РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy Note 20 Ultra: По-добрият в новото семейство

Тази година Samsung разчупиха традицията и още през пролетта започнаха да налагат т.нар. Ultra модел. Той разполага с наистина най-мощния хардуер, наличен на пазара, но и на още по-висока цена. Дори като излезе Galaxy S20 Ultra се повдигна логичният въпрос – какво разполага южнокорейският гигант за своята Note серия във втората половина на 2020 г.?

Тъй като той разполага с всички характеристики на втория модел – много голям екран, максимален хардуер, брутални камери. Единственото, което липсваше бе стилуса. Оказа се, че не много – леки оптимизации и подобрения, малък редизайн. Основата е в напълно новия стилус.

Двата Ultra модела драстично свиват и почти изравняват дистанцията в камерите спрямо флагманските смартфони на Huawei. Предлагат наистина най-премиум хардуер и изработка, като за разлика от предишни години не разчитат на дребни функции, които ги правят интересни за реклама, но без голяма добавена стойност за потребителите.

Ако трябва да бъдем честни, Samsung Galaxy Note 20 Ultra е с много малка идея по-добрата версия от своя S аналог. Двата модела са достойни конкуренти за титлата най-добър смартфон на годината, като остава да видим, какво ще извади Apple с новите си iPhone смартфони след няколко седмици.

Матов дизайн

samsung-galaxy-note-20-ultra-6

Samsung Galaxy Note 20 Ultra идва в два цвята – мистичен бронз и мистичен черен. Въпреки скептицизма ми, първият се оказва много сполучливо попадение. Цветът се оказва елегантен на живо, без да е прекалено искрящ натрапчив, както различните „златни“ окраски. Има една много конкретна причина да се спрете на бронзовата разцветка – само тя е с матова повърхност. Черният вариант е класическо полирано удароустойчиво стъкло.

Матовите варианти имат няколко предимства, които видяхме при iPhone 11 – по-малко се хлъзгат и почти не оставят отпечатъци от пръсти. Отделно изглеждат по-елегантно. За разлика от нормалния Samsung Note 20, Ultra-та идва със стъклен гръб, а не с матирана пластмаса.

samsung-galaxy-note-20-ultra-5

Спрямо S-версията, освен матовия заден панел има няколко други ключови разлики в дизайна. Премахнати са заоблените ръбове на корпуса, за да пасне по-добре във визията на Note-серията, която е по-правоъгълна. Гнездото на задните камери е леко оптимизирано като пространство, но отново то изпъква значително спрямо панела на гърба. Причината се дължи в големия 108MP сензор и всички модели, които го ползват имат подобно предизвикателство.

Новият стилус

samsung-galaxy-note-20-ultra-4

Note серията на Samsung съчетава в себе си две основни отличителни белега – голям екран и вграден стилус. Първият все повече започва да избледнява, поради факта, че почти всеки флагман трябва да разполага с над 6-инчов екран. Тази теза се подкрепя и от S20 Ultra, защото като размери има идентичен дисплей с Note 20 Ultra. Голямата разлика е в стилуса. Samsung полага големи усилия да развива технологията всяка година.

Новият S-Pen подобрява значително процеса на писане или рисуване по екрана. Времето за реакция между действията на стулиса и изобразяването им на дисплея е редуцирано от 42 ms на едва 9 ms. Това е постигнато в комбинация между новия екран със скорост на опресняване от 120Hz и 240Hz скорост на отчитане на допир на сензорната матрица. Третият фактор, който допринася за скоростта на отчитане на действията на стилуса е софтуерът на Samsung за предвиждане на посоката му. Дали и колко последното действа е трудно да се каже.

samsung-galaxy-note-20-ultra-3

Крайният резултат е мигновена реакция на движенията по екрана и всички действия стават веднага, без никакво забавяне. S-Pen може да се ползва дистанционно без да докосва дисплея, функция, която се развива от Note9 насам. Разликата в Samsung Galaxy Note 20 Ultra е, че преди тези жестове със стилуса бяха ограничени само до няколко приложения. Сега са интегрирани като почти пълноправен интерфейс и могат да се използва почти навсякъде.

Проблемът е, че случаите в които ще ги прилагате не са толкова много и е по-бързо с класическия метод. Има няколко, като бързо правене на скрийншот, създаване на GIF анимации и други дреболии.

Все пак, ако искате смартфон със стилус – най-добрият и качествен избор е тазгодишният Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Крачка напред или назад при камерите

samsung-galaxy-note-20-ultra-2

Ако погледнем само мегапикселите при камерите на смартфона, може да заключим, че S20 Ultra може би е по-добрият избор. Но на практика ситуацията е малко по-различна. 108MP сензор се справя доста добре в общите ситуации, когато искате да направите обща снимка с много детайли при приближение след това.

Перископната камера на пръв поглед пада от 48MP на 12MP при Samsung Galaxy Note 20 Ultra спрямо еквивалента си от S20 Ultra. Тя сега е максимално оптимизирана за приближени кадри. Оптичният зуум се увеличава от четирикратен на петкратен. Ако при S20 Ultra разликата в детайлите между преископната телефото камера и 108MP сензор (при изрязване след това) не беше толкова осезаема, при Note20 Ultra първата определено доминира в тези ситуации. 12MP широкоъгълна е почти идентична, както и видеовъзможностите между двата модела.

