива.

Всички тези процеси вече текат и показват, че Huawei ще се опита да оцелее, независимо от безпрецедентния натиск оказван от САЩ.

Новата хармония

На конференцията за разработчици на Huawei HDC 2020, която се провежда на 10 септември се потвърди, че все пак платформата ще се появи за умни смартфони. Просто няма да стане в рамките на следващите 12 месеца. Според пътната карта на HarmonyOS, версията на платформата за по-сложни устройства (с над 4GB RAM) ще бъде достъпна през октомври 2021 г.

Теоретично, Huawei може да пусне и по-рано смартфон, базиран на новата операционна система. Версията на HarmonyOS за устройства до 4GB RAM ще се появи през април 2021 г. Ако компанията реши да тества платформата, то това може да се направи с умен телефон от бюджетен клас, който не разполага с толкова оперативна памет. Тази теза се подкрепя в презентацията на Huawei на HDC 2020, в която е посочено, че бета версия за разработчиците на приложения за HarmonyOS за смартфони ще е налична през декември 2020 г.

Все още няма налични на пазара устройства за новата платформа. Най-първите, ще са такива с малки изчислителни способности и по-скоро ще са сензори и подобни системи. Причините явно са технически, създаването на стабилна и надеждна операционна система изисква доста ресурс и работа. Целите са доста амбициозни. Според Huawei, HarmonyOS е по-бърза и по-лека от ядрото (kernel) на Google Fuchsia и QNX. В същият момент, компилаторът на новата платформа ще може да портва APK пакетите на Android.

Собствена екосистема – по-важната спирачка

Huawei-AppGallery-1

Именно последните в момента са спасителния пояс на Huawei, когато използват версията на Android с отворен код (т.нар. AOSP). Причината е, че компанията не може да ползва мобилния магазин Google Play. Потребителите на новите модели на Huawei от септември миналата година използват APK пакетите на Android, за да имат достъп до приложенията за платформата.

Това се налага, тъй като мобилният магазин AppGallery на китайския гигант не разполага с разнообразието на Google Play. По време на изложението IFA в Берлин в първите дни на септември, Huawei обяви, че разполага с 460 млн. месечни потребители на AppGallery, от които 33 млн. са в Европа или само малко над 7%.

Изграждането на собствена екосистема от мобилни приложения е най-големият проблем, пред който са се изправяли всички технологични гиганти с амбиции на пазара. Microsoft, Nokia, LG, Samsung и много други са правили опити, но за момента никой не е разбил дуопола между Apple и Google. Huawei се е заел със задачата, но засега, разчита повече на APK пакетите и AOSP платформата, за да има достатъчно приложения.

1+8+N=10

Другият елемент от „План Б“ на Huawei е развиването на потребителската електроника. Стратегията беше обозначена още през лятото на 2019 г. като 1+8+N. Тази своеобразна формула изразява десет вида устройства. Зад единицата стои смартфона – най-успешният продукт на компанията до момента. Той е и своеобразен център на тази екосистема, която китайският гигант иска да развие.

Осмицата се състои от други основни, но съпътстващи джаджи – телевизори, таблети, умни часовници, лаптопи, умни очила, слушалки, свързани коли и умни колонки. В момента Huawei отдава все по-голямо значение, особено предвид факта, че смартфоните понесоха най-силно удара от липсата на лицензиран Android.

Компанията задели специално внимание именно на доста от изброените устройства по време на тазгодишната конференция HDC 2020. Бяха представени нови слушалки Free Buds 3, нов модел умен часовник Watch GT2 Pro, спортният вариант Watch Fit, компактният ултрабук MateBook X и продуктивния лаптоп MateBook 14.

Зад N стоят всички останали джаджи под егидата на Интернет на нещата (IoT). Те ще са следващата стъпка, като и ще са първите, които ще ползват HarmonyOS. Тях ги очакваме през следващите месеци.

Диверсификацията на продуктите има за цел да даде различни източници на приходи за Huawei, както и да не ги направи изцяло зависими от продажбите на смартфони. Последните се очаква да намаляват, заради санкциите на САЩ, което удря пазари като Европа, Австралия, Канада и др. Huawei очаква спад на продажбите на предстоящата серия Mate 40 с 30%, като тази прогноза направи Ричард Ю изпълнителният директор на звеното по време на IFA в Берлин.

Другите потребителски устройства набират все по-голямо значение, предвид липсата на лицензиран Android, а от следващата година – и на нови процесори. За първи път от години, Huawei не представи нов мобилен чипсет на IFA, като това идва до голяма степен от удара на САЩ върху доставчиците на китайския гигант.

Регионално пренасочване

huawei-china-life-belt

Китай се оказа спасителният пояс на компанията, когато става дума за продажбите на смартфони. Именно, благодарение на местния пазар, Huawei постигна първо място по доставки на умни телефони през второто тримесечие в разгара на коронавирус пандемията по света. Китайският пазар е най-големият на глобално ниво, но само той няма да е достатъчен, за да се поддържа стабилно ниво на продажби.

Данните за месечните потребители на AppGallery са доста показателни за състоянието на екосистемата на технологичния гигант в Европа. Само 7% от всички, като значителна част от останалите са в Китай. Това обяснява и голямото количество китайски приложения в магазина.

Нова възможност се оказва Русия, към която Huawei все повече обръща поглед. При това не само по отношение на смартфоните, където е втора след Samsung, но и в продажбата на телеком оборудване. Последното е ключово, ако Европа започне да забранява или да ограничава операторите в ползването на системите на Huawei за изграждане на своите 5G мрежи.

Географското разделение все повече очертава геополитическото такова между Китай, САЩ и техните съюзници, отколкото реалните пазарни възможности.

Ще успее ли този „План Б“

appgallery-kv

Най-грубо казано, това са компонентите на знаменития „План Б“ на Huawei. Неговите ефекти вече са повече от видими. Компанията задържа на стабилни нива продажбите от смартфони, благодарение на географското преразпределение.

Устройствата от категория „8“ във формулата на Huawei също набират сила и осигуряват някаква стабилност при приходите на компанията. „N“ компонентът скоро ще бъде на пазара.

Новата операционна система HarmonyOS в комбианция с магазина AppGallery са елементите, от които зависи дългосрочния успех на този „План Б“. Както и са най-голямата неизвестна в уравнението за оцеляване на Huawei. Отговорите на тези въпроси ще започнем да виждаме през следващата 2021 г. Както и дали няма да има допълнителни мерки от страна на САЩ.

Свързани статии

Back to top button