IT БИЗНЕСТЕХНОЛОГИИ

CES 2021 – Технологии в сянката на пандемията

Ежегодното изложение Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас всеки януари е първото събитие, което осветява пътя на развитието на новите технологии през новата година. Обикновено то определя насоката, като в комбинация с мобилното шоу в Барселона месец по-късно са главните пътеводители за тенденциите през новите 12 месеца.

Тази година CES предложи визия не толкова за бъдещето, колкото попадна в капана на миналото и непосредственото настояще. Сянката на пандемията от 2020 г. се спусна и реално превзе шоуто. Не само защото изложението се проведе в доста по-скромен и виртуален формат, но и с технологиите, които производителите наблегнаха.

Футуристичните прототипи бяха заменени с практични системи за дезинфекция на техника, засилен фокус върху медицинските, образователни и работни дистанционни решения. 8K телевизорите, 5G, електромобилите и други дълготрайни тенденции също намериха място. Именно за тях ще разкажем в нашия обзор, който спрямо предходни години, може би ще е по-кратък.

COVID технологиите

razer-project-hazel-hero-desktop

Коронавирус пандемията превзе нашето ежедневие, като почти доведе повечето потребители до състояние на хипохондрия. Манията за дезинфекция и безопасност, стана част от рутината на много хора. UV технологията за премахване на бактериите буквално превзе технологичните джаджи и преди CES. „Вани“ за дезинфекция на джаджи, слушалки с дезинфекциращи калъфи са само част от тях.

По време на CES бяха представени пълна плеяда от подобни устройства. Може би най-атрактивната е концептуалната предпазна маска на Razer – Project Hazel. Тя не само има футуристичен полупрозрачен дизайн, с LED осветление (задължително за продуктите на компанията), но осигурява защита клас N95 и разполага с UV стерилизация. Освен това, тя е непромокаема и прилепва плътно към лицето, с което предотвратява изпотяването на очилата. Предвид факта, че най-обикновената предпазна маска с логото на Razer струва 60 лева, Project Hazel може би ще дойде на цената по-евтин смартфон.

lg-uvc-robot

Сред другите подобни примери за COVID технологии са почистващи UV роботи на LG, които могат да стерилизират повърхностите в големи публични сгради, като училища, болници и офиси. Работата се извършва напълно автономно и няма нужда от оператор. Това и намалява опасността от прекомерно излагане на UV вълни.

Навиващи се екрани – рунд втори

Навиващите се екрани втора година са акцент в CES. Отново главният виновник за това е LG. Южнокорейския гигант през 2020 г. представи навиващия се на руло телевизор, който все още чакаме на пазара.

През настоящата година, компанията представи сходна концепция, но с полупрозрачен екран, на който да имаме различна информация и, която да се събира в рамката на легло например. В пълно разгънато състояние, той играе ролята на пълноправен телевизор. Предвид дизайна му, LG най-вероятно се опитва да привлече като клиенти някои от най-скъпите хотели.

Технологичният гигант отново показа своя смартфон с навиващ се екран. LG обяви, че планира да реализира идеята отвъд концептуален модел и да пусне такъв за крайните потребители. Предимствата му са, че бързо и лесно, смартфонът може да се трансформира в компактен таблет, като екранът се развие чрез механично удължаване на корпуса. Подобни обещания обаче слушаме вече втора, ако не и трета година, само че за навиващия им се телевизор.

8K на големия и по-малкия екран

samsung-8k-qled

8K панелите са на пазара вече няколко години, но тепърва ще добиват масовост. Което не им пречи отново да са сред акцентите на CES. Колкото и странно да звучи, ключът към новата технология е нещо по-дребно от самата нея – стандартът HDMI 2.1. Той позволява преноса на 8K сигнал или 4K с опресняване от 120Hz, като все повече модели вече го поддържат. Така, остава само да паднат цените на телевизорите, за да може повече хора да се насладят на по-високата резолюция.

Asus ROG Flow X13

Те обаче не са единствените, които могат да работят с 8K екрани. Геймърските лаптопи също започват да интегрират технологията. Или поне на ниво видеокарти, които да поддържат подобна резолюция. Такъв е Asus ROG Flow X13, който разполага с цели три отделни графични процесора (някои от тях идват под формата на приставка). Запалените играчи надали ще жертват високото опресняване на картината (от 144Hz и нагоре), за по-висока резолюция. Поне, докато не се появят 8K екрани с подобни възможности.

Новата вълна лаптопи

Acer-Chromebook-Spin-514

Загатнахме за преносимите компютри и по традиция на CES бяха представени редица нови модели от основните производители – Lenovo, Dell, HP, Asus, Acer, MSI и др. Не малка част от тях се възползват от също толкова впечатляващ брой нови процесори от Intel и AMD. Първият показа, редица чипове в ниския клас и обеща нови във високия гейминг клас, а втория мобилните Ryzen Athlon 3000-C.

