CES 2019НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

LG на CES 2019: 8K OLED и „навиваеми“ на руло телевизори

Технологичният гигант LG успя да привлече вниманието след снощната си пресконференция по време на изложението Consumer Electronics Show (CES), което се провежда в момента в Лас Вегас. Компанията показа своите 8K OLED телевизори и такива, които се навиват на руло, за да могат буквално да се сгънат в едно по-компактно тяло. По-паметливите и навътре в света на технологиите ще изпитат чувство на „дежа вю“. Причината е, че през изминалата година LG показа на различни изложения, демонстрационни модели с тези възможности. Сега, най-накрая, компанията е готова да ги пусне в продажба. Защото снощи в Лас Вегас, LG показа дългоочакваните серийни модели.

Телевизор на руло

Новият LG Signature OLED TV R (модел 65R9) е 65-инчов телевизор, който не привлича вниманието си с размер или 8K резолюция. Неговият, буквално, скрит коз е способността му да се навие в руло, в компактно тяло с размерите на голям саундбар. Напълно прибран, телевизорът може да се слее с интериора на стаята без да изглежда като голяма черен правоъгълник или да се „маскира“, като картина.

LG Signature OLED TV R навиваем телевизор

Навиваемият на руло LG Signature TV R е еволюционна стъпка от предходния модел на компанията в най-високия клас OLED устройства – Signature W. Екранът при него е супер тънък и буквално може да се окачи на стената като тапет. Цялата електроника, като процесор, саундбар и други обемни компоненти, бяха изведени в отделно тяло. В новия LG Signature TV R това тяло и OLED панела се сливат в едно, като последния може да се навива и развива.

LG Signature TV R има три режима – прибран, разпънат като традиционен телевизор и Line View. При последния, екранът се прибира донякъде, като оставя пространство за една активна лента, на която да се извършват дейности, които не изискват целия дисплей. Такива могат да са слушане на музика, часовник, както и проверка на времето и други подобни известия. Дори напълно прибран, телевизорът запазва възможността да се използва като музикална уредба.

LG Signature OLED TV R навиваем телевизор

Фактът, че в тялото се навива самия екран и се съдържа цялата електроника, не означава, че южнокорейския производител прави компромиси с компонентите. LG Signature TV R разполага с всички необходими системи за OLED телевизор от най-висок клас. Картината е подсилена и допълнително обработена чрез второто поколение процесор Alpha 9. Той използва помощта на изкуствен интелект, за да изчисти изображенията и кадрите. Тялото също така побира и доста силна 100W 4.2-канална Dolby Atmos аудио система.

Първият 8K OLED?

LG е един от водещите производители на OLED панели е нормално да бъде един от първите, който да пусне 8K телевизор. Но през 2018 г. Samsung грабна вниманието със своите модели QLED 8K модели, които започнаха да се продават на пазара. Има една дребна подробност – QLED технологията, не е OLED. Независимо, че са близки по звучене и изписване. QLED екраните на Samsung са базирани на LCD технологията, като използват кристали с наноразмери, които излъчват светлина. Чрез тази и няколко други техники, Samsung успяват да произведат LCD екрани, които по качество на изображението се доближават максимално до OLED дисплеите.

Именно поради тази причина, LG обяви първият 88-инчов 8K OLED телевизор – Z9, който ще излезе в продажба през тази година. Освен ако Sharp не ги изпревари с премиерната дата. Защото и двете компании показаха демонстративни модели на изложението IFA в Берлин през септември 2018 г.

Специфичното на новия 88-инчов 8K OLED телевизор на LG освен очевидните размери и резолюция е, че разполага с мощен звук, без да има нужда от колонки или саундбар, обяви сайтът Engadget. Това се постига, като говорителите са вградени директно в панела. Технологията се казва Crystal Sound и LG я представи още през 2017 г. Чрез нея, новият телевизор може да бъде оборудван с 3.2.2-канален звук с Dolby Atmos.

Освен това Z9 е оборудван с всички екстри за премиум класа телевизори, с процесор Alpha 9 за обработване на картината и възможността да мащабира 4K картина в 8K.

Пълният запис от пресконференцията на LG, можете да гледате тук:

Свързани статии

Back to top button