РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy Z Fold 2: Гъвкавото кюлче злато

Смартфоните със сгъваеми екрани най-накрая достигнаха пазара, след близо десетилетие разработки. Подобно на повечето нови и авангардни устройства, първото поколение беше белязано с редица предизвикателства. Което им създаде една може би погрешна репутация, на чупливи и нежни джаджи, които струват цяло състояние. Дали това важи за второто поколение устройства, успяхме да разберем покрай шанса да тестваме Samsung Galaxy Z Fold 2.

Новият сгъваем премиум флагман на южнокорейския гигант е буквално и преносно едно кюлче със злато. При цена на свободна продажба от 3 899 лева го прави колкото един автомобил втора употреба. Както и един от най-скъпите смартфони на пазара в България. От друга страна, формата, материалите, цветът и обемите му напомнят на кюлче със скъпоценния метал.

samsung-galaxy-z-fold2-specs

Samsung полагат огромни усилия да подобрят миналогодишния модел, който се прочу повече със злополучният си първи дебют през лятото. Тогава, технологични журналисти, мислейки, че предпазният протектор на екрана е само защитно фолио го махнаха, което доведе до счупване на екрана. Компанията отложи пускането на пазара на първия Galaxy Fold, като буквално промени много елементи в него.

Година по-късно, Samsung повтаря положителните елементи от случката, като вече е изработила много по-здраво и издръжливо устройство. В следващите редове ще се опитаме да отговорим на много въпроси. Кои подобрения работят ефективно, кои неща не са оправени и дали наистина сгъваемите смартфони са бъдещето развитие на персоналните устройства.

Бърз преглед на характеристиките

Samsung Galaxy Z Fold 2_3

Преди да се впуснем в дизайна, функционалността и другите елементи, много набързо ще се спрем на основните характеристики. Samsung Galaxy Z Fold 2 разполага с два екрана – сгъваемият 7.6-инчов AMOLED с 1 768×2 208 пиксела и 120Hz честота на опресняване. Последното е адаптивно – тоест, смартфонът засича, кога се ползва дисплея за скролване или други действия, в които опресняването има значение и увеличава автоматично честота.

Предният, спомагателен екран е 6.23-инчов AMOLED с 816×2 260 резолюция. Той обхваща почти целия преден панел, като е доста по-тесен по височина, спрямо традиционните смартфони. В крайна сметка е много добро подобрение, спрямо първия Galaxy Fold, когато спомагателният екран беше много по-малък и по-труден за ползване. Предният дисплей позволява новият Samsung Galaxy Z Fold 2 да се ползва и като традиционен умен телефон, а не непрекъснато да се разтваря и трансформира в компактен таблет.

Голямата новина за България и Европа, като цяло е, че това е единственият премиум флагман на континента на южнокорейския гигант, който идва с високия клас процесори Snapdragon 865+ на Qualcomm. За целия регион Samsung ползва собствените чипсети Exynos, които са с една идея по-ниска производителност и загряват повече.

Samsung Galaxy Z Fold 2_9

Оперативната памет е 12GB RAM, което е предостатъчно за смартфон, а вградената е 256GB. Няма слот за допълнителни SD карти, но това е възможност, която малко флагмани вече я предлагат. Батерията е 4 500 mAh, като всъщност са две клетки разпределени в двата отделни корпуса на устройството.

В това ревю няма да се спираме подробно на камерите. Основните са три 12MP сензора, един основен, един телефото и последният е широкоъгълен. Качеството на снимките е съпоставимо с това на миналогодишните флагмани на Samsung. С други думи не очаквайте чудеса, работят бързо, но качеството е към средното за пазара в момента. Тоест, в Samsung Galaxy Z Fold 2 нямаме големия скок, който компанията прави със своя 108MP сензор или перископния телефото такъв. Те остават запазени за Ultra моделите на S и Note серията от тази година.

Дизайн и изработка

Samsung Galaxy Z Fold 2_6

Подобно на златно кюлче, Samsung Galaxy Z Fold 2 се чувства в ръката като тежко, но много здраво метално устройство. На пръв поглед, изглежда като два смартфона, които са свързани с голямо парче метал. Дори на дебелина, всяка една част от тялото е с размерите на по-компактен умен телефон. Това донякъде се налага, заради необходимостта да се побере достатъчно голяма батерия (в случая две), с които Samsung Galaxy Z Fold 2 да може да работи поне ден-два с едно зареждане.

Компанията е направила чудеса със сгъващия механизъм – той е не само много по-здрав и издръжлив, но и доста добре капсулиран. С други думи, не се виждат никакви пролуки, през които да влезе в него прах или песъчинки. Отделно, имаме различни нива на отваряне и затваряне на смартфона. Което позволява на Samsung Galaxy Z Fold 2 да стои изправен, при леко открехнати половини.

Предният панел е зает основно от високия спомагателен екран. Задният е с матово удароустойчиви стъкло, като ползва същия бронзов цвят от Galaxy Note 20 Ultra. Елегантен и изглеждащ добре, отвън Samsung Galaxy Z Fold 2 е почти перфектно устройство.

