РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Motorola Moto G Pro: Смартфон със стилус за под 500 лева

Стилусът е интересен аксесоар за смартфоните. За някои потребители, той е символ на архаична технология, подобна на физическата клавиатура. За други, тя е неизменен артикул, който повишава продуктивността им. Въпреки, че стилусът е много по-подходящ за таблети или хибриди 2 в 1 (лаптоп и таблет – бел. ред.), заради по-големите екрани и възможности за ползване, той продължава да се появява в умни телефони.

Най-популярната серия, в която този аксесоар е поставен в светлината на прожекторите е серията Galaxy Note на Samsung. Южнокорейският гигант я постави като едно от основните оръжия срещу iPhone преди години и продължава да е сред най-важните устройства в портфолиото му. Той обаче е скъп предмет за феновете на Samsung, в буквалния и преносен смисъл на думата. Тазгодишните модели са над 1 800 лева, като по-достъпният има доста компромиси по отношение на качеството.

Motorola-Moto-G-Pro-2

За почитателите на стилусите изборът на смартфони с интегрирани в самото тяло такива е доста малък. В повечето случаи се ограничава до различните поколения Samsung Galaxy Note. От тази година, Motorola влиза и в тази категория с Moto G Pro и техния стилус G Stylus.

Основното му ключово предимство е, че той няма да ви разори, като цената му в България без обвързващи договори е 499 лева. Което го прави три и половина пъти по-евтин от Samsung Galaxy Note 20. Дали тази достъпност не идва с прекалено много компромиси или съотношението цена-качество ги оправдава? Ще се опитаме да разберем в следващите редове.

Познат дизайн

Motorola-Moto-G-Pro-5

Сегментът до 500 лева обикновено включва доста компромиси външния вид, дизайна и характеристиките. При Motorola Moto G Pro те не са чак толкова много. Смартфонът има полиран пластмасов гръб, който е оцветен в градиент между синьо и черно. При осветяването на задния панел, изпъква повече синия цвят. Това е доста характерно за повечето модели на Motorola през последната година и е повече от очаквано решение.

Изненада прави металната рамка, която започва да навлиза по-силно в ниските сегменти. Така по тези две характеристики, Moto G Pro буквално изравнява полето спрямо базовия Samsung Galaxy Note 20. Задният панел на модела на Motorola включва още гнездото с четворната камера и сензора за пръстови отпечатъци, в който също вече по традиция е интегрирано логото на бранда.

От ляво на металната рамка е слотът за SIM карта, която разполага и с отделен такъв за допълнителна MicroSD карта. От дясно са физическите бутони за управление на звука и включване на устройството. Последният е релефен и лесно се разпознава от трите само с докосване.

Долната част на Moto G Pro е по-интересна. Там от ляво надясно са наредени 3.5 мм жак за слушалки, USB Type-C порт, говорителя и гнездото на стилуса. Последният се вади с нокът, за разлика от бутона и пружината, който предлагат моделите Galaxy Note на Samsung. Но все пак, да не забравяме, че смартфонът на Motorola е в най-достъпния ценови клас.

Дисплеят и под него

Motorola Moto G Pro Infographic

Moto G Pro разполага с 6.4-инчов LCD екран, с разделителна способност от 1 080×2 300 пиксела. Като за устройство от ниския ценови сегмент, дисплеят има немалки рамки за настоящите стандарти. Но смартфонът бяга от вече остарялата концепция за „прорезите“ и селфи камерата е „издълбана“ в панела на екрана.

Motorola избира доста добър чипсет за този клас – Snapdragon 665 на Qualcomm. Той е осемядрен процесор с 11nm архитектура, което го поставя в нелошо положение на пазара в момента. Не е най-висок премиум клас, но не е модел с по-слаби възможности.

Motorola-Moto-G-Pro-8

Оперативната памет е само 4GB, но предвид максимално изчистената платформа Android One, това не е толкова голяма драма. Все пак високите скорости и липсата на осезаем лаг е запазена територия за флагманските модели. Мястото за съхранение е 128GB, но с опция за разширяване чрез допълнителна MicroSD карта.

