РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S20 Ultra: Свръхтежка категория смартфон

Всяка година, винаги има някой производител, който се хвали с модел, който е по-по-най в определен сегмент при смартфоните. Било, то устройството с най-много на брой камери, размер батерия, големина на екран и резолюция, мегапиксели в основния сензор и др. В Samsung явно има специален отдел, който следи всички подобни твърдения, внимателно ги описва и после се използват данните, за следващите им флагмани. Тази, година на южнокорейския гигант и лидер по продажби на смартфони, хвърлят най-силно ръкавицата към всички останали производители.

Претендентът за ултимативния умен телефон се нарича, Samsung Galaxy S20 Ultra. В него, технологичната компания изважда всеки възможен коз, с който разполага в момента, за да създаде може би перфектното устройство. Целта, да се покаже, че Samsung е лидер не само по брой доставени смартфони, но и като техническо изпълнение. Миналата година, компанията почти постигна това със своя Galaxy Note 10+, но Apple имаха силно включване с iPhone 11 Pro Max.

Samsung Galaxy S20 Ultra Infographic

Samsung Galaxy S20 Ultra вдига рязко летвата за настоящата 2020 г. и дава силна заявка за „Най-добър смартфон“ за годината. С нея, компанията вдига и цената и за първи път може би имаме паритет между южнокорейския и американски гигант в това отношение.

Дали си струва, Galaxy S20 Ultra скъпото удоволствие? През краткото време, в което имахме досег със смартфона – отговорът е уклончиво „Да“. Все пак става дума за цена от малко под 2 700 лева на свободна продажба.

Забележка: Въпреки, че имахме ограничено време от три дни за тестване на смартфона, успяхме да го тестваме с доста снимки. Поради технически причини, те бяха заличени и не успяхме да ви вкараме в ревюто.

108MP (не) стигат

samsung-galaxy-s20-ultra-3

Рядко започваме с камерите при ревютата, особено на модели на Samsung, но този път си има причина. Galaxy S20 Ultra разполага с цели четири сензора – три на гърба и един за селфи. Бройката може да не е толкова впечатляваща, затова размерите им са. Акцентът е върху 108MP камера на гърба, която е съвместна разработка на Samsung с Xiaomi. Galaxy S20 Ultra е вторият смартфон, който я ползва. Към него добавяме и перлата от рекламната брошура – 48MP телефото сензор със 100x хибридно увеличение, който е със звучното маркетингово наименование Space Zoom.

Така, ако двете най-силни камери от миналата година, ги виждахме по отделно в различни модели телефони, сега те са вкарани на едно място в Samsung Galaxy S20 Ultra. Първото заключение е – перфектна комбинация. 108MP камера дава възможност за големи и изключително детайлни кадри. След което, можете да приближите готовата снимка и ако сте фокусирали на мястото, ще са запазени всички подробности и елементи от кадъра. Което ще ви позволи да си изрежете елемента преспокойно, без да се притеснявате от пикселизация.

108MP камера има своите недостатъци. Заради големия обем информация, който се запазва, самия процес на снимане е с леко забавяне, което е нетипично за традиционните камери на Samsung. Файлът от подобни кадри също е внушителен – около 30MB при това не става дума за RAW формат, а за класически JPG. Смартфонът компенсира това с голямото място за съхранение на данни, като най-малката опция е за 128GB и има слот за допълнителна SD карта.

Има ли смисъл от 100x увеличение

samsung-galaxy-s20-ultra-6

От другата страна на уравнението в Samsung Galaxy S20 Ultra е 48MP камера с така рекламирания Space Zoom със 100x увеличение. За да сме по-коректни в техническите детайли, оптичната част на приближението е само трикратно. Използва се сходна технология на Huawei P30 Pro със специална оптична призма, която да осигури допълнителните възможности. Оттам насетне, всяка една степен на увеличението е дигитално.

В интерфейса, бързите бутони за превключване от нормален кадръ към приближен, прехвърлят директно към 5x приближение. Фактът, че то е хибридно не е проблем, защото Samsung Galaxy S20 Ultra се справя перфектно с петкратния фактор. Картината е поносима и може да се правят нелоши снимки до 10x, а с доста компромиси може да се каже и за 20x. За всичко отвъд тези стойности, вече говорим за силна пикселизация и нестабилен кадър (тоест, ще ви трябва статив за стабилна снимка).

