РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S21 Ultra: Два флагмана в един

Годишната стратегия на Samsung винаги е била да пуска по два флагмански модела смартфони през годината. Тази традиция се наложи, откакто южнокорейският гигант успя да превземе този пазар и трайно да се установи като лидер по произведени бройки. Настоящата 2021 г. обаче пречупва тази тенденция, като най-вероятно, компанията ще пусне само един такъв премиум модел.

Затова, новият Samsung Galaxy S21 Ultra съчетава в себе си повечето възможности на досегашните два флагмана, които представляваха смартфон лидера през годините. Това са най-скъпите модели на S и Note серията. Поддръжката на стилус, голям и красив екран, мощен хардуер и много други. Затова, настоящата версия наистина може да се каже, че оправдава името Ultra. Същото обаче важи и за цената, която може да откаже и някои от най-запалените фенове на марката.

От друга страна, по много показатели, това е един от най-добрите и премиум смартфони с Android на пазара в момента. Регионалните особености на стратегията на Samsung обаче правят Galaxy S21 Ultra в Европа не този флагман, който всички очакваме, поне на ниво процесор. Дотук с встъпленията, да се впуснем по-надълбоко с премиум флагмана на смартфон лидера.

Дизайн и изработка

Samsung-Galaxy-S21-Ultra-3

Няма какво да се лъжем, най-голямата промяна при новата серия S21 тази година е дизайнът. Гнездото на камерите е красиво интегрирано в металната рамка, независимо, че размерът на първото прави смартфона доста нестабилен, когато е оставен на равна повърхност, като маса например. Матовият стъклен гръб (за разлика от пластмасовия в базовия Galaxy S21) е перфектно решение при Samsung Galaxy S21 Ultra, като тестовата бройка идва в класическия черен цвят с маркетингово име Phantom Black.

Смартфонът се усеща като елегантно и премиум устройство. Класическите за флагманите извити краища на екрана и почти елиминираната рамка се пренасят и при Galaxy S21 Ultra. Селфи камерата продължава установената традиция да е интегрирана в екрана чрез пробита дупка в панела, а не чрез цялостен прорез. В рамката отдясно са разположени трите бутона – два са за контролиране на звука и един отделен за включване и изключване.

Samsung-Galaxy-S21-Ultra-6

Дотук с добрите новини. Samsung премахват някои екстри, които биха разубедили някои потребители. Първата е, че в комплекта няма зарядно. Има кабел, който в двата края е с USB Type-C мъжки жакове, но не и самия адаптер. Компанията първоначално предлагаше като бонус при предварителна поръчка 25W зарядно, но самото то не е част от комплекта. Реално в последното ще намерите споменатия кабел, смартфона и базовите книжки за сертификати и гаранция.

Друга екстра, която Samsung премахва от Galaxy S21 Ultra е слота за MicroSD карта. Това, подобно на отпадането на зарядното е тенденция при премиум флагманите, но до миналата година, възможността за добавяне на място за съхранение беше част от опциите, които компанията предлагаше в най-високия клас.

Лошата новина при дизайна е също така факта, че Galaxy S21 Ultra е доста голям и тежък смартфон, на фона на конкуренцията. Той е дори с 19 грама по-тежък и с 0.6 мм по-дебел от Galaxy Note 20 Ultra, а реално не разполага с вграден стилус, за разлика от своя именит предшественик.

(Почти) премиум хардуер

Samsung-Galaxy-S21-Ultra-8

S-серията на Samsung, винаги вдига летвата, когато става дума за хардуер. Обикновено това са едни от първите модели, които излизат на пазара и се възползват от съответните премиум чипсети Snapdragon на Qualcomm – Snapdragon за годината. Има една уловка обаче, Samsung ги използва в региони като САЩ, докато в Европа предлага собствените си процесори Exynos.

Ситуацията остава непроменена и през тази година. Galaxy S21 Ultra разчита на последния модел Exynos 2100 с 5nm архитектура за Европа, включително и България. Макар, тазгодишната разработка на Samsung да се доближава доста повече до представянето на Snapdragon 888, тя все още има какво да наваксва.

samsung-galaxy-s21-ultra-specs

Предвид факта, че вече в България се предлагат няколко модела с Qualcomm-ския процесор, поставя Galaxy S21 Ultra в леко неблагоприятно положение. Той е с една минимална идея по-бавен при тестовете спрямо Snapdragon 888 конкурентите. Загряването не е толкова осезаемо различно, защото Samsung са положили доста усилия да подобрят охлаждането.