Имено последния модел, позволява на производителите да пуснат Chromebook лаптопи без да ползват процесори базирани на ARM архитектурата. Такъв е случая с Acer Chromebook Spin 514, който разполага с вграден графичен чип Radeon, което го прави още по-привлекателен от конкуренцията със Snapdragon.

lenovo-think-thinkpad-x-series-x12-detachable

Към други модели, които може да отличим е Lenovo ThinkPad X12 Detachable, който е аналог или копие на популярната серия Surface Pro на Microsoft. Като прикачената клавиатура, разполага с класическата за ThinkPad „пъпка“ в средата. Идеален за работа в движение, което поне през първите месеци на годината, няма да е голям фактор, но при нормализиране на ситуацията ще бъде от полза.

MSI Stealth 15M

MSI Stealth 15M е геймърска конфигурация, която е сравнително лека за класа си, но разполага с доста мощен хардуер. Той включва Intel Core i7-11375H от серията Tiger Lake Core H, който беше обявен от производителя на CES. Към него добавяме и видеокартата Nvidia RTX 3060 и получаваме доста примамлива гейм оферта.

Intel – задълбочаване на проблемите

Intel-11th-Gen-desktop-Rocket Lake-S-6

Тазгодишното представяне на Intel имаше по-особен заряд. Компанията, също по традиция представи своите нови процесори, които ще се ползват в милиони лаптопи и компютри по света. Те обаче изкараха на все по-преден план един фундаментален проблем – невъзможността на компанията да прави чипсети с архитектура отвъд 10nm.

AMD от миналата година премина на 7nm, а ARM продуктите за мобилни устройства са вече 5nm, като дори се говори, че е започнало производството на такива с 3nm технология. Това води до все по-голям отлив на производители на компютри, които диверсифицират своите доставки и не разчитат само на Intel. Apple например от края на 2020 г. вече постепенно преминава към собствени чипове – M1, които са базирани на ARM архитектурата.

Pat-Gelsinger_The-Luminaries-Series_VMware-RADIUS
Пат Гелзингер

В своята пътна карта, Intel планираше да пусне през 2021 г. първите 7nm процесори. Тяхната липса на CES и обявяването, че през следващите месеци не се очакват такива, разтърси из основи компанията. Толкова, че в края на изложението, Intel обяви, че техния главен изпълнителен директор Боб Суан ще бъде заменен от ветерана в технологичната индустрия Пат Гелзингер.

Смяната ще бъде факт от средата на февруари и краткия срок подсказва, че решението за нея е взета малко след представянето на новите процесори. Гелзингер в момента е главен изпълнителен директор на VMware (част от Dell), като заема тази длъжност от 2012 г. Той трансформира компанията в лидер на виртуализационните технологии и предоставянето на облачни корпоративни решения. Предвид силния му софтуерен профил, може да спекулираме, дали Intel няма да поеме по пътя на пълна трансформация, подобно на IBM.

Идват ли летящите коли

cadillac-vtol

По традиция, изложението в Лас Вегас винаги е имало колоритни включвания и по-футуристични дизайни. Тяхната цел е обикновено да привлекат вниманието към даден бранд. Идеята за летящи коли сигурно вече е на поне един век, но все още е доста трудно осъществима. Което не пречи на компаниите (авио, авто и др.) да предлагат всякакви концептуални модели.

Тази година на CES такъв е електрическия и летящ модел на Cadillac (част от General Motoros – GM). Това е едноместно електрическо превозно средство, което има дизайн на уголемен дрон, тип квадрокоптер. Естествено, представен единствено под формата на компютърна анимация, което означава, че надали ще видим нещо подобно в реалния живот в близко бъдеще.

cadillac-halo-pod

Сред другите интересни концепции е автономната кола Halo на GM, която позволява да се превозват пътници в максимално луксозна обстановка, при това автономно. Тя доста наподобява моделите показани в третия сезон на „Западен свят“, като нищо чудно, холивудската продукция да е ползвала съдействие от автомобилния концерн.

Едно от по-реалните иновации в автомобилната индустрия е представения екран-табло за новите електрически седани на Mercedes. Цялото табло и предна част на конзолата на автомобила в купето е заменена от един огромен и изрязан в нейна форма OLED дисплей. Идеята е наречена MUBX Hyperscreen, който го разделя на сегменти, на които може да се разпределят параметрите за колата, шофирането, навигационната и развлекателна система, както и много други.

mercedes-benz-mbux-hyperscreen

В заключение може да се каже, че CES през тази година премина изцяло под сянката на пандемията и на изминалата 2020 г. Коронавирусът форсира процесите по дигитализация на процесите, но сложи на пауза, по-новите и смели идеи.

Свързани статии

Back to top button