НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Intel представи четири нови 10nm процесора

Ежегодното технологично изложение Consumer Electronics Show (CES) тази година премина в изцяло виртуален формат. Това не попречи на различни водещи компании да обявяват част от своите продукти за 2021 г. Intel е сред първите от големите производители, като представи четири нови процесора. Щатското дружество обаче не оправдава за момента на очакванията, че ще покаже следващото си поколение чипове, които да използват дългоочакваната 7nm архитектура.

Вместо това Intel разшири портфолиото си от процесори с 10nm технология. Компанията изостава значително по отношение на миниатюризацията на своите транзистори спрямо решенията на ARM-базираните чипове и дори на прекия си конкурент AMD. По план, през 2021 г. трябва да видим подобен процесор от Intel.

Новите попълнения

Intel-11th-Gen-desktop-Rocket Lake-S-6

На виртуална конференция, производителят демонстрира обновената си N серия чипове за Pentium Silver и Celeron модели. Те са насочени към ниския клас процесори и тези с по-ниска консумация на енергия. Към тях добавяме и новата линия Intel Core-H, която е насочена към геймърски лаптопи. Тя се отличава с висока тактова честота – до 5GHz, но не предлагат опция за овърклокване.

Последният компонент е харудерната платформа Intel Core vPro, насочена към големите корпорации. Американският производител се фокусира повече на последната. Оприличавана като „най-добрата платформа за бизнес“, Intel Core vPro. Тя комбинира новите процесори от 11 поколение с вградена хардуерна киберзащита и по-висока продуктивност в работа с приложения с изкуствен интелект и облачни бизнес системи.

Допълнително, компанията даде малко информация относно два други продукта, които са под шапката Intel Core-S. Това са насочените към настолни компютри процесори Rocket Lake-S и към лаптопи – Alder Lake. Те трябва да предоставят по-висока продуктивност, особено при високия клас чипове предназначени за настолни компютри и лаптопи.

Неизвестност в 7nm

apple-m1-stats

Всички изброени дотук се водят 11-то поколение и са изпълнени по 10nm архитектура, като за момента липсва яснота, кога компанията ще представи 7nm модели. Проблемите са големи, защото мобилната технология на ARM вече има 5nm чипове, AMD също преминават на 7nm. Крайният резултат е, че Apple вече замени процесорите на Intel в по-ниския си клас (в контекста на портфолиото на компанията – бел. ред.) лаптопи и настолни компютри. Технологичният гигант разработи собствените си чипове M1, които са базирани на 5nm архитектура на ARM, което им дава добра производителност при ниска консумация на енергия.

Intel се опитва да компенсира по-малкото транзистори с по-висока тактова честота на ядрата, което обаче консумира повече енергия и отделя повече топлина. Предоставените от компанията характеристики за геймърските модели Intel Core-H се водят, че имат 28W на ядро консумация, което е съпоставимо с тези на предходните поколения.

amd-intel-market-share-2020

Във всички случаи, ако Intel не представят и тази година процесор със 7nm архитектура, шансовете компанията да загуби потребителския сегмент при PC се увеличават. ARM може да „отлюспи“ още производители да ползват тяхната технология, а AMD да засили своя натиск като директен конкурент. Последното вече е факт, като през първите девет месеца на 2020 г. Intel губи в рамките на една година над 15% пазарен дял. През същия период AMD добавя толкова в своя. Всичко това се случва в момент, в който целия PC пазар е в подем.

Свързани статии

Back to top button