РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Edge+: Едно дългоочаквано завръщане

Motorola е име, с което неизменно се свързва раждането на мобилните телефони. Брандът постепенно беше изместен от по-агресивни производители като Nokia, Samsung и др. След което тя стана част от Google, като интернет гигантът я купи основно заради патентите. През 2014 г. Lenovo пое марката и бавно и славно започна да я възражда в Европа и Америка. Шест години, те разчитаха на интересни и експериментални модели, като модулния Moto Z4, но нито един от тях не беше в най-високия, флагмански клас.

Въпросът, кога такъв модел ще излезе под бранда Motorola, ръководителите на фирмата отговаряха уклончиво, но подчертаваха, че имат такива намерения. В неопределено бъдеще, естествено. Времето, в което популярния бранд най-накрая се реши да пусне флагман настъпи през 2020 г. и това е Motorola Edge+. Модел, който може достойно да се нареди до големите имена през тази година, като Samsung Galaxy S20 Ultra и Huawei P40 Pro+. Не само като цена, но и като възможности.

Което дава една отлична алтернатива на потребителите, които не са фенове на устройствата на Samsung и Apple. Като в същия момент искат да имат пълните възможности от Google при лицензирания Android, нещо, което вече липсва при Huawei моделите от тази година.

Позната комбинация

Motorola Edge Plus Infographic

Новият Motorola Edge+ е с издължен силует във формат 19.5:9 с извит в краищата екран. Минимална метална странична рамка, която се удебелява в горния и долния край. Всичко това е завършено с доста изпъкнало гнездо на задните камери. Гърбът е стъклен, но за разлика от другите флагмани, в самия комплект е включен силиконов предпазен гръб. Той използва типичната за последните модели на Motorola оцветяване в син градиент, което визуално ще го отличи от останалите флагмани на пазара в момента.

Външният вид е допълнен с бутон за включване и контроли за звука от дясната страна. В горната е разположен 3.5мм жак за слушалки – една все повече изчезваща опция при високия клас смартфони. Долният край е разположен USB Type-C жака, гнездото за SIM картата и говорителя.

motorola-edge-plus-11

Екранът е 6.7-инчов OLED с 1080p разделителна способност и 90Hz честота на опресняване. Втората възможност дава по-добра картина, но съответно изцежда по-бързо батерията. Дисплеят на Motorola Edge+ е ярък, с наситени цветове, но все пак отстъпва с малко на AMOLED бижутата на Samsung. Екранът има доста силна извивка по краищата, което почти елиминира страничната му рамка. Както и придава ефект на „преливане“ на картината настрани. Извитостта има и своите недостатъци – смартфонът е по-лесен за изпускане и не всеки потребител я харесва.

На базата на изброеното дотук може да се каже, че Motorola Edge+ е като интересна кръстоска между Sony Xperia 1 и Samsung Galaxy S-серията. Което си има и своите позитиви, както ще видим по отношение на останалите възможности на смартфона.

Един от най-мощните на пазара

motorola-edge-plus-4

Към август 2020 г. Motorola Edge+ е един от най-мощните флагмани на пазара. Той е снабден с последния модел Snapdragon 865 на Qualcomm по 7nm+ архитектура и 12GB оперативна RAM памет. В комбинация с доста изчистения Android (но не е Android One – бел. ред.) го прави сред един от най-бързите смартфони на пазара.

Изключваме обявения преди седмици Asus ROG Phone 3, който в България трудно ще бъде достъпен, оставаме с няколко варианта. Премиум моделите на Samsung, които в Европа идват с по-слабо представящия се Exynos чипсет. Huawei с техния Kirin 990 поддържат сходни нива. Единствено Apple с A13 успява да бие с известна преднина Motorola Edge+ и то поради оптимизацията на своята iOS платформа. Когато става дума за графична мощност тестовете показват ясно предимство за флагмана на контролирания от Lenovo бранд.

motorola-edge-plus-8

Поради тази причина, очаквайте всичко да върви бързо и плавно, без забавяне или влачене. Мултитаскинга и гейминга също няма да са голям проблем за него.

Motorola Edge+ разполага с 5 000 mAh батерия, която при използване на 4G връзка и 90Hz опресняване на екрана може да издържи ден и половина при нормални натоварвания. При по-слабо ползване, може да изкара и два дни. Има бързо зареждане от 18W и безжично такова от 15W, както и двупосочно безжично от 5W. С което възстановяването на енергията на телефона ще става с нормални темпове, заради голямата батерия. Ако ползвате адаптер, който не поддържа такива режими, тогава зареждането може да отнеме доста време – но това са проблеми на всички нови смартфони.

Смартфонът има 5G модул, но в България все още няма такива мрежи, за да се възползвате от него. Все пак, покупката сега на такова устройство ще ви отвори повече възможности догодина, когато се очаква дебюта на подобна услуга в страната.

Двата свята на камерите

motorola-edge-plus-2

Samsung и Xiaomi успяха да разбият пазара за смартфон камери с техния 108MP сензор. Motorola Edge+ се възползва от тази иновация, но подобно на Galaxy S20 Ultra тук сме поставени пред доста труден избор при снимане. Дали да ползваме стандартните режими интегрирани в смартфона или да разчитаме напълно на 108MP камера?

