АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Новата фаза на сгъваемите смартфони

Все повече производители залагат на смартфони с гъвкави екрани, което е втората стъпка към популяризирането им

В първата фаза на сгъваемите смартфони се включиха основно три производителя – Samsung, Huawei и Motorola. Техните модели са най-консистентни и достъпни на световния пазар през последните две години. Те задаваха тенденциите, но и трябваше да се справят с редицата технически проблеми, характерни за всеки нов тип устройства. Последното поколение сгъваеми смартфони, показаха, че имат своето място под слънцето с потенциал да изместят премиум сегмента на настоящите традиционни умни телефони.

Сега навлизат новите играчи, които имат претенции да заемат водещи места на пазара в дългосрочен план. Крак повлече Xiaomi, които през април пуснаха Xiaomi Mi Mix Fold, за наше съжаление той беше наличен основно в Китай. В самия край на 2021 г. първи стъпки в тази все още ексклузивна ниша прави и Oppo с техния Fold Find N. Покрай тях, най-вероятно догодина ще видим и сгъваем модел от OnePlus. Така, като изключим Apple, от 2022 г. почти всички водещи смартфон производители ще разполагат със сгъваем смартфон.

Тенденция, която показва, че този тип устройства има своето място на пазара и най-вероятно те ще изместят премиум смартфоните в най-високия ценови сегмент. Също така показва, че ако на най-първите модели цената беше съпоставима с тази на лек автомобил втора употреба, сега тя ще бъде по-близка до тази на най-скъпите им традиционни аналози. Сгъваемите смартфони имат все още някои предизвикателства, които трябва да преодолеят. В настоящия материал ще разгледаме иновациите, проблемите, както и новите модели през 2021 г. и потенциалните такива за 2022 г.

Ще трябва да направим едно уточнение. Под сгъваем смартфон имаме такъв, който освен, че може да е сгъва под някаква форма, разполага с гъвкав екран. Моделите с два дисплея, които също се сгъват, подобно на Microsoft Duo и други не включваме в тази категория. Причината е, че те са генерално различни устройства със съвсем отделни предимства, недостатъци и проблеми. Както и, че са по-скоро временно решение за даден производител, отколкото дългосрочна технологична и пазарна тенденция.

Двата основни типа

Samsung-Galaxy-Z-Fold-3-1

Сгъваемите смартфони може да ги разделим на два основни типа – хибриден и компактен. Първият се разтваря като книга и трансформира умния телефон в малък таблет с поне 7-8-инчов екран. Обикновено идва с втори по-малък дисплей, който позволява на устройството да се ползва като традиционен умен телефон в сгънато положение. Това са моделите, на които производителите разчитат най-много, заради повишените възможности, които се отварят при ползването на по-големи екрани. Наричаме го хибриден този тип, защото реално се явява хибрид между традиционен смартфон и компактен таблет. Последните междудругото почти изчезнаха от пазара. Логично е, сега сгъваемите устройства да ги заменят. Освен Galaxy Z Fold 3 на Samsung, тук са още Huawei Mate X2 и сравнително новия Xiaomi Mi Mix Fold.

galaxyzflip3_5g_cream

Вторият тип са наследници на старите флипфони, които в разгънато положение постигат размер на традиционен смартфон. Този компактен форм фактор се опитва да неутрализира една от критиките на съвременните умни телефони – че са прекалено големи. Тук навлиза Motorola с двете си поколения от новия RAZR и Samsung Galaxy Z Flip серията.

Експерименти има и с трети тип смартфони, с т.нар. навиващи се екрани. Това да отново гъвкави дисплеи, но вместо да се състоят от две крила, които се отварят, тук имаме едно тяло с разширяваща се площ. LG показаха няколко прототипа през последните две-три години, но южнокорейския производител излезе от бизнеса със смартфони, малко преди да пусне такъв модел на пазара. Oppo показа на няколко големи медии своя концептуален модел за навиващ се смартфон, но без ясни индикации, дали и кога ще го пусне в продажба.

Подобрените дизайни

Samsung Galaxy Z Fold 2_2a

Първият сгъваем смартфон достигнал световния пазар е Galaxy Fold на Samsung. Който имаше проблеми, още преди да достигне до крайните потребители. Тестовите бройки бяха изтеглени след като хората, които ги изпробваха успяха да унищожат сгъваемия екран. Това доведе до забавяне на пуска на смартфона, след като той беше преработен. Оттогава досега, Samsung пусна общо три модела и Fold серията е изминала страшно много път. Проблемите на първия смартфон помогнаха на компанията да изчистят значително дизайна. Да заздравят и подсигурят екрана, да вкарат редица иновации при пантата, така, че да бъде капсулирана от външно влияние и много други.

