ТЕХНОЛОГИИ

LG официално излиза от бизнеса със смартфони

Южнокорейският гигант LG обяви, че излиза от бизнеса със смартфони, като вече няма да произвежда нови модели. Решението идва след опити през годините да се затвори мобилното звено, но компанията досега не смееше да предприеме напълно този ход. От доста време LG се превърна в бутиков производител със символично присъствие на пазара.

Затварянето на мобилното звено на южнокорейския гигант ще донесе и някои лоши новини за любителите на смартфоните. Компанията традиционно се опитваше да наложи нови идеи и дизайни при умните телефони. Последният такъв е за модел с навиващ се екран, а от миналата година LG Wing със завъртащия се дисплей също привлече погледите.

Нов фокус

lg-think-q-2020-e-vechicle

LG обяви в официално изявление, че затваря мобилното си звено. Решението е окончателно, като е одобрено от борда на директорите. То е продиктувано от „изключително конкурентния пазар за мобилни телефони“, в който компанията отдавна не е фактор. Южнокорейският гигант ще продължи да поддържа софтуерно наличните модели на пазара

Целият процес по ликвидирането на бизнеса със смартфони на LG ще бъде завършен до 31 юли. Някои модели може да продължат да се продават и след това, при наличието на складови наличности. От изявлението не става ясно дали ще се пуска нови смартфони, но шансовете за това са малки. Излизането от бизнеса ще приключи след по-малко от четири месеца.

LG обяви, че затварянето на мобилното звено, компанията ще може да се фокусира и да прехвърли ресурси върху нови разработки. Южнокорейският гигант дава заявки за по-силно участие на пазара за компоненти за електромобили, свързани устройства, Интернет на нещата, роботика, изкуствен интелект и бизнес ориентирани решения.

Отлаганото решение

omida-smartphone-sales-2020-19m

Слухове за окончателното излизане на LG от пазара за смартфони се появява няколко пъти през годините. Преди пет-шест години, компанията спря да предлага моделите си в редица региони, като затвори местните представителства за мобилния бизнес. Това включваше и България, като в рамките на известен период от време, моделите на LG можеха да се намерят почти изцяло от паралелен внос.

Този ход подсили спекулациите тогава, че компанията подготвя почвата за излизане от пазара. Окончателно решение за това обаче не беше взето дълго време. Дори, LG направи повторен опит да се върне в загубените вече позиции в регионите, откъдето излезе. Очаквано, резултатите не бяха много позитивни и компанията се превърна в бутиков производител.

През 2020 г. последва нов опит за връщане, който даде противоречив резултат – 38% ръст на годишна база до 9.3 млн. продажби за деветмесечието. Явно той не е бил достатъчен и още през декември започнаха слуховете, че LG може да продаде бранда, да аутсорсне или да закрие напълно мобилното си звено. Вече в първите дни на второто тримесечие на 2021 г. имаме отговор на това.

Недооцененият иноватор

LG-G5-modular

Новината може да е логична, но тъжна за истинските любители на смартфони. LG не се колебаеше да експериментира с по-смели решения. При това да ги предлага на масовия пазар без да се страхува, че може да пропадне като пазарен дял. През 2016 г. компанията показа G5 – един от малкото смартфон флагмани, които разчитаха на модулни компоненти.

Радикалната идея потребителят да може да си сглоби устройство с компоненти, които да се закачат като конструктор LEGO беше популярна по това време. LG беше една от малките компании, които взе част от идеята и я докара до масовия пазар. След това тя беше подхваната от Lenovo и нейния бранд Motorola.

Затварянето на мобилното звено поставя под въпрос, дали LG ще пусне на пазара радикалният прототип, който представи в началото на 2021 г. – смартфонът с навиващ се екран. Устройството показва съвсем различен и радикален подход към хибридните модели, които съчетават в себе си умен телефон и компактен таблет. Вместо сгъващ се екран, LG предложиха такъв, който се навива. Така смартфонът може да се трансформира от традиционен флагман с дисплей от около 6.8 инча, до разпънато състояние от около 7.4 инча.

Наистина обещаващо устройство, поне от инженерна гледна точка. Ще следим дали LG ще положат усилие да го пуснат на пазара или не са готови за това и затварянето на звеното, ще го превърне в един красив прототип.

Свързани статии

Back to top button