108MP снимка (забележка: автоматично е мащабирана до 2560p)

20200907_185120

Петкратно оптично увеличение (12MP телефото перископна)

20200907_185132

От първата 108MP снимка, но изрязана само частта с графита

20200907_185120-cropped

108MP снимка (забележка: автоматично е мащабирана до 2560p)

20200907_185048

Петкратно оптично увеличение (12MP телефото перископна)

20200907_185034

Широкоъгълен кадър

20200907_185038

От първата 108MP снимка, но изрязана само частта със сградата

20200907_185048-cropped

  Нощният режим е леко подобрен, но при него говорим за софтуерни ъпдейти, които са налични и за притежателите на S20 Ultra. Все още Samsung е далеч от отличникът в това отношение Huawei. Прави впечатление, че и при снимане със 108MP сензор при пълна резолюция има налична такава възможност, макар и да е с една идея по-слаба при ниска осветеност от стандартния.

  Селфи камерата пада от 40MP на 10MP, като тук Samsung се опитва да изчисти резултатите повече софтуерно, отколкото да компенсира хардуерно. Като цяло Galaxy Note 20 Ultra е, макар и малка, крачка напред във всяко едно отношение при камерите, без предната.

  Премиум хардуер и европейският фактор

  samsung-galaxy-note-20-ultra-infographic

  Хардуерът на Samsung Galaxy Note 20 Ultra е почти идентичен с този на S20 Ultra. Получавате почти най-доброто на пазара – всички модели идват с 12GB оперативна RAM памет, мястото за съхранение може да варира от 128GB до 512GB. При Note20 Ultra липсва 16GB RAM версия, но донякъде тя беше и прекалена за смартфон, поне засега. Екраните и на двата модела са 6.9-инчови, като при Note 20 Ultra имаме минимална корекция в разделителната способност надолу на 1 440×3 088.

  Големият проблем за потребителите в България и в цяла Европа идва при процесорите. Samsung използва за региона своите премиум чипсети Exynos 990, които са изградени по 7nm+ архитектура на ARM. Във всички останали региони, обаче Galaxy Note 20 Ultra се предлага с най-новия Snapdragon 865+ на Qualcomm.

  samsung-galaxy-note-20-ultra-9

  Разликата е, че разработката на Samsung е с по-слаба производителност и загрява повече. Което поставя в това отношение Galaxy Note 20 Ultra в по-лоша позиция спрямо всички модели на пазара в България, които разполагат с най-мощния процесор на Qualcomm. Загряването може да се усети осезаемо като се снима със 108MP камера при пълна резолюция, особено нощно време. При други натоварващи дейности също има загряване. Този проблем, съществува и при Galaxy S20 Ultra и произлиза изцяло от решението на Samsung да ползва подобен чипсет в региона.

  Последната разлика между двата флагмана на южнокорейския гигант е, че Galaxy Note 20 Utlra има с една идея по-малка батерия. Тя е 4 500 mAh срещу 5 000 mAh при S20 Ultra. Това се дължи на гнездото за стилуса, което заема доста пространство, а двата смартфона са с почти еднакви габарити.

  Заключение

  samsung-galaxy-note-20-ultra-8

  Феновете на Samsung тази година ще са наистина раздвоени, когато става дума за най-високия клас. Причината е, че Galaxy Note 20 Ultra и Galaxy S20 Ultra са много силни модели и се различават доста малко като възможности. Стилусът е големият разделител между тях и ако държите на него – решението е ясно. Galaxy Note 20 Ultra е най-добрият смартфон с подобен вграден аксесоар. Освен ако не държите на цената, защото започват да се появяват по-евтини алтернативи, като Motorola Moto G Pro.

  Ако не сте фенове на стилуса, Galaxy S20 Ultra ще ви спести около 150 лева, а характеристиките са доста сходни. На който вариант се спрете, Samsung наистина вдигнаха летвата през 2020 г., като предлагат все по-малко компромиси в своите флагмански модели. Огромен е прогреса при камерите, както хардуерно, така и софтуерно. Като Galaxy Note 20 Ultra е живото доказателство на тази теза.


  • Ярък AMOLED екран с възможности за 1440p и 120Hz опресняване
  • 108MP и перископна камери с невероятни възможности
  • Силен нощен режим
  • Един от най-мощните хардуери на пазара
  • Най-добрият стилус за смартфони S-Pen
  • 5G съвместимост
  • Стилусът не е за всеки, а това е основен акцент в Note серията
  • Не можете да изберете 1440p резолюция със 120Hz опресняване
  • Батерията може да се задъха при включени всички екстри
  • Голям и тежък
  • Един от най-скъпите смартфони на пазара

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra

  Дизайн - 9.5
  Хардуер - 9.5
  Софтуер - 8.5
  Камери - 9.5
  Батерия - 8
  Цена-качество - 7

  8.7

  Отличен

  User Rating: 4.5 ( 1 votes)

  Свързани статии

  Back to top button