НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung и Google залагат все повече на сгъваеми смартфони с Galaxy Z Fold2

Преди месец Samsung показа освен новата серия фаблети Galaxy Note 20, така и загатна за следващия модел сгъваем смартфон Galaxy Z Fold2. Събитието от август акцентира само на първите устройства, докато последното остана за по-късен етап. Така на 1 септември, южнокорейският гигант демонстрира неговите нови възможности.

От гледна точка на дизайн големи промени няма спрямо пазарната първа версия. Хардуерът е осъвременен с последните чипсети от тази година, по-добри екран, включително и по-голям преден такъв, както и повече вътрешна памет. Истинският скок е в софтуера. Samsung работи в тясно сътрудничество с Google и Microsoft, за да придаде максимална добавена стойност на подобен тип устройства.

С което все повече трите компании залагат все повече на този формат, а не го разглеждат само като на експериментален. Google полага доста усилия за оптимизацията на платформата Android за гъвкави или няколко екрана. Microsoft от своя страна работи, както по оптимизацията на своите приложения, така и по собствени устройства, като Surface Duo например.

Новият Fold2

samsung-galaxy-z-fold2-specs

Най-голямата промяна в Samsung Galaxy Z Fold2 е може би предния екран. Една от големите критики към първия модел беше, че предния дисплей беше доста малък. Това правеше устройството в сгънат режим по-трудно за ползване като класически смартфон. В новия Galaxy Z Fold2 имаме 6.23-инчов AMOLED екран, който обхваща почти напълно предния панел.

Големият сгъваем дисплей също претърпява подобрение. Най-вече в поддръжката на 120Hz честота на опресняване, нещо, което Samsung добавиха в повечето си смартфони от най-висок клас.

Хардуерно имаме преминаване към последния флагмански процесор на Qualcomm Snapdragon 865+, който ползва 7nm+ архитектура. Оперативната памет е 12GB RAM, а мястото за съхранение е 256GB.

Трите камери са лека модернизация от миналогодишния модел – това са три 12MP. За съжаление, акцентът на Samsung в другите Ultra моделите от тази година – 108MP сензор не намира място в Galaxy Z Fold2.

Огромната разлика – софтуера

Истинският акцент в презентацията и разликата спрямо миналогодишния модел е в софтуера. Samsung, Google и Microsoft са положили доста усилия да допринесат за максимално плавно преживяване и прехвърляне от предния към големия вътрешен екран.

Големият пробив, поне в презентацията, е в значително увеличената гъвкавост на начина по който може да се използва дисплея от различните приложения. Екранът вече може да се разделя не само на две равни части, но и на три. Така, ще могат да се ползват три приложения едновременно. Samsung дори включва възможността да се групират по тройки програмите и да се стартират едновременно, когато се изберат.

Добавена е контекстуално разделение на приложенията. Например можете да отворите наполовина (на 90 градуса) смартфона и в долната част на екрана да са контролите за управление на камерата, а в горната – как ще изглежда снимката или видеото което снимате. Или електронната ви поща да показва вляво списъка с имейлите, а вдясно съдържанието на избраното писмо.

Samsung, Google и Microsoft наистина виждат бъдещето в повишената продуктивност на мобилните устройства със сгъваемите смартфони. По-голямото пространство дава доста възможности за мултитаскинг. Изглежда, че поне основните приложения вече могат да се възползват от това. Кой проблем остава? Цената – Samsung Galaxy Z Fold2 продължава да струва над 2 000 долара/евро.

Свързани статии

Back to top button