АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Huawei – съдба на кръстопът

Година и половина след тежки санкции, бъдещето на китайския гигант продължава да зависи основно от решенията в Белия дом

Оцеляване – така китайският гигант Huawei описва своята ситуация от средата на 2019 г. насам. Компанията е под тежките удари на все по-стриктни санкции от страна на САЩ, което я лишава от ключови технологии, достъп до компоненти, лицензи и много други. В същия момент, Вашингтон използва времето да налага политически натиск над своите съюзници, да не ползват телеком оборудването на китайския вендор при изграждането на своите 5G мрежи.

Huawei влезе в режим на оцеляване едва в края на 2020 г. Преди това, компанията успешно (донякъде и със силната подкрепа на Китай) да запази стабилни нива на развитие, пазарни дялове и присъствие. Третата вълна от санкции, осъществена в средата на миналата година, подложи тази стратегия на изпитание.

Ефектите от затягането на примката на търговското ембарго срещу технологичния гигант я накараха да прибягва до крайни мерки – разпродаване на активи. Първи и единствен за момента е смартфон бранда Honor. Настоящата 2021 г. ще се превърне в може би най-критичната година за Huawei. Защото, бъдещето ѝ ще зависи от няколко основни фактора, чиято посока за развитие ще разберем през следващите месеци.

Под удара на санкциите

us-flag-people

Хронологията на атаката на САЩ срещу Huawei е доста дълга, за това на нея ще се спрем само на най-ключовите моменти. В момента, китайският гигант е поставен в забранителния списък на Вашингтон, който не позволява на американски компании да извършват търговия и сделки с него без да имат изричното разрешение на Белия дом.

Първата фаза, Huawei почти не усети ефекта – властите в САЩ даваха лицензи за почти всички щатски дружества да работят с компанията. От септември 2019 г. нещата се промениха, когато Вашингтон спря да издава разрешителни за определени ключови технологии. Тогава, Huawei загуби достъп до лицензираната версия на Android и услугите на Google. Така, всички нови модели смартфони след септември не можеха да ги ползват.

Huawei пуснаха собствена версия на онлайн магазина на Google – AppsGallery, както и предоставяха различни „заобиколни“ начини за достъп до всички приложения на Android. Лесните методи постепенно бяха блокирани от САЩ или накараха Google да затвори „вратичките“. По-трудните не са толкова практични за обикновения потребител. Тогава се забелязаха и първите колебания в продажбите на смартфони, като Huawei компенсира намаляването на международните с тези в Китай.

Huawei-P40-Pro-4

Компанията реагира по няколко начина. Първо, засили работата си по собствена екосистема HarmonyOS, базирана на отворената версия на Android (AOSP). Второ, Huawei навлече много силно в мобилни аксесоари, като умни часовници, слушалки, но най-вече в предлагането на таблети и компактни лаптопи. При последните търговските ограничения не са толкова стриктни, което ѝ позволява да развие портфолио.

Третата фаза на санкциите дойде в средата на 2020 г. Тогава, САЩ забраниха на тайванския производител на процесори за мобилни устройства TSMC да доставя такива за Huawei. По този начин, китайската компания загуби възможността да използва процесорите собствена разработка Kirin за своите смартфони. Това доведе до свиване на портфолиото за цялата година, както и ударното презапасяване до септември месец с чипове.

kirin-9000-huawei

Няколко компании предложиха да доставят свои модели процесори, сред които са Qualcomm и Mediatek, но все още никой от тях не е получил разрешение от Белия дом за търговия с Huawei.

Единствената алтернатива е китайският производител SMIC, но той не разполага с прецизните машини за най-модерните процесори. Пекин инвестира над 2 млрд. долара в модернизация и последната информация е, че може да снабдява със 7nm чипове. Проблемът е, че най-високият клас процесори в момента преминават на 5nm технология.