Смартфон с луфт

Samsung Galaxy Z Fold 2_10

Няколко са проблемите, които компанията не е адресирала. Първият е, че Samsung така и не е намерила инженерно и дизайнерско решение за симетрично затваряне на смартфона. Samsung Galaxy Z Fold 2 продължава да разполага с огромен луфт между двете тела в затворено положение. Което не е проблем при работа със смартфона, но изглежда… несиметрично.

Вторият е свързан с гнездото на основните камери, които макар и да са с малък сензор стърчат доста спрямо самия панел. Това не позволява на смартфона да легне плътно на равна повърхност, било то в затворено положение с гърба надолу или разгърнат. Третият е свързан с тежестта на Samsung Galaxy Z Fold 2, но предвид факта, че трябва да е здрав, с подсилен метален корпус, две големи тела и пр., това е най-малкият проблем. Четвъртият е, че все още смартфонът може да издържа на прах и пясък, но не е водоустойчив.

Последните забележки са една обективна и една субективна. Първата се крие в леката гънка на сгъваемия екран. Тя е нормална при огъваемите OLED панели, но при Motorola Razr 5G тя почти не се виждаше. При Samsung Galaxy Z Fold 2 е доста ясно забележима. Субективната е заради ползването на пластмасово покритие на екрана, което прави скролването и работата на пръстите по-лепнещо. Под него има допълнителен супер тънък слой стъкло, с което се повишава издръжливостта, но последният външен е пластмасов, който придава това усещане. С което се свиква.

Въпреки всички тези недостатъци, новият премиум сгъваем смартфон на Samsung прави огромни крачки напред спрямо предходния модел. Особено в отношение на дизайна и издръжливостта на конструкцията.

Продуктивност на трета степен

Samsung Galaxy Z Fold 2_8

Основната причина да разполагате със сгъваем смартфон, като Samsung Galaxy Z Fold 2 е, че имате под ръка много по-голям екран на разположение. Южнокорейският гигант разбира перфектно това и заедно с Google са преработили значително софтуера, така че да може да се извършват много действия накуп.

Най-голямото предимство е мултитаскингът и отварянето на няколко прозореца едновременно на екрана. Така можете да разположите мейла като лента отдясно, да гледате YouTube и да браузвате в интернет. Отнема малко време докато се разбере логиката и се свикне с механизмите за развитие на прозорците. Когато това стане – ще можете наистина да правите каквото искате с няколко приложения накуп.

Samsung Galaxy Z Fold 2_7

Предимството е, че това можете да го пренесете и на малкия спомагателен екран. Въпреки, че по-малкият му размер, не го прави подходящ за това. Можете да оптимизирате размера на някои приложения, които не са много продуктивни в подобен продълговат формат.

Ако не ви се занимава, дори в традиционния режим с по един прозорец, пак ще разполагате с достатъчно място да гледате филми, да браузвате и др. Разликата между разгънат Samsung Galaxy Z Fold 2 спрямо традиционните смартфони е осезаема. Вие просто държите компактен таблет в ръцете си.

Масово бъдеще или настояща ниша

Samsung Galaxy Z Fold 2_11

Все още е много трудно да се каже дали бъдещото развитие ще се падне на сгъваемите смартфони. Наистина изглеждат обещаваща технология. Хибридните лаптопи и таблети, като Microsoft Surface Pro и Lenovo Yoga промениха пазара напълно, но останаха основно в по-скъпия сегмент.

Samsung Galaxy Z Fold 2 е скок напред при сгъваемите смартфони, но има още път да се извърви, за да бъде устройството максимално практично. То е все още безумно скъпо, тежко и обемно. Много от останалите проблеми, които южнокорейският гигант имаше с първия модел бяха отстранени. Включително дизайнерски и инженерни.

Samsung Galaxy Z Fold 2 ще остане избор само за най-големите ценители на новите технологии. Ако производителите успеят да намалят цената не само на гъвкавите панели, но и на целия дизайн на устройствата, то тогава може те да станат по-масови. Дотогава, смартфони като Samsung Galaxy Z Fold 2 ще са като кюлчета злато – изящни, скъпи, тежки и много редки.


 • Здрава изработка и подобрения в дизайна
 • Голям преден екран
 • Истински хибрид между смартфон и компактен таблет
 • Голяма батерия
 • Силен софтуер за работа с няколко приложения наведнъж
 • 5G съвместимост
 • Тежък и обемен
 • Има да се доизпипва технологията и дизайна на сгъваемите екрани
 • Безбожно скъп
 • Голям луфт при сгънато положение
 • Не е водоустойчив
 • Липсват силните камери на Samsung за 2020 г.

Ревю Samsung Galaxy Z Fold 2

Дизайн - 8.5
Хардуер - 10
Софтуер - 9.5
Камери - 7
Батерия - 8.5
Цена-качество - 7

8.4

Много Добър

Голям скок в дизайна спрямо модела от миналата година, но технологията за сгъваеми смартфони има нужда за още доизпипване, както и все още много високата цена.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button