НОВИНИТЕЛЕКОМИ

Samsung се опитва да запълни 5G вакуума оставен от Huawei

Търговската война между САЩ и Китай постави в доста тежка позиция технологичния гигант Huawei. Вашингтон налага все по-стриктни санкции върху компанията и се опитва да убеди своите съюзници да направят същото. Това става в момент, в който целия свят започва модернизацията на своите мобилни мрежи към пето поколение, познато още и като 5G.

Затварянето на определени пазари за Huawei, като тези в САЩ, Великобритания, Австралия, Япония и др., се очакваше да доведе до логични размествания при доставчиците на мрежово оборудване. За победители бяха очертани двата следващи играча – шведския Ericsson и финландския Nokia. Година след налагането на стриктните санкции, виждаме само стабилизация на пазарните дялове лек ръст на приходите на двете компании, но не и по-голям прогрес.

Пълен контраст е развитието на Samsung, които доскоро бяха бутиков доставчик на мрежово оборудване. Звеното на южнокорейския гигант започва да печели доста нови поръчки, особено в САЩ. Последната такава е с Verizon за внушителната сума от 6.6 млрд. долара за пет години. Това е първият голям договор на Samsung, с който компанията дава заявка да запълни вакуума оставен от Huawei в някои части на света.

Настъплението на Samsung

Verizon

Южнокорейският гигант обяви само бегло за новия контракт с Verizon. Той беше описан накратко в съобщение до местната фондова борса. Единствените детайли са общите параметри, че договорът е на стойност от 6.6 млрд. долара и ще важи до 2025 г., като ще засегне доставката и инсталацията на крайно мрежово оборудване (RAN мрежа).

Обемите обаче показват, че щатският оператор прави голям завой в разпределението на вендорите си. Досега той използва цели три компании в RAN мрежата си – Ericsson, Nokia и Samsung. Според неофициална информация на Telecoms.com, новият договор е доказателство в опитите на Verizon да разпредели поръчките си само между два производителя, като остави Nokia на сухо.

Договорът на Samsung е първата истинска крачка по пътя за постигане на значителен пазарен дял. Компанията има едва 3% от сключените 5G договори през 2019 г. Южнокорейският гигант постигна няколко контракта сред малките оператори в САЩ, които трябва да заменят оборудването на Huawei с ново. Битката за Северна Америка е ключова за Nokia, след като 34% от приходите ѝ през последното тримесечие идват от региона.

Рецепта за успеха

Формулата към настоящите победи на Samsung, доста наподобяват стратегията на Huawei, макар и с леко обърната последователност. Големият коз на южнокорейците на пазара за мрежово оборудване се оказва значителния брой на 5G патенти, с които разполага. Huawei е сред водещите по този показател, а след тях са Samsung.

Това е вследствие на големите инвестиции в развойна дейност, която двете азиатски компании правят през последните години. Последователността на стратегията обаче е обърната. Huawei използва приходите от мрежовото си оборудване, за да развие своите потребителски устройства, като смартфони. Samsung използва постъпленията от смартфоните и таблетите си, за да разгърне потенциала на своите мрежови решения.

Вследствие на всичко това и двете компании имат все по-засилващи позиции в разработването и производството на собствени мобилни процесори. Nokia и Ericsson изостават по този показател. Санкциите на САЩ все повече удрят възможността на Huawei да изгражда процесорите си, чрез санкциите за технологията на производство. Това може да се окаже ключово предимство за Samsung през следващата година-две, докато китайският гигант намери заместващи системи.

Разместване на пластовете

Ако поддържа тези темпове, южнокорейският гигант има големи шансове да се нареди сред водещите три компании при изграждането на 5G мрежите по света. Договорът с Verizon дава стабилна основа за продължаване на експанзията на щатския пазар. Това ще се окаже голям удар върху Nokia, освен ако спекулациите за потенциално враждебно придобиване на финландската компания от американски дружества не започне да се реализира. Тогава пазарът ще се обърне срещу Samsung.

По сходен начин стоят нещата в Европа. Huawei се опитва да запази силното си присъствие, което зависи изцяло от позицията на държавите от Стария континент в търговското противопоставяне между САЩ и Китай. Европа от своя страна се опитва да се върне като регион на иновациите, което може да наложи протекционистка политика и подкрепа на местни оператори като Nokia и Ericsson.

Samsung има място като алтернативен доставчик на Стария континент, но всичко ще зависи от технологията, която предостави и най-вече от политическото развитие.

Свързани статии

Back to top button