НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новият сгъваем Huawei Mate X2 ще бъде с почти колекционерска стойност

Huawei представи своя нов сгъваем смартфон – Mate X2, който ще бъде пуснат в продажба на китайския пазар. Устройството ще бъде обаче с почти колекционерска стойност, поради няколко причини. От една страна, неговата цена започва от над 2 780 долара, а от друга е много вероятно бройките за него да са доста ограничени.

Последното се дължи на продължаващите санкции, които САЩ наложи на Huawei за доставката на мобилни процесори. От септември 2020 г. технологичният гигант не може да разчита на нови чипсети, дори от собствените си разработки Kirin. Поради тази причина, Huawei предприе презапасяване през миналото лято, като се очаква да има процесори за няколко модела през настоящата година.

Сгъваемото бижу

huawei-mate-x2

Huawei Mate X2 от своя страна изглежда като може би сгъваеми смартфон с най-добър и функционален дизайн. Той разполага с два OLED екрана – един вътрешен с диагонал от 8 инча и един външен с размер 6.45 инча. Последният прави гъвкавото устройство в пълнокръвен традиционен смартфон. Той разполага с честота на опресняване от 90Hz, вече класическото съотношение 21:9 и разделителна способност от 1 160×2 700.

Вътрешният екран в разгънато състояние трансформира устройството в компактен таблет с 8-инчов дисплей с почти квадратна форма и съотношение 8:7.1. Той разполага с разделителна способност от 2 200×2 480 пиксела, но няма подобрена честота на опресняване.

Huawei Mate X2 Stats

Huawei са успели да интегрират 4 500 mAh батерия в сравнително тънки две тела. Специфичното при дизайна е, че двете тела на сгъваемото устройство са с леко диагонално сечение. Това позволява в сгънато положение да няма фуга между тях, а в разгънато да не се усеща асиметрично. Отделно по-дебелата част на тялото създава повече вътрешно пространство за разположение на компонентите.

huawei-mate-x2-innovative-design

Чипсетът е 5nm procesor Kirin 9000, който беше в центъра на миналогодишния премиум флагман Huawei Mate 40 Pro. Mate X2 идва с 8GB оперативна памет и две конфигурации, едната с 256GB място за съхранение, а другата – с 512GB.

Във второто тяло, което играе ролята на заден панел е разположено гнездото с камери – те са четири сензора с лещи Leica. Един 50MP основен с лазерен автофокус, 12MP телефото с трикратно оптично приближение, 8MP перископно телефото с десеткратно оптично приближение и 16MP широкоъгълен. На предния панел с 6.45-инчовия екран е интегрирана селфи камера с 16MP сензор.

Силициевата драма

kirin-9000-huawei

Huawei Mate X2 изглежда като най-красивия сгъваем смартфон, но шансът да го притежавате ще бъде малък. Засега той ще се продава само в Китай, като дори и да навлезе на други пазари, първо бройките ще са ограничени, второ – цената ще е доста солена. В азиатската държава, версията с 256GB ще струва 18 хил. юана, което е около 2 786 долара, а тази с 512GB е 19 хил. юана или около 2 940 долара. Ако се спазва практиката, в Европа цената му ще бъде между 2 700 и 3 000 евро.

Смартфон бизнесът на Huawei е в тежко положение, като разчита на складовите наличности от чипове, които натрупа през лятото на 2020 г. Те трябва да покрият нуждата на китайската компания за Mate 40 серията, новият сгъваем Mate X2 и потенциално очакваната през март месец P50 серия.

Шансовете за други модели смартфони, особено в по-достъпния клас е нищожен, ако продължат стриктните санкции срещу китайския гигант. Според оценките на анализаторите варират, Huawei ще има наличности от чипове за смартфони до средата или най-късно до края на 2020 г. Компанията вече продаде своя достъпен бранд Honor, което намали нейното портфолио с около 30% от моделите, които предлагаше.

При продължаване на стриктното спазване на санкциите от страна на САЩ, китайският гигант ще бъде принуден да не пуска достъпни модели през тази година. Според оценките на доставчици, Huawei е направила заявки за между 70 и 80 млн. смартфона за 2021 г. Долната граница е близо до рекордните продажби, които компанията реализира в рамките на третото тримесечие на 2019 г. При запазване на тези нива, това означава, че Huawei ще достави толкова смартфони през настоящата година, колкото правеше в рамките на три месеца в най-силните си периоди.

При липсата на промяна на политическата обстановка, Huawei Mate X2 ще бъде един красив, иновативен, изключително скъп и рядък смартфон.

Свързани статии

Back to top button