РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Samsung Galaxy S21: Красивият компромис

От няколко години базовата версия на Samsung Galaxy S-серията се превърна като в своя аналог на iPhone – по-достъпен флагман. Тенденцията се засилва през 2021 г., като основният модел в обновената линия флагмани на южнокорейския гигант прави няколко стъпки напред, но и няколко назад.

Samsung определено се учат от обратната връзка на потребителите, но едновременно с това се опитват да оптимизират разходите и маржа на печалбата. Все пак смартфоните над 1 500 лева допринасят за последната, а не толкова достъпните модели. Същото постига и решението да не се включва зарядно в комплектите на новите флагмани.

Новият Samsung Galaxy S21 е точно такъв смартфон, в който смесените чувства преобладават. Изящният дизайн и новият процесор приповдигат вниманието и ентусиазма, които много бързо се охлаждат при сравнение с някои други характеристики спрямо миналогодишния модел на компанията.

Отличник в дизайна

Samsung-Galaxy-S21-3

Samsung успя да привлече вниманието при премиерата на новата S-серия със своя нов и елегантен дизайн. Идеята гнездото на камерите да се интегрира като неизменна част от металната странична рамка определено внася стил и отличава Samsung Galaxy S21 от останалите модели на пазара. Конкретната тестова бройка дойде и в изящния светло лилав цвят.

Матовият гръб не позволява да се събират пръстови отпечатъци, но самият той не е от стъкло, а от пластмаса. Практика, която Samsung приложи за първи път в свой флагман от висок клас при Note 20 през миналата година. Самата изработка е повече от стабилна и въпреки пластмасата на задния панел, успява да създава усещане за премиум модел.

Дизайнът на страничната метална рамка е минималистичен, което идва със своите предимства и недостатъци. Първият е липсата на всякакви портове освен USB Type-C жак за зареждане и пренос на данни. Другите елементи са бутонът за включване и двата за управление на звука. Единичен говорител в долната част и слот за SIM карта. И това е. Нямате 3.5мм аудио жак, нямате и слот за SD карта.

Подобренията

samsung-galaxy-s21-review-specs

Samsung Galaxy S21 идва с няколко ключови подобрения спрямо миналогодишния си събрат. Първото е в чипсета, като южнокорейския гигант отново разчита на своите модели Exynos, които по представяне са зад премиум разработките на Qualcomm. Добрата новина е, че тестовете на тазгодишния Exynos 2100 са доста по-близки като показатели спрямо Snapdragon 888 при сравнение на миналогодишните версии на процесорите. Както и доста по-добри резултати дава спрямо Exynos 990, което прави Samsung Galaxy S21 по-бърз с над 30% спрямо миналогодишния S20.

Лошата е, че все още ефективността им е малко зад модела на Qualcomm и все още загряват с една идея повече. При работа с телефона може да се усети при по-високопродуктивните действия или при отваряне на много приложения накуп. Възможно е загряване да има и при ползване на по-високи интернет скорости, като например при 5G връзка.

Редно е да отбележим прогреса при процесорите, който са направили Samsung тази година, но моделите на Galaxy S21 със Snapdragon продължават да са по-предпочитания избор. За съжаление в Европа ще продължат да се продават само тези с Exynos. Другото предимство на Samsung Galaxy S21 е, че идва с последната версия на Android 11 и интерфейса OneUI 3.1.

Запазените възможности

Samsung-Galaxy-S21-4

По технически характеристики Samsung Galaxy S21 на пръв поглед не се отличава толкова много от S20. По някои показатели новият флагман превъзхожда, дори значително своя предшественик.

Например, сега смартфонът е доста оптимизиран от гледна точка на потреблението на батерията. Последната е със същия капацитет от 4 000 mAh и възможности като бързо и безжично зареждане (45W и 15W съответно) в Samsung Galaxy S21 спрямо S20, но издържа с близо 30% повече време. Това се постига чрез по-ефективния чипсет, лекия даунгрейд на екрана (за него след малко) и други софтуерни оптимизации.

