НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung пренася сгъваемите смартфони при премиум флагманите

Samsung полага сериозни усилия, за да наложи сгъваемите смартфони. Южнокорейският гигант е най-настоятелния производител в това отношение. На 11 август той представи третата си серия от новия тип хибридни устройства. Samsung Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3 дебютират с редица подобрения, особено в чувствителни елементи, като сгъваемия механизъм и софтуера.

По-важното за новите модели на компанията е нещо друго. Наблюдаваме плавно понижение на цените, като Galaxy Z Flip 3 вече се позиционира напълно в премиум сегмента. При това без да надвишава много или да прави компромис с 5G технологията, какъвто беше случая с миналогодишния модел. Истинският хибрид между телефон и таблет все пак си остава Galaxy Z Fold 3, който въпреки все още високата си цена я намалява с няколкостотин лева на премиерата.

Освен двата сгъваеми смартфона, Samsung представи още новата версия на умния часовник Galaxy Watch 4, както и обновените Galaxy Buds. Първото устройство ще го разгледаме в отделен материал, защото има интересни нововъведения.

Какво ново в Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung-Galaxy-Z-Fold-3-2

Въпреки фалстарта с първия Galaxy Fold, Samsung доказват напълно, че могат да създават все по-издръжливи сгъваеми смартфони. Второто устройство от миналата година беше голяма крачка в тази посока, а тазгодишния модел вдига допълнително летвата.

Това става най-вече с превръщането на Galaxy Z Fold 3 във водоустойчив смартфон. Което само по себе си не е никак лека задача, най-вече заради комплексния сгъващ механизъм. Samsung се хвалят, че всички елементи от пантата са направени от неръждаем метал, който е допълнително обработен против корозия. Лентите за захранване, които преминават през него са изолирани, а техните отвори – капсулирани.

Сред другите подобрения са защитния слой на сгъваемия екран, който вече изглежда като част от последния, а не като залепен протектор. Втората ключова промяна в Galaxy Z Fold 3 е добавянето на поддръжката за стилус. Тук, тежката инженерна задача е да се направи сензорен слой, който да работи с „писалката“, но и да може да не се разрушава при огъване. След години опити на Samsung, те решават просто да… сложат два такива панела. Дали стилусът работи прецизно в сгъвката между тях, не успяхме да пробваме при представянето на устройството в България, но при потенциално ревю, определено ще го тестваме.

Характеристики и цена

samsung-galaxy-z-fold-3-specs

Като основни характеристики имаме два AMOLED екрана. Единият се ползва при сгънато положение, като е 6.2-инчов с резолюция 822×2 260 пиксела. Вътрешният е 7.6-инчов гъвкав дисплей с разделителна способност от 1 768×2 208. Двата са с адаптивно опресняване от 120Hz, но при външния минималната честота е 60Hz, докато при вътрешния е 10Hz.

Камерите са почти без промяна спрямо миналогодишния модел. Задните са троен комплект от 12MP сензори – един основен с оптична стабилизация, един телефото с двукратно оптично приближение и широкоъгълен. Селфи камерата от външната страна е 10MP. По-интересна е селфи камерата при външния екран. Samsung са я интегрирали в екрана и върху нея има решетка от пиксели. Тя е по-рядка от основната част на панела, но при определени действия „маскира“ добре сензора.

Чипсетът е Snapdragon 888 с 5G връзка, което превръща сгъваемите модели на Samsung единствените им флагмани в Европа, които не са с процесори Exynos. Батерията е 4 400 mAh с бързо зареждане от 25W и безжично от 11W. Оперативната RAM памет е 12MB, а опциите за място за съхранение са 256GB и 512GB. Цената за първия вариант в България е 3 499 лева, а за втория – 3 699 лева.

Иновацията в Samsung Galaxy Z Flip 3 – цената

samsung-galaxy-z-flip-3-specs

Новият Samsung Galaxy Z Flip 3 разполага с част от подобренията при своя по-голям събрат. Водоустойчивост по стандарт IPX8 (до 1.5 метра дълбочина), с основен сгъваем 6.7-инчов екран със 120Hz опресняване и вторичен такъв от 1.9-инча. Отвътре и той е задвижван от Snapdragon 888 чипсет с 8GB оперативна RAM памет. Камерите са двойка 12MP – основен и широкоъгълен сензор и 10MP селфи такъв.

Голямата иновация тук е ценовото позициониране. Samsung Galaxy Z Flip 3 струва колкото един премиум флагман. В България версията със 128GB място за съхранение е 2 049 лева, а тази с 256GB е 2 149 лева. Липсва поддръжката на стилус, което за съжаление не го прави за истински заместник на Galaxy Note серията на Samsung, която тази година няма да има свой представител.

Samsung-Galaxy-Z-Flip-3-1

Южнокорейският гигант се опитва постепенно да наложи сгъваемите смартфони вместо най-високия клас флагмани. Компанията обаче го прави, като оставя паралелно и традиционни модели, какъвто се явява Samsung Galaxy S21 Ultra. Ако преди година, Samsung разчиташе на три типа смартфони във високия клас – S серията, Note серията и Z серията (сгъваемите), то през 2021 г. имаме значителна промяна. Note серията изчезва и се разпределя между другите две. Galaxy S21 Ultra получи поддръжка за стилус, както и Galaxy Z Fold 3. Любопитна ще бъде реакцията на пазара и дали потребителите ще харесат новата стратегия на Samsung.

Свързани статии

Back to top button