Последният модел на Samsung Galaxy Z Fold 3 доказва, че сгъваемият екран може да работи доста добре. Той се усеща, като монолитно и стабилно устройство. Като истински премиум продукт, а не като малко по-изчистен прототип, който внимаваш как ползваш от страх да не го счупиш. Същото важи и за флип моделите, както на Samsung, така и на Motorola. Втората компания пусна две поколения от възродената и легендарна серия Razr, като последният наистина внася усещането за утвърдена технология, която може да се ползва дълго време.

Новите играчи

oppo-fold-find-n

Навлизането на нови играчи на пазара за гъвкави смартфони означава няколко неща. Основното е, че технологията вече е узряла достатъчно, за да може да се развива от повече производители. Казано с други думи, тя вече е достъпна на производствено ниво. Това е първата стъпка за превръщането им на такива и за потребителите. Най-малкото през първите две години на пазара на гъвкавите смартфони те бяха джаджи за най-запалените и заможни ентусиасти или да се ползват като луксозен аксесоар от други.

Xiaomi и Oppo с техните модели, които се очаква да навлязат на световния пазар през 2022 г. ще постигнат именно това. Ще превърнат тези устройства в основния заместител на премиум смартфоните. Като по-достъпни такива еквиваленти вече са флип гъвкавите смартфони. Samsung и Motorola поставиха началото на тази тенденция. Huawei от своя страна планира да не е само с хибриден модел, но и с флип такъв. Вече има няколко изтекли снимки за подготвения им модел, предназначен към дамската и луксозна аудитория. Неговото разпространение отвъд Китай, обаче е повече под въпрос, след като последния сгъваем модел имаше повече колекционерска, отколкото пазарна стойност.

Нормално е, компаниите да искат да пускат подобни сгъваеми смартфони. Независимо от крайната им цена и тежката им разработка, те явно носят добри пари и продажби. През третото тримесечие на 2021 г. Samsung отчита рекордни приходи и печалби, част от които са водени от реализацията на техните сгъваеми смартфони. Все още няма достатъчно публична информация за конкретните маржове и цифри, но фактът, че компанията увеличава производството и повечето бройки се изкупуват бързо – говори за силен интерес.

Перспективите

Xiaomi-mi-MIX-Fold

Повечето модели и производители означава по-голяма конкуренция. Което рано или късно ще доведе до по-силен натиск на цените. Тя вече се усеща между първите и последни поколения, макар все още гъвкавите смартфони да са луксозен продукт все още. В началото моделите на Samsung бяха около 3 000 лева за флип модела и 4 000 лева за хибридния. Сега първите падат на около 2 000 лева и 3 500 за вторите. Цените надали ще паднат под нива от 1 500 лева в обозримо бъдеще, но поне най-високите модели може да са в рамките на 3 000 лева.

Дори при потенциални цени, говорим за постепенно превзимане на сгъваемите смартфони на премиум и флагманските класове. Което в историята на мобилните телефони е един нормален процес. Иновативните модели винаги навлизат първо в най-високите класове и постепенно си пробиват пътя надолу по ценовата верига.

Предизвикателствата

Samsung Galaxy Z Fold 2_11

Гъвкавите смартфони имат да решат няколко ключови проблема, преди да станат истински масови. Първият е със защитата на сгъваемия екран. Нормалните смартфони от години разчитат на закалено и удароустойчиво стъкло (Gorilla Glass или друго), което да предпазват дисплеите от падане, надраскване и др. При гъвкавите екрани такова не може да се наложи. Samsung се опитва да иновира, като интегрира много тънък слой стъкло, което да осигури базова защита на панела. Въпреки всичко, това все още е една от ахилесовите пети на тези устройства.

Другият ключов елемент е все още разработването на гъвкав смартфон е много по-дълъг процес, от традиционен такъв. Това означава, че част от хардуера е с едно поколение назад. Най-силно се усеща това при процесорите и камерите. Причините, за по-трудната оптимизация е, че чипсета и сензорите изискват най-голяма синхронизация със софтуера. Което означава, че не може механичната част да бъде разработена отделно и после само да се напасне съответния процесор. Трите процеса са интегрални и неразделна част един от друг.

Надяваме се, че скоро времето за разработване ще бъде съкратено значително и ще бъде съпоставимо с това на нормалните смартфони. Тогава гъвкавите устройства ще бъдат истински заместители на традиционните особено във високите ценови сегменти. Защото сега, изборът ще се сведе до – сгъваем екран или най-нов хардуер.

Във всички случаи, гъвкавите смартфони се наложиха и извървяха първите и най-трудни крачки на пазара. Сега остава да видим колко бързо ще достигнат до наистина по-голяма масовост.

Свързани статии

Back to top button