НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

(Без)смисленото завръщане на физическата клавиатура в смартфоните

Годината е 2007 г. покойният (вече) съосновател на Apple Стив Джобс, представя първия смартфон на компанията – iPhone. Легендарната презентация отваря една рана и спор, който ще продължи няколко години. Една от основните тези на Джобс е, че умните телефони не трябва да жертват от размера своите дисплеи, за да разполагат с физическа клавиатура. Както и да интегрират стулусите, които само объркват потребителите.

Всички те трябва да бъдат заменени с универсалният и естествен инструмент – човешкият пръст. Последствията са фундаментални. Apple успява да продава един от най-масовите смартфони, които имат само сензорен екран. Останалалите производители първоначално разполагат с двата типа модели – с физическа клавиатура и такива без. Постепенно бутоните почти изчезват от пазара, заменени от познатата ни вече концепция смартфоните са да едни големи мобилни сензорни екрани.

Един от последните мохикани при умните телефони с QWERTY клавиатура са моделите на BlackBerry. Брандът от няколко години е в ръцете на китайския производител TCL (който стои зад Alcatel смартфоните и телевизорите Philips в момента – бел. ред.) и разчита да обхване точно тази нишова аудитория. Най-малкото BlackBerry бяха познати именно със своите клавиатури, висока продуктивност и сигурни приложения за комуникация.

Опит за завръщане

blackberry-key-2-le-front-and-back1

През последните дни в общественото пространство се появи информация, че OnwardMobility ще покажат 5G смартфон, който да има физическа клавиатура. Той ще бъде под бранда BlackBerry, което означава, че TCL вече не разполага с лиценза за марката или не е единствената компания, която може да го ползва.

Китайската компания до голяма степен придоби популярния канадски бранд, заради неговата малка, но доста лоялна потребителска база. Която от своя страна през годините е доказала, че предпочита да разполага с QWERTY бутони. Последните ѝ модели, като BlackBerry Key 2 (2018 г.) например, разчитат точно на такива решения, за да се откроят от тълпата.

TCL е една от малкото компании, която се опитва да хване потребителите, които искат физическа клавиаутра в своите устройства. Естествено, има и изключения. Британският стартъп Fxtec пусна слайдър, който ни връща близо 10 години назад и разкрива пълна физическа клавиатура. Samsung и Oppo предлагат аксесоари за своите смартфони, които да добавят подобна екстра. HMD Global, които седят зад бранда Nokia все повече разработват своите обикновени телефони (с клавиатури естествено) да имат функционалностите на умни устройства.

Усложняване на формулата

blackberry-key-2-more

Пускането на 5G смартфон с QWERTY клавиатура под бранда BlackBerry ще е поредния акорд в лебедовата песен на тази тенденция. Към момента, TCL не успява да убеди голямо количество потребители да ползват физически бутони за писане. Експертите, като цяло не дават високи оценки на BlackBerry Key 2. Както и на други модели, които ползват реална клавиатура вместо софтуерна. С което задачата на OnwardMobility става още по-трудна.

Има много ясни аргументи за това. Те се крият в начините, по които може да се интегрират физически бутони в смартфон. Първият е, те да заемат част от предния панел, обикновено в долния край. Така обаче се намалява мястото, което заема екрана.

motorola edge+ thunder grey power sharing

Тенденциите в момента не толерират подобен подход. Производителите сега се опитват да направят така, че дисплеят да изпълва максимално предния панел, включително се търсят начини, как да се интегира селфи камерата под екрана. Нещо, което те постигнаха със сензора за пръстови отпечатъци.

Вторият вариант за интеграция на физическа клавиатура е тя да бъде разположена под екрана, а последния да се приплъзва или отваря с някакъв механизъм, който да разкрива бутоните. През годините, производителите са достигнали до доста креативни решения в тази посока.

Този подход има два големи недостатъка. Първият е, че прави смартфона по-дебел и тежък, което е последното нещо, което искате от вече голямо и обемисто 5G устройство. Вторият е, че колкото по-сложен е механизма, толкова повече се увеличава опасността от това той да се развали.

Силата на навика и технологиите

smartphone-cofee

Освен в дизайна на QWERTY смартфоните, има и друг фактор, който обрича подобни устройства на неуспех. Това е голямата еволюция на софтуерната клавиатура, с която разполагат умните телефони в момента. Към нея се добавят функции, като писане чрез приплъзване около буквите, предложения от алгоритмите за думи и дори изрази. Освен това, макар и малки има неложи постижения в диктуването на текст и неговото пресъздаване в смартфоните.

Последният фактор е навика. Ако преди 15 години, всички потребители на телефони бяха свикнали да пишат с физически бутони, сега е обратното. Повечето хора, които ползват смартфони вече имат навика да работят със сензорни такива. Това важи с пълна сила към младото поколение (до 20-25 г.), което е израснало само с устройства с дигитални клавиатури на смартфоните.

Откъде идва популярността на смартфоните с клавиатури

HTC-desire-Z-2

Все пак, откъде идва продължаващите опити да се възродят умните телефони с физически бутони за писане? Донякъде, това е част от натрупаната инерция през периода 2009-2011 г., когато смартфон производителите правеха доста модели с QWERTY клавиатури. Тенденцията се наложи от факта, че повечето потребители не харесваха изцяло сензорните им аналози и предпочитаха да имат алтернатива.

Първият Android смартфон е точно такъв – HTC Dream. Тайванският производител обичаше подобна комбинация и до голяма степен натрупа популярност покрай своите добри устройства, на новата платформа на Google и физическите си клавиатури. Първият смартфон на пишещия тези редове беше HTC Desire Z, който разполагаше с много иновативен (за времето си) механизъм за приплъзване на екрана.

Samsung в един момент пое по пътя на Apple и изгради цялата си Galaxy S серия около модели без подобни екстри. Стратегията на Стив Джобс да кара насила потребителите да се отказват от различни елементи, в името на иновацията, обаче работи доста успешно.

Предизвестен (не)успех

Steve_Jobs

Сега 13 години след представянето на първия iPhone, моделите с физически клавиатури са почти сигурно обречени на пазарен провал, още преди да достигнат до крайните потребители. Самата 5G технология отваря нови възможности в консумирането на по-сложно съдържание, като филми и игри. Наличието на по-големи екрани прави устройства със сгъваеми такива по-примамливи за производителите.

В същото време, смартфоните с физически клавиатури ще жертват точно размера на дисплеите и тяхното съществуване в 5G ерата е лишено от смисъл дори на теоретично ниво. Въпреки това ще е интересно да проследим какво ще покажат OnwardMobility през следващите месеци.

Свързани статии

Back to top button