РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Huawei P40 Pro – новият-стар крал на смартфон камерите

Феновете на Huawei, сигурно са забелязали, че през последната година и половина няма много ревюта на смартфони от популярната марка. Причината е тривиална – местното представителство на китайската компания игнорира напълно запитванията на TechTrends за предоставянето на тестови бройки.

Както са казали древните римляни: „Който търси – намира“ (Qui Quaerit, reperit). Водени от тази максима, в началото на 2020 г. успяхме да се сдобием, макар и за доста кратко, с Huawei Mate 30 Pro и да му направим ревю. Сега постигнахме това и с тазгодишния им флагман Huawei P40 Pro. Дори, бройката която имаме е малко по-уникална от тези, които се намират на пазара. Това е тестово устройство, което е изпратено на телекомите малко преди официалната премиера, за да се провери неговата съвместимост с мрежата.

Huawei-P40-Pro-8

Поради тази причина, както