НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei е доставила 240 млн. смартфона през 2019 г

Huawei е доставила 240 млн. смартфона през 2019 г., което е с около 10 млн. броя повече от първоначалните очаквания. По този начин, китайският технологичен гигант отчита над 16% ръст спрямо предходната 2018 г., когато общите продажби на умни телефони са 206 млн. Това съобщи Сю Джъдзюн, новият ротационен председател на борда на директорите на компанията пред китайски медии. Той допълни, че очакваните приходи за 2019 г. ще са около 805 млрд. юана (около 123 млрд. долара), което е ръст от 18% на годишна база.

Всички тези оценки са предварителни. Huawei наложи през последните години традиция в изготвянето на подробен годишен доклад, в който окончателните резултати са представени по доста подробен начин. Именно след публикуването му, ще могат да се направят по-окончателни изводи. Засега, тезата на компанията е, че „издържа на тестовете“, на които беше подложена през 2019 г. и се подготвя усилено за „предизвикателна 2020 г.“.

Извън споразумението

Huawei US Ban

По-важен е таймингът на новината. Изказването на Сю Джъдзюн идва само часове, след подписването на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай. Условията в новия документ не включват облекчаване на икономическите санкции, които Вашингтон наложи на Huawei. Администрацията на президента Доналд Тръмп постави китайската компания в забранителния за търговия списък. Което отряза достъпа на Huawei до редица технологии, включително и до лицензираната версия на Android и услугите на Google.

Статусът на китайския гигант след подписаното споразумение не се променя и първите коментари на щатските управляващи са, че тя надали ще се измени в близко бъдеще. Тезата на Стивън Мнючин, председателят на трезора на САЩ е, че Huawei не е обвързана в тези преговори и „въпросите за сигурността на мрежите и трансфера на технологии са напълно отделени“.

Индикации, че технологичният гигант ще остане извън споразумението имаше в дните предшестващи неговото подписване. Тогава се усили натискът на САЩ над Великобритания, при която стремежът беше, Лондон да забрани на телекомите на Острова да използват оборудване на Huawei за изграждане на 5G мрежи. Британското правителство за момента не е склонно към подобен ход, заради силната зависимост на един от водещите ѝ телекоми – Vodafone, към китайския вендор. Както и за потенциалното покачване на разходите към модернизация на мобилната инфраструктура.

Смекчаване на удара

Китайската компания беше поставена в забранителния списък през юни миналата година, но тя реално беше на облекчен режим повече от три месеца. Според него, всички трансакции на щатски фирми с Huawei трябва да минат през одобрението на администрацията на Белия дом. До края на август, технологичният гигант не срещаше проблеми, но след това Вашингтон прекрати почти напълно този процес, налагайки ефективно санкциите.

Резултатите са, че всички смартфони пуснати на пазара от септември насам не могат да ползват услугите на Google. Това ги прави почти непродаваеми в развитите пазари, като Европа, Япония, Южна Корея и др.

Продажбите в чужбина през втората половина на годината бяха компенсирани със силно представяне на вътрешния китайски пазар. Третото тримесечие е най-силното, с 67 млн. доставени смартфона. От тях, близо две трети или 62% се падат на Китай, като Huawei заграбва много бързо почти половината вътрешен пазар.

Патриотичното пазаруване

Явлението е описвано от външни и вътрешни наблюдатели, като „патриотично пазаруване“. Обяснението е, че китайските потребители се насочват към смартфоните на Huawei, като отговор на санкциите на САЩ. Тъй като говорим за доставки към търговци на едро и телекоми, по-вероятния сценарий е да има държавно насърчаване за купуване на мобилните устройства на компанията. Най-малко трите основни оператора са под държавен контрол (или със значително участие на държавата). Съществуват и редица други индиректни лостове на правителството на Пекин, да подтикне търговците към подобно „патриотично пазаруване“.

То се оказва недостатъчно, за да се компенсира последното тримесечие на 2029 г., което е първото през годината, в което се отчита спад на смартфон продажбите. Както е и единственият отчетен период, през който Huawei е напълно под ефекта на щатските санкции. За октомври-декември, компанията е доставила 55 млн. смартфона, ако ползваме за отправка общите продажби от 240 млн. през 2019 г. Година по-рано, Huawei е реализирала 60 млн. бройки или имаме спад от 8%. Все още няма данни, дали делът на продажбите на компанията в Китай се е увеличил.

Това е доста по-малко от очакванията за силен ефект на санкциите върху китайската компания. Но все пак ще видим колко време „патриотичното пазаруване“ ще успява да смекчи удара от липсата на достъп до ключови пазари като европейския. В същия момент, Huawei залага все по-силно на развитието на собствена екосистема от услуги и приложения. Платформата ще трябва да е базирана на Android, но целия каталог от приложения ще трябва да бъде изграден от нулата. Тежка задача, с която редица други гиганти са се проваляли през годините.

Свързани статии

Back to top button