Същото важи и за камерите, Galaxy S21 има същия комплект като S20. Основните сензори са телефото 64MP, широкоъгълен 12MP, 12MP водещ и 10MP селфи. Смартфонът се възползва от последните софтуерни обновления и има лек превес спрямо миналогодишния си събрат.

Снимките са добри, над средното ниво на пазара, като 64MP телефото камера се справя доста добре при хибридното трикратно увеличение. Samsung правят доста добър прогрес в качеството на кадрите, но все още сензорите и софтуера не се справят толкова добре с нощните режими както флагманите на Huawei, които са лидери в това отношение.

Samsung Galaxy S21 идва с 8GB оперативна RAM памет и опция за 128GB или 256GB място за съхранение. Последното е от малкото разлики спрямо S20.

И стъпката назад

Samsung-Galaxy-S21-6

Южнокорейският гигант се слави, като производителят с най-добрите AMOLED екрани на пазара. С доста високо качество е този в Galaxy S21, но с една малка уловка. По отношение на резолюцията той вече не идва с високата такава 1 440×3 200 пиксела, както беше в Galaxy S20, а само в 1 080×2 400. Което погледнато отстрани е голяма стъпка назад. Това при положение, че размерите и на двата екрана е еднаква – сравнително компактните 6.2 инча.

Този ход може да се обясни с две неща – намаляване на разходите и опростяване на потребителското изживяване. Първото няма нужда от обяснение, затова ще акцентираме на второто. При Galaxy S20 високата резолюция се ползваше само в 60Hz режим на опресняване. Ако потребителите искаха да ползват „по-мазния“ режим в 120Hz резолцията пада на 1080p.

При Samsung Galaxy S21 тази дилема отпада и имаме 1080p екран със 120Hz адаптивно опресняване. Това означава, че в някои действия, където не се налага такова, то пада то оптималното. С което се обяснява донякъде и по-голямата издръжливост на батерията.

Струва ли си

Samsung-Galaxy-S21-2

Американските и британски ревюта посочват, че ключов фактор при избора на Samsung Galaxy S21 спрямо своя предшественик е цената. В България обаче ситуацията е малко по-сложна. Те сравняват двете 5G версии, докато в нашата страна миналата година се продаваше и все още се продава основно 4G модела на S20.

Новият S21 идва само във вариант за връзка с пето поколение мрежи и съответно, българският потребител получава модел на същата цена спрямо миналогодишния – 1 748 лева без договор. Самият S20 на свободна продажба е с около 150 лева по-евтин през февруари. Ключовият въпрос идва – струва ли си новият флагман на Samsung?

Ако сте притежател на миналогодишния модел или някой флагман от същия клас от 2020 г. – отговорът е по-скоро не. В случай, че трябва да сменяте смартфона си след многогодишна употреба и търсите елегантен модел в по-високия клас, тогава може да се замислите за Samsung Galaxy S21. Ако обаче се колебаете дали да изберете него или по-евтиния S20 – то тогава отговорът отново е първия. Причината е, че чисто технически S21 ще бъде по-релевантен във времето от миналогодишния модел.


  • Наистина красив и отличаващ се дизайн
  • Ярък AMOLED с опресняване от 120Hz
  • Повишена производителност
  • Подобрена издръжливост на батерията
  • Намаляване на резолюцията на екрана
  • Пластмасов гръб
  • Освен 5G и новия процесор, няма други подобрения
  • Цената в България не е по-ниска

Samsung Galaxy S21

Дизайн - 9
Хардуер - 8.5
Софтуер - 8
Камери - 8
Батерия - 8.5
Цена-качество - 7

8.2

Много Добър

По-добрият процесор, 5G връзката и дизайна са единствените предимства на Samsung Galaxy S21 пред своя предшественик

User Rating: 3.04 ( 4 votes)

Свързани статии

Back to top button