Разделянето с Honor

honor-30-pro

Неофициалната информация е, че Huawei ще разполага с процесори за смартфони до средата, в най-добрия случай – до края на 2021 г. При положение, че намали своето портфолио от модели. Блокирането на бизнеса накара китайския гигант да продаде своя доста успешен самостоятелен бранд – Honor. Официална сума не беше обявена, но информацията е за около 15 млрд. долара.

Сумата ще е достатъчна на Huawei да се опита да трансформира своя бизнес и да осигури допълнително време за оцеляване. Новият собственик на Honor са доскорошните му дистрибутори – купувач е консорциум от 30 компании в Китай. Към него се включва и фонд на местната администрация на технологичния мегаполис Шенджън.

Раздялата с Honor е доста логичен ход. Брандът съществуваше, като доста самостоятелно звено в рамките на китайския гигант. Имаше отделни екипи, маркетингова политика и бюджети, дори и значителни развойни центрове, съсредоточени изцяло върху продуктите на марката. Това позволява лесната му продажба, която няма да навреди върху останалите сегменти на китайската компания.

honor-v40-5g-2

Поради факта, че купувачи са доскорошните му дистрибутори, повдига въпроса, дали Huawei е взела сама решението за продажбата или е била натисната от разпространителите си. Портфолиото на Honor пострада доста тежко през 2020 г. вследствие на санкциите и опазването на всеки наличен процесор за смартфони.

Обновеният бранд обяви още през първите седмици на новата година своя първи модел, който се пуска в продажба под новото ръководство. Поради факта, че Honor не е част от Huawei, той вече не е обект на санкции и това позволява да се използват компоненти на компании като Mediatek например. Такъв е чипсетът в новия Honor V40 5G, който вече се продава в Китай, а скоро се очакват нови модели и в Европа.

Сценарий за развитие – Nokia

Stephen_Elop,_CEO_of_Nokia

Продажбата на бранда, доведе до нови слухове, че Huawei подготвя подобен хо и със собствените си серии смартфони във високите класове (P и Mate сериите). Информацията е на Reuters и според нея, компанията води такива преговори. Потенциалният купувач отново е шанхайски консорциум, само, че не от дистрибутори, а по-скоро от инвеститори. Повече информация не е налична, като преговорите са били напълно поверителни.

Huawei отрече неофициалната информация на Reuters и обяви, че ще „продължи да предлага иновативни и висококачествени смартфони“. Любопитното е, че китайския гигант по същия начин отричаше първоначалните публикации за продажбата на Honor, но впоследствие тя се случи.

Втора такава сделка означава, че Huawei практически ще се раздели със своя смартфон бизнес. Подобно нещо се случи с Nokia преди близо 10 години. Финландската компания доминираше пазара за мобилни телефони, но не успя бързо да се адаптира към новото поколение смартфони. По-точно – не успя да се ориентира бързо в създаването на голяма и качествена екосистема от операционна система и приложения.

Тя се забави с пускането на собствена платформа, впоследствие заложи на Windows Phone на Microsoft, което също беше грешен ход. Накрая, Nokia продаде бизнеса си с мобилни телефони на софтуерния гигант, който след няколко години неуспехи го ликвидира. От 2013 г. легендарната финландска марка разработва основно телеком оборудване. Смартфоните Nokia се върнаха на пазара, в отделно дружество във Финландия, което все пак е подкрепено от технологичния гигант с финансиране.

Huawei ще остане по същия начин – телеком оборудването ще се превърне в основен бизнес, ако продаде този със смартфони. Което ще свие компанията значително, тъй като приходите ѝ в момента идват повече от потребилската електроника.

Сценарий 2 – Феникс

huawei-phoenix

Вторият възможен сценарий е подобен на митологичната птица феникс, която се преражда наново от собствената си пепел. При него, Huawei успешно развива своята екосистема HarmonyOS с онлайн магазина за приложения AppGallery и продава голямо количество смартфони в Китай и в чуждестранните пазари.