Останалите елементи обаче са наистина в горния клас. Конфигурациите варират 8GB оперативна RAM памет до 16GB, а мястото за съхранение съответно от 128GB до 512GB. Абсурдните модели с 1TB място тази година не се предлагат. За батерията също може да се кажат няколко неща. Тя е голяма 5 000 mAh, но разполага с бързо зареждане от едва 25W. Предвид факта, че при доста конкуренти стандартът е 33W, а при някои надминава 65W, това леко може да разочарова някои фенове.

Ах този екран

Samsung-Galaxy-S21-Ultra-4

Samsung успяха през годините да се наложат като едни от лидерите, когато става дума за AMOLED панели при смартфони. Освен, че доставят повече на своите конкуренти, те обикновено оставят най-добрите такива за своите флагмани. Ситуацията е сходна и с Galaxy S21 Ultra. Имаме голям 6.8-инчов AMOLED с 1 440×3 200 разделителна способност и 120Hz честота на опресняване.

Голямото предимство на последното е, че е адаптивна. Тоест, тя се наглася автоматично от 120Hz до 10Hz в зависимост от потреблението, за да се постигне оптимална употреба. Така се пести батерия и позволява на всички приложения да функционират ефективно.

Самият AMOLED екран е един от най-ярките на пазара, което започва да се превръща в традиция за Samsung смартфоните в премиум класа. Сензорът за пръстови отпечатъци вграден под панела, също е сред един от най-бързите, като ползва ултразвукова технология. Макар, че от потребителска страна разликите между моделите от тази година почти не се усещат при него.

Камерите – без големи размествания

Samsung-Galaxy-S21-Ultra-1

Големи промени при камерите между Samsung Galaxy S21 Ultra и Galaxy Note 20 Ultra няма. 108MP сензор продължава да върши основната работа, в комбинация с перископната 10MP телефото камера. Последната е намалена от 12MP, но предлага 10-кратно оптично приближение. Широкоъгълната се запазва на 12MP и със сходни възможности.

Новото реално е добавената пета камера – обикновена телефото с трикратно оптично увеличение и 10MP сензор. Предимството на Galaxy S21 Ultra пред миналогодишните модели е софтуерната оптимизация и работата между отделните елементи. Предвид факта, че Galaxy Note 20 и S20 получиха ъпдейти по този параграф, доста от възможностите са почти изравнени.

Спрямо конкуренцията, Galaxy S21 Ultra печели със своята телефото камера и 108MP основна такава. За съжаление, последната започва да се появява във все повече модели и не остава ексклузивна за флагмана на Samsung. Нощният режим е на ниво, но не е на това на Huawei например. Дори в този показател, новите флагмани на OnePlus от 9-та серия достигат и дори задминават, заради силните възможности на техните широкоъгълни камери.

Софтуер и заключения

Samsung-Galaxy-S21-Ultra-5

При тестването на Samsung Galaxy S21 Ultra нямахме възможност да изпробваме нейните възможности за работа със стилус. Но е факт, че това е първия S модел, който интегрира подобни функционалности. От южнокорейския гигант на няколко пъти подсказаха, че тази година може да няма Note модел. Добавянето на поддръжката на стилус от Galaxy S21 Ultra подсказва, че това може и да се случи.

Софтуерно, ако работите през последните две-три години със смартфон на Samsung няма да усетите фундаментални промени. Поддръжката на DeX – възможността да ползвате устройството като настолен компютър е по-нишова функционалност, дори от стилуса. Голямо предимство е т.нар. Edge panel, който е неизменна част от флагманите на Samsung през последните години.

Каква е крайната оценка за Samsung Galaxy S21 Ultra? Красив дизайн, с редица дребни компромиси и доста висока цена. За 256GB модел с 12GB RAM в момента тя е 2 479 лева. Много е вероятно това да е продиктувано от възможността компанията да се е почувствала сигурна с ударното излизане на Huawei от смартфон пазара. Последната обаче беше заменена от китайските брандове, като Xiaomi и OnePlus, които все повече вкарват модели, които се позиционират в премиум сегмента. Като може би предлагат по-малко компромиси от своя именит конкурент. Това може да коства короната в този сегмент на Samsung ако няма нов модел през есента.


  • Наистина красив и отличаващ се дизайн
  • Ярък AMOLED с адаптивно опресняване от 120Hz
  • Повишена производителност
  • Подобрена издръжливост на батерията
  • Поддръжка на стилус
  • Обемен и тежък
  • Липса на зарядно в комплекта
  • Бързото зареждане е само 25W
  • Освен 5G и новия процесор, подобренията са малко
  • Висока цена за малко нововъведения

Samsung Galaxy S21 Ultra

Дизайн - 9
Хардуер - 9
Софтуер - 8.5
Камери - 9
Батерия - 7.5
Цена-качество - 6.5

8.3

Много Добър

Samsung Galaxy S21 Ultra е козметично подобрение спрямо миналогодишните флагмани на компанията, което не оправдава високата си цена.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button