РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Предварителен преглед на Samsung Galaxy Note 20

Седмица след като Samsung представи новите си флагмански устройства и аксесоари, с които ще се опитва да си върне лидерството на смартфон пазара от българското представителство организираха кратко запознаване с част от тях. Всеки един от заинтересованите журналисти има на разположение малко над час да разгледа изпратената му кутия с джаджи. Идеята е така да се замести отложеното събитие в България, в което да бъдат показани новите модели.

Единственият проблем, беше че кутиите за отделните журналисти съдържаха явно различни комбинации от устройства. В TechTrends пристигна такава с надпис Samsung Galaxy Note 20 Ultra, но смартфонът вътре беше нормалната версия на фаблета. Комплектът за едночасов тест включваше още новия Samsung Galaxy Watch 3 и Samsung Buds 3. Поради ограниченото време решихме да се концентрираме основно върху смартфона.

Елегантен, матов, но пластмасов

samsung-galaxy-note-20-6
Не се подвеждайте от надписа Ultra на кутията, това е базоваия Samsung Galaxy Note 20

Mystic Bronze е новият цвят, с който Samsung се опитва да спечели аудиторията тази година. Не е толкова впечатляващ и шарен, като холограмния градиент от миналогодишния Note 10, но изглежда по-добре на живо. Създава впечатление за метал, елегантност, а матовото покритие имитира ефекта на iPhone 11.

Всичко е перфектно до момента в който не се усетите, че държите смартфон с пластмасов гръб. Да, Samsung Galaxy Note 20 идва точно с такъв корпус, въпреки, алуминиевата странична рамка. Това не е голям проблем, ако този смартфон беше на цена под 1 000 лева, когато се правят компромиси, за да се намали неговата себестойност. В случая става дума за модел, който ще струва около 1 800 лева на свободна продажба.

Стилусни детайли

samsung-galaxy-note-20-4

Това не са единствените проблеми на Samsung Galaxy Note 20. Екранът на смартфона е AMOLED 1080p, но не разполага със 120Hz опресняване на картината. Което означава, че стилусът S-Pen ще работи с по-голямо забавяне от премиум версията Ultra – 26 срещу 9 ms. Това е близо тройна разлика. Все пак има подобрение спрямо миналогодишния модел Note 10, при който стилусът реагира с цели 42 ms забавяне.

По този начин се губи основното предимство за ъпгрейд от миналогодишните и по-стари модели. Вярно е, че има почти двойно по-добро представяне на стилуса между Note 20 и Note 10, но разликата при Ultra версията спрямо миналогодишния модел е почти пет пъти. Тоест, тя ще бъде значително по-осезаема.

Все пак, имаме новия S-Pen, който включва жестове, подобрени функции за работа като дистанционно и други. Честно казано, те са повече като екстри, които ще ги ползвате от любопитство, отколкото от практичност. Стилусът при смартфоните е доста противоречива тема, която въпреки всичко е любима при Samsung. Основната функция на подобни джаджи е повишена продуктивност, което пък при действия като писане и рисуване зависи най-вече споменатото забавяне.

Камери и заключение

samsung-galaxy-note-20-5

Подобно на S20 серията, новият Samsung Galaxy Note 20 разполага с 64MP основна камера и две 12MP спомагателни. Конфигурацията тук е малко повече от странна, като големият сензор е едновременно с това и телефото с трикратно хибридно приближение.

Ограниченото време за тестване ни даде първоначални заключения, че снимките са най-качествени ако се използва основно режима в 64MP. Стандартните настройки губят детайл, особено при приближение, въпреки, че те са направени да се използват по-лесно от масовия потребител. Предвид факта, че големият сензор е и телефото камера, резултатът не е изненадващ. Нощният режим нямаше как да се тества в краткия период от запознаването ни със смартфона, но не очакваме чудеса.

Снимка в стандартен режим

20200810_111748

Оптично увеличение в стандартен режим

20200810_111757

Широкоъгълна в стандартен режим

20200810_111752

64MP снимка (забележка: автоматично е мащабирана до 2560p)

20200810_111900

  Останалите впечатления за краткото ни запознаване със Samsung Galaxy Note 20 не са кой знае колко много още. Екранът е добър, но има големи рамки отстрани. При нормални натоварвания, смартфонът е бърз, но все пак имаме едно наум, че в Европа се ползват чиповете Exynos. Които са с по-ниска производителност от аналогичните модели на Qualcomm и загряват с една идея повече.

  samsung-galaxy-note-20-3

  Заключението ни е, че Samsung Galaxy Note 20 са преследвали минимални разходи – максимални приходи и ако номерът мине. Погледнато обективно, този модел, а и по принцип по-компактните версии на популярната серия фаблети са напълно излишни и не толкова практични. Причината е, че стилусът има най-добро приложение при по-големи екрани, затова комбинацията на новия S-Pen и Galaxy Tab S7 ще е повече от интересна да се тества.

  Естествено винаги, ще се намерят фенове, които да вземат по-достъпния и компактен фаблет на Samsung. Но ако потребителите искат компактен флагман от компанията – нормалните S20-ки ще свършат абсолютно същата работа. Както и имат почти идентични характеристики.

  Свързани статии

  Back to top button