НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Honor – ново начало без Huawei

Два месеца бяха необходими на бранда Honor след като беше продаден, за да извади нов модел смартфон и да обяви стратегията си за 2021 г. Марката беше продадена от доскорошната си компания-майка Huawei на консорциум от дистрибуторите му. По този начин, Honor вече не подлежи на санкциите на САЩ, които ограничават значително китайския технологичен гигант.

Новият Honor View40 идва с чипсет Dimensity 1000+ на Mediatek, огънат OLED екран и 50MP основна камера. За момента моделът ще е наличен само в Китай, но се очаква скоро смартфоните на новата компания да навлязат и в България. Според информация на TechTrends, те ще могат да ползват лицензираната версия на Android и съответно ще имат достъп до услугите на Google.

За да гарантира своето оцеляване и да се справи с ограничените количества компоненти, с които разполага, Huawei сви значително своето портфолио през 2020 г. Най-големият губещ, особено в Европа беше Honor. Това се промени през ноември миналата година, когато Huawei обяви, че продава своя популярен бранд. Завръщането на марката у нас, ще засили конкуренцията в средния и ниския клас, където в момента най-силни са Xiaomi, OnePlus и Motorola.

Стратегията за 2021 г.

honor-strategy-2021-go-beyond

Honor избягва по всякакъв начин асоциацията или споменаването на Huawei, но за момента в посланията им за новата година са стратегиите поставени от китайския гигант. Стремеж към иновации, инвестиции в развойна дейност и формулата 1+8+N. Последната е фундаментът на дългосрочната визия на Huawei, която те поставиха през 2019 г. буквално седмици преди санкциите на САЩ да започнат да се затягат около компанията.

Въпреки това, Honor се опитва бавно и постепенно да поема по самостоятелен път. Компанията очертава новите три стълба за своето стратегическо развитие – всички сценарии, всички канали и всички потребители. Подробности по всеки един от тях за момента няма, но може да се заключи, че ще се опитат да обхванат максимално количество потребители с широка палитра от устройства.

Honor дебело подчертава ролята на развойната дейност. Компанията споделя, че разполага с около 8 хил. служители, като 50% от тях са ангажирани с R&D активности. В новия си отделен от Huawei формат, тя продължава да разполага с пет големи развойни центъра и около 100 лаборатории по света.

Разводът с китайския гигант им позволява да сключват партньорства с ключови доставчици и разработчици на компоненти, технологии и системи. Honor обяви, че вече има такива с AMD, Intel, Mediatek, Micron Technology, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK hynic и Sony. Много от тези компании в момента не могат да осъществяват дейност с Huawei, заради санкциите на САЩ.

Honor V40 5G бърз поглед

HONOR V40 5G stats

Обявеният в края на януари Honor V40 5G е наистина голям смартфон. Екранът е с внушителни 6.72 инча OLED, с поддръжка на HDR10 и честота на опресняване от 120Hz. Той е извит по краищата, екстра, която поне през 2020 г., беше сред отличителните характеристики на флагманите. Цената на устройството в Китай е около 455 евро. Това го поставя в класа на достъпните флагмани.

Години наред, Honor ползваше основно чипсетите на Huawei. След продажбата, брандът показва, че е скъсала напълно с китайски гигант. Затова, процесорът на който разчита е на Mediatek – Dimensity 1000+, който е изграден по 7nm архитектура на ARM. Оперативната RAM памет е 8GB, а вградената варира между 128GB и 256GB.

Батерията е в долния сегмент по капацитет за 5G смартфон – 4 000 mAh. Силата на Honor V40 5G е в супер бързото зареждане от 66W. Според компанията в рамките на 15 минути ще можете да постигнете до 60% заряд, а за пълен 100% става за 35 минути. Отделно, смартфонът поддържа 50W безжично зареждане, което е също впечатляващо като възможности.

Основната камера е 50MP с любимия RYYB сензор на Huawei. Едно от малкото неща, които Honor запазва от китайския гигант. Той придава по-голяма светлочувствителност и съответно позволява по-добри нощни снимки от стандартните сензори на пазара. Към него добавяме стандартни 8MP широкоъгълна, 2MP макро и 16MP селфи камери. Засега Honor V40 5G идва без услугите на Google, но поради факта, че дебютира в Китай, където са забранени по принцип. Ако моделът навлезе в Европа, най-вероятно ще бъдат добавени заедно с лицензирана версия на Android.

Ъпгрейд за лаптопите Honor MagicBook

Honor_Magicbook_15

Подобно на Huawei, Honor не развива само смартфони, като единствени устройства в своето портфолио. Компанията обяви, че пуска и обновена версия на своите 14 и 15-инчови лаптопи Honor MagicBook. Те ще идват с последното 11-то поколение процесори Intel Core i7-1165G7. Към тях са вградени видеокартите на Nvidia GeForce MX450.

Хардуерният ъпгрейд повишава с 49% възможностите на новите машини, твърдят от Honor. Другите подобрения включват Wi-Fi 6 безжичен модул и 2×2 MIMO антени за мобилна връзка.

Свързани статии

Back to top button