Казано с други думи – 100x Space Zoom е просто един хубав маркетингов термин, който няма да влезе много в реална употреба. Преди да заклеймите Samsung и камерите на Galaxy S20 Ultra трябва да подчертаем, че като става дума за приближение, те са едни от най-добрите на пазара в момента. Успешно се конкурират с тези на Huawei P30 Pro и Mate 30 Pro. Допълнителния фактор до 100 е прибавен то Samsung по-скоро с цел да могат да предложат повече от тях, независимо, че практически ще са трудно използваеми.

Нощният режим и голямата дилема

samsung-galaxy-s20-ultra-1

Galaxy S20 Ultra има значително преработен нощен режим, като се възползва максимално от двете мощни основни камери. Той работи не само в 108MP режим, но и в 48MP, както и при петкратното приближение. Разликата е, че при по-големия сензор се изисква малко повече време, софтуерът да обработи снимката, с което ще трябва да се въоръжите с няколко секунди повече търпение.

Самият нощен режим конкурира успешно този на миналогодишните флагмани на Huawei, като ако отстъпва то е с много малко. С камерите на Galaxy S20 Ultra няма да мислите много за снимки при намалено осветление, като крайните резултати ще са повече от отлични.

Тук е редно да споменем и голямата дилема, която новият супер флагман на Samsung създава. Кой от двата сензора е по-подходящ да ползвам? Реално и двата могат да се ползват със сходни резултати, като основни. 48MP е по-лесен и бърз за употреба и няма да препълни мястото на телефона след няколкостотин снимки. Когато имате ясна идея какво искате да заснемете, той е по-добрият избор.

108MP камера и формат на кадрите е за по-общи композиции. Когато не сте сигурен дали искате да снимате дадена сграда или фрагмент от нея. Този сензор отстъпва с малко в нощния режим. Странното е, че при определени ситуации и композиции, ако приближите и изрежете дадена част от кадъра от готовата снимка, то той може да превъзхожда с малко 5x приближение на 48MP камера. Това е големият проблем на Samsung Galaxy S20 Ultra при камерите – създава една нелека дилема пред потребителя, кой точно сензор да ползвате. При положение, че двата основни са доста добри.

Традиционно силният дисплей

samsung-galaxy-s20-ultra-8

Samsung не изневеряват на стила си в едно традиционно за тях отношение – да предоставят един от най-добрите AMOLED екрани. В типичния за Galaxy S20 Ultra дух, говорим за огромен 6.9-инчов дисплей с 1 400×3 200 пиксела. Той заема почти целия преден панел, като единствено имаме „отвор“ за 40MP селфи камера.

Освен стандартната честота на опресняване от 60Hz, той поддържа и по-добрата 120Hz. Има една уловка, втората може да се активира само ако се свали разделителната способност на FullHD или на 1080p.

С което опираме до нова дилема за потребителите – дали да пускат по-голямата разделителна способност или по-високото опресняване на екрана. В двата случая междудругото това е все по-голямо натоварване за батерията и съответно за нейната издръжливост. Фактор, който е хубаво да го имате предвид.

От друга страна, AMOLED екранът на Samsung Galaxy S20 Ultra е почти пир за очите. Ярък, с наситени цветове и най-вече черно. Последното е важно поради два фактора. Първият е, че така, тъмният режим на Android 10, с който смартфонът идва, ще изглежда по-красив и наситен. Вторият е, че именно благодарение на тези възможности на операционната система, ще можете да пестите малко повече батерия, спрямо светлия.

Дизайн, хардуер и възможности

samsung-galaxy-s20-ultra-7

Samsung Galaxy S20 Ultra разполага с изчистен дизайн – предна и задна част от стъкло и метална рамка. Като традиция за S-флагманите на компанията, разчита само на два плътни цвята – сив и черен. Няма го красивия градиент с прозрачен оттенък от Galaxy Note 10+. Този смартфон просто е направен изцяло за хората, които искат просто да имат най-добрия хардуер на пазара, а не да го показват като моден аксесоар.

Няма Bixby бутон, а физическите такива за включване/изключване и за управление на звука са единствените, разположени отдясно. Липсва и жакът за 3.5mm аудио слушалки, но тази тенденция е от миналата година и не е изненада. Самият Samsung Galaxy S20 Ultra е доста тежък за съвременен смартфон, (222 грама), което се дължи на множеството компоненти, големият екран, гнездо за камерата и самата батерия.