Компанията ще разчита много на пускането на новата платформа за своите умни телефони. Първите смартфони с HarmonyOS трябва да се появят през тази година, като флагманите от последните две години (които са без лицензиран Android) могат да тестват операционната система на китайския гигант.

Средствата от сделката с Honor най-вероятно ще бъдат пренасочени за финансиране на този проект. Създаването на екосистема е сложен и много дългосрочен проект, който гълта много пари. Не само трябва да се привлекат разработчици, които да направят приложения за платформата, но и да се задържат и да имат стимули да ги поддържат в бъдеще.

Дори, Huawei да премине към първия сценарий, най-вероятно компанията ще изчака да види как ще се възприемат смартфоните под HarmonyOS. Което означава дали са успели със своя първоначален „план Б“. Дебютът им през тази година я прави също толкова важна за посоката им на оцеляване в настоящия им формат. Ако не успеят, най-вероятно ще решат да продадат своето звено за мобилни телефони.

Изваждането на Honor от Huawei води със себе си и последствия. По данни на китайската компания това са 70 млн. бройки умни телефони на година или около една трета от общите продажби. За една екосистема, достигнатите потребители са важен индикатор за разработчиците и технологичния гигант започва да губи своето влияние на смартфон пазара. Което е първата голяма пречка за прераждането на Huawei като феникс от пепелта.

Решаващият фактор

White-House-police-Huawei

Другият, донякъде по-важен, проблем с реализирането на втория сценарий идват със санкциите и доставките на ключови компоненти, като чипсети. Без тях, дори с жизнена екосистема, няма как да бъдат пласирани големи количества смартфони. Анализаторите от TrendForce очертават мрачна прогноза, че пазарния дял на Huawei може да се свие до 4% през 2021 г. Това ще се дължи на продажбата на Honor, както и на продължаващите санкции.

Казано по друг начин – всичко зависи от благоволението на новата президентска администрация в САЩ. С влизането на Джо Байдън в Белия дом, демократите поемат контрола над законодателната и изпълнителна власт в страната. Много очакват, новият президент да отхлаби санкциите срещу Huawei, както и смекчаване на тона към Китай, като цяло. За съжаление, доста от последните решения по тази линия идват с одобрение от двете основни партии в САЩ. Което предполага, че твърдата линия срещу Пекин може да продължи и през мандата на Джо Байдън.

joe-biden-us-president

Въпреки това, не е нужно да се вади компанията от забранителните списъци. Просто, Белия дом трябва да издава лицензите на Huawei за търговия с ключовите доставчици на компоненти и технологии. По този начин, реално компанията ще продължи да бъде под санкции, но в много по-разхлабен вариант. Което ще позволи на Huawei не само да произвежда своите чипове, но и потенциално да използва лицензиран Android и да има достъп до услугите на Google. Така, Байдън едновременно ще отхлаби примката около китайския гигант, без официално да вдига санкциите, което да се гледа с лошо око от двете партии в САЩ.

Дали това ще се реализира предстои да видим. Любопитна е неофициалната информация на TechTrends, че Huawei подготвя широко портфолио от продукти, които ще пуска в Европа. Дали сред тях ще има смартфони не се знае, но предвид факта, че те са основните устройства, които се предлагат – е много вероятно да предполагаме за това. Това може да индикация, че САЩ може да разхлабят мерките.

Предвид изложените варианти, бъдещето на Huawei ще зависи изцяло от това как подходи новата администрация в Белия дом през следващите месеци. Ако до края на годината имаме разхлабване на мерките, то тогава китайският гигант ще може да запази смартфон бизнеса си. В противен случай, преминаваме към сценарий, в който нейните потребителски насочени активи се разпределят в консорциуми от фирми, които не са санкционирани от САЩ. Huawei ще остане да развива своя доскорошен основен бизнес – този с телеком оборудване.

Свързани статии

Back to top button