Батерията е стабилна като размери – 4 000 mAh, която е достатъчна за смартфон, който няма 5G свързаност. При нормално натоварване очаквайте минимум ден и половина, до два работа с едно зареждане. Има бързо зареждане от 15W покрай USB Type-C, но не и безжично такова.

Всичко това в комбинация със стилуса, придават малко обемен и тежък вид на Moto G Pro. Но това са компромиси, които вървят ръка за ръка при всяко устройство с вграден в корпуса стилус.

G Stylus – базов, но достатъчен

Motorola-Moto-G-Pro-6

Като стана въпрос за самата „писалка“ новият G Stylus е сред базовите такива. Няма бутони, които да я трансформират в истинско дистанционно. Нейната функционалност е да предложи прецизно използване на сензорния екран. Това се изразява в писане, рисуване и друга продуктивна работа, която не може да се осъществи само с пръсти. Стилусът е сравнително прецизен и консистентен и поне при нашите тестове не забелязахме прекалено големи забавяния или неотчитане на движения по екрана.

Софтуерът е от ключово значение и в случая с Moto G Pro имаме едно основно приложение за бележки и рисуване – Moto Note. Към него добавяме и „балончета“ с преки пътища до основните действия, които стилусът ни отваря покрай Moto Note. Създаване на нова бележка, разглеждане на досегашните, скрийншот на екрана и др. Като цяло действията на Moto G Pro са по-ограничени, най-вече заради по-базовите възможности на стилуса спрямо този от последните серии на Galaxy Note.

Странната комбинация от камери

Motorola-Moto-G-Pro-3

Камерите са странна комбинация. Основният сензор е 48MP, който е отделен над допълнителните две, които са в отделно гнездо под него. Него ще използвате най-често ако правите нормални, панорамни или нощни снимки. Въпреки големия на пръв поглед пиксели, не завишавайте прекалено много очакванията си. Кадрите са по-добри от стандартна 12MP камера, но като oversampling технология са доста под сензорите с повече мегапиксели. Което за този ценови клас е повече от добра сделка.

Вторият заден сензор е 16MP широкоъгълен, който снима само видео. Тя е взета директно от Moto G Action и целта ѝ е да имитира възможностите на екшън камерите. Комбинацията между него и 48MP прави Moto G Pro леко уникално като устройство. Явно от Motorola са се опитали да придадат по този показател малко повече универсалност. За мен лично е по-скоро компромис, но все да не забравяме, че говорим за достъпен смартфон.

Последната е 2MP макро камера, която е задоволителна като възможности. Нощният режим засилва възможностите на 48MP камера като усилва по-мрачните елементи. Не очаквайте супер детайлни кадри при липсата на светлинни източници. Ако последните са налични – ще имате сравнително добри кадри.

Софтуер и заключение

Motorola-Moto-G-Pro-9

Едно от големите предимства на Moto G Pro е ползването на една от най-изчистената версия на Android – One. Това дава на смартфона сравнително по-добро представяне, дори при наличието на по-малко RAM памет. Ножът с две остриета са многото интегрирани приложения на Motorola. Някои от тях надграждат функции, като Glance екрана (тук наречен Peek Display), други са свързани със стилуса и тн.

За цена от 499 лева без договор Moto G Pro е може би единствения избор за достъпен смартфон с интегриран стилус. Което само по себе си е много добра покупка. Ако естествено сте от тази нишова група, която ползва подобен аксесоар със своя умен телефон. Личното мнение на автора е, че стилусът не добавя голяма стойност, но за сметка на това прави устройството по-дебело и тежко. Самото приложение на аксесоара е доста специализирано и в повечето случаи е по-доброто решение да се вземе таблет за рисуване, отколкото смартфон с подобни функции.

За класа до 500 лева, Moto G Pro няма да ви разочарова дори и да не го вземете заради стилуса. Но тогава малко се обезсмисля цялата идея на устройството.

Motorola Moto G Pro

Дизайн - 7.5
Хардуер - 7
Софтуер - 8.5
Камери - 7.5
Батерия - 8
Цена-качество - 9.5

8

Много Добър

Най-достъпната алтернатива на смартфон със стилус на пазара в момента. Въпросът е дали имате нужда от такъв.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button