Най-големият минус при дизайна е изпъкналото гнездо на задните камери. Което малко ме връща от времето на Nokia Lumia 1020 и смартфонът няма да застане перфектно хоризонтално на гладка повърхност. Потенциален калъф ще коригира това, но е хубаво да го имате предвид.

samsung-galaxy-s20-ultra-12

Хардуерът е може би е едно най-доброто, което можете да намерите на пазара в момента. В Европа, Samsung Galaxy S20 Ultra идва с чипсет Exynos на южнокорейската компания, но е с последната 7nm+ архитектура. Оперативната памет е 12GB, като в най-скъпия модел е с 16GB. Дали тези показатели не са прекалено много за смартфон? Най-вероятно трудно ще можете да ги запълните с дейностите, които извършвате.

Пространството за съхранение започва от 128GB, като има версия с 256GB и 512GB. Батерията е с капацитет от 5 000 mAh, което може да бъде предостатъчно ако не претоварвате устройството и дори да издържи два пълни дни. При включени всички екстри (или висока резолюция или 120Hz опресняване), не очаквайте подобно добро представяне. Като добавим и 5G възможностите, които все още не са налични в България, батерията дори може да се окаже малка.

Все по-изчистен софтуер

samsung-galaxy-s20-ultra-11

Samsung запазва практиката да разчита на последната версия на Android, но с добавени от компанията екстри, под формата на потребителски интерфейс Новият The One UI 2.1 е доста елегантен и опростен. Добрата новина е, че се следва тенденцията за все по-голямо изчистване, както и се дава възможност на потребителите да избират кои приложения да бъдат включени при първоначална инсталация. Допълнителните екстри обикновено товарят допълнително оперативната дейност на телефона. Това трудно ще го усетите, тъй като Samsung Galaxy S20 Ultra вече споменахме идва с 12GB RAM.

samsung-galaxy-s20-ultra-google-play

Софтуерните екстри, включват освен задължителния за Android 10 тъмен режим, значителните подобрения в приложението за камерата, така и класическия за Samsung edge screen. Това е опция, която позволява да слагате определени приложения и widget-и на странична лента за бърз достъп.

Други софтуерни елементи са опцията DeX – която Samsung позволява телефона да се ползва като настолен компютър, ако бъде вързан за монитор с периферия. Можете по подразбиране да инсталирате основните продуктивни приложения на Microsoft, като Outlook, Word, Excel и др. Това е част от стратегическото партньорство между двете компании.

Да постигнеш немислимото

samsung-galaxy-s20-ultra-4

Допреди две години не съм си и мислел, че ще мога открито да заявя, че смартфон на Samsung може да бъде сред лидерите по качество на снимки и камери. Galaxy Note 10+ се доближи до тази ситуация с ъпдейта на приложението за снимане, но пак изоставаше от основните си конкуренти. С новия S20 Ultra, Samsung успяват да постигнат лидерско място, макар и с малко пред Huawei и Apple в тази категория.

За обикновения потребител, може да се окаже излишно ползването на 108MP камера. Причината е, че за да постигнете максимални резултати при нея, трябва ръчно да слагате фокуса. Нещо, което много хора, включително и повечето чуждестранни журналисти ревюирали телефона, са отвикнали. Но дори само с 48MP, Samsung Galaxy S20 Ultra ще получите страхотни снимки.

Като хардуер, също новият смартфон ще може да ви впечатли. Лек кисел привкус остава, постния дизайн с изпъкналото гнездо на камерите. Най-големият проблем за Samsung Galaxy S20 Ultra обаче е цената. На свободна продажба тя започва от 2 649 лева. Да, срещу нея получавате най-доброто на пазара, като хардуер и камера в момента, но дали си струва? В последната година, TechTrends остава доста критичен по този показател и затова е единствения такъв, в който Samsung Galaxy S20 Ultra разочарова. Отвъд нея, това е вторият смартфон на южнокорейския гигант, който ми спечелва сърцето като възможности.


 • Ярък AMOLED екран с възможности за 1440p и 120Hz опресняване
 • 108MP и 48MP камери с невероятни възможности
 • Силен нощен режим
 • Един от най-мощните хардуери на пазара
 • Сравнително голяма батерия
 • 5G съвместимост
 • Наличието на две много силни основни камери може да обърка потребителите
 • Не можете да изберете 1440p резолюция със 120Hz опресняване
 • Батерията може да се задъха при включени всички екстри
 • Голям и тежък
 • Един от най-скъпите смартфони на пазара

Samsung Galaxy S20 Ultra

Дизайн - 8.5
Хардуер - 9.5
Софтуер - 8.5
Камери - 9.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 7

8.6

Отличен

Първият смартфон на Samsung, който да има наистина водещи камери, но на доста висока цена.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button