Отговорът не е еднозначен. При Motorola Edge+ стандартния режим използва трите основни камери. Нормалните снимки се правят от 108MP сензор, но с намалено ползване на пиксели – 27MP. Превключването на приближение, активира 8MP телефото камерата с трикратен оптичен зуум, Широкоъгълната камера е 16MP.

motorola-edge-plus-9

Преминаването от единия към другия сензор става бързо, лесно и почти незабележимо. Стандартният режим е подходящ за масовите потребители, които не искат да задълбават прекалено много в настройките, а искат просто добри кадри. И ще ги получат. Представянето е почти идентично с това на отличния Samsung Galaxy S20 Ultra, който има сходни сензори. Включително и нощният режим, който е доста добър, ако има достатъчно осветление на сцената. В това отношение сензорите на Leica и Huawei все още водят на пазара.

Разликите са две. Телефото камерата на Motorola Edge+ няма перископна технология, тоест към лещите да е добавена призма, която увеличава приближението от трикратно на петкратно оптично такова. Затова при Ultra-та можете да постигнете отлични изображения при малко по-силен зуум. Другата е, че при Motorola Edge+ HDR функцията се настройва автоматично и при приближение в повечето случаи се изключва и дава с една идея по-автентични детайли при ръбове и сенки.

108MP снимка (забележка: автоматично е мащабирана до 2560p)

IMG_20200804_111608922_HDR

Трикратно оптично увеличение (8MP телефото)

IMG_20200804_111707880_HDR

От първата 108MP снимка, но изрязана само частта с кошчето

IMG_20200804_111608922_HDR-Cropp

  Все пак сме взели смартфон със 108MP камера и доста от вас биха искали да я ползват. Тя е предназначена за хора, които изискват повече детайл от един кадър в постпродукция. Тоест след обработка. Дали ще е най-елементарно изрязване или цветова корекция, 108MP кадри са по-подходящи за подобна дейност. Когато има достатъчно светлина, снимките с този сензор са почти равнопоставени спрямо стандартната комбинация. Нощните снимки отстъпват спрямо специалния режим при стандартните настройки.

  108MP снимка (забележка: автоматично е мащабирана до 2560p)

  IMG_20200804_214328944

  Стандартна (27MP) с нощен режим (отново мащабирана до 2560p)

  IMG_20200804_214316279

  108MP снимка (забележка: автоматично е мащабирана до 2560p)

  IMG_20200804_214151255

  Стандартна (27MP) с нощен режим (отново мащабирана до 2560p)

  IMG_20200804_214202129

   Вместо да приближавате или ползвате телефото камерата, можете да направите един нормален кадър със 108MP. Ако искате обаче да имате ясно изображение при приближение в постпродукция, трябва да фокусирате ръчно на този детайл. В общата снимка това няма да има значение, но при изрязване – ще има. Сравнението показва, че с този метод 108MP камера отстъпва с много малко на телефото аналога с трикратно оптично приближение.

   Недостатъците са, че големият сензор ще е за хора, които после биха обработвали кадрите, а обикновените потребители ще бъдат леко объркани как да изкарат добри снимки. Както и, че самите файлове са доста по-големи като обем и ако правите по много, рано или късно ще запълните мястото за съхранение.

   Други екстри, цена и заключение

   motorola-edge-plus-5

   Motorola Edge+ разполага с Android 10, към който е добавен интерфейса MY UX. Традиция за марката е добавките да са минимални и леки, като само добавя свои екстри. Такива са жестовия контрол, различните възможности за визуални настройки и др. От Motorola обещават поне два основни ъпдейта, което е вече стандарт за почти всички производители на смартфони под Android.

   Цената е нещото, което може да накара масовия потребител да не погледне към Motorola Edge+. Тя е 1 999 лева без обвързващ договор и е в рамките на конкурентните флагмани. Huawei P40 Pro е с една идея по-евтин, но без лицензиран Android. Samsung Galaxy S20+ не е със 108MP камера, докато Ultra-та вече по-трудно се намира на българския пазар. Новата Sony Xperia II е по-скъпа със 150 лева, но изостава в повечето характеристики.

   Motorola Edge+ е много добра алтернатива на премиум смартфоните от Apple и Samsung. Особено ако държите на лицензиран Android с Google услуги – нещо, което вече е недостъпно за Huawei флагманите. С други думи Motorola успяха да изкарат достоен модел в този висок клас. Но в много неподходящо за целия смартфон пазар момент.


   • Красив, елегантен и отличаващ се
   • Ярък OLED екран с наситени цветове
   • Бърза работа с основните камери
   • 108MP сензор дава допълнителни възможности
   • Бърз и мощен хардуер
   • 108MP камера създава големи файлове и няма да бъде оценена от масовия потребител
   • Липсва перископна камера с поне петкратно оптично приближение
   • Нощният режим е на нивото на флагманите на Samsung, но не и на Huawei
   • Остава си Motorola за близо две хиляди лева

   Motorola Edge+

   Дизайн - 9
   Хардуер - 9.5
   Софтуер - 8.5
   Камери - 8.5
   Батерия - 8.5
   Цена-качество - 7

   8.5

   Много Добър

   Достойно завръщане на Motorola във високия клас с големи възможности, малко компромиси, но на премиум цена.

   User Rating: Be the first one !

   Свързани статии

   Back to top button