НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei започна да пуска бета на HarmonyOS за смартфони

Китайският гигант Huawei загуби преди година и няколко месеца достъпа до лицензираната версия на мобилната платформа Android, заради санкциите на САЩ. Затова, всички нови нейни смартфони от септември 2019 г. насам ползват версията с отворен код AOSP и графичния интерфейс EMUI. Huawei не стоят със скръстени ръце и разработват активно своя „план Б“.

Това е собствената ѝ операционна система HarmonyOS, която първоначално беше пусната за различни умни устройства в Китай. Първоначално Huawei обяви, че ще продължи да разчита на Android и няма да го изоставя за сметка на своя платформа. Продължителните санкции промениха политиката ѝ, като тя обяви през лятото, че постепенно HarmonyOS ще намери място и при портфолиото ѝ от умни телефони.

Ограничена бета версия

Huawei-Mate-30-Pro-9

Първите стъпки вече се правят, като Huawei започва да тества новата платформа за някои от смартфоните си. Компанията пуска бета версия на HarmonyOS за избрани версии на своите флагмани от края на 2019 г. досега. Тя ще е налична, както за разработчици на приложения, така и за потребители, които имат желанието да я изпробват.

Важното изискване е да разполагат със съвместим телефон. Изброените устройства са Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro, Huawei P40 и P40 Pro, както и таблета от тази година Huawei MatePad Pro. Но дори и при тях не става дума за всички версии, като само определени ще имат първоначалната бета за HarmonyOS.

HarmonyOS-beta-devices

Плановете на китайския гигант са цялото портфолио съвместимо с интерфейса EMUI 11 да може да премине към новата платформа. Списъкът е дълъг и включва не само смартфони Huawei (P, Mate и Nova сериите), но тези под марката Honor. Последната беше продадена на китайски консорциум, който ще продължи да я развива от 2021 г.

В настоящата бета второ изискване е да се регистрирате. Това ще е трудна задача за много потребители и разработчици извън Китай, тъй като страницата определено за това е налична само на китайски език.

Интерфейс, приложения и уловки

Huawei-P40-Pro-8

Първите впечатления на HarmonyOS е, че ползва до голяма степен интерфейса EMUI 11, което не е изненада, предвид факта, че планираните съвместими устройства са базирани на него. Ключовата разлика, спрямо настоящите AOSP смартфони е дълбоко в кода и по-точно в приложенията. Последните не разчитат на такива на Android, въпреки че ще има емулатор включен за по-лесно тестване.

Разработчиците ще бъдат стимулирани с около 230 хил. долара за създаване на приложение под HarmonyOS. Самата сила на платформата е, че е много по-гъвкава за работа с различни свързани устройства. Казано с други думи – тя е създадена за да захрани концепцията Интернет на нещата (IoT). Ключов момент е адаптивният интерфейс и контролите за него, които се нагласят според типа джаджа.

Huawei предлага лесно и бързо връщане на смартфоните, които тестват HarmonyOS обратно към EMUI 11 с ASOP. Естествено, препоръчителен е пълен бекъп на данните.

Предизвикателство е фактът, че освен регистрацията, но и не малка част от документацията е на китайски. Все още Huawei не е дал достъп на разработчиците до пълния код на платформата, което също може да ги затрудни. С други думи – има все още дълъг път да се извърви преди да има качествени смартфони готови за масовите потребители.

Планове и ефекти

HarmonyOS-2

Китайският гигант планира постепенно да пусне HarmonyOS за новите си смартфони, както и тези, които не разполагат с лицензиран Android. Първите модели за крайните потребители се очакват през 2021 г. Предвид горните предизвикателства по-вероятно е такива смартфони за масовата публика да се появят през втората половина на годината и първо в Китай.

Едва след това ще има достъп и останалите региони. Хипотезата се подкрепя от факта, че голяма част от факторите, като документация и регистрация в момента са на китайски, което ще стимулира местните разработчици. С което, HarmonyOS ще разполага с доста китайски приложения, които с няколко изключения като TikTok не са атрактивни и функционални за международния пазар.

Бетата на платформата не означава, че Huawei е готова напълно да изостави Android и нейната версия с отворен код. Компанията обаче влага прекалено много ресурс в своя „план Б“, с което намалява шансовете дори при вдигане на санкциите, да се върне обратно към операционната система на Google.

Свързани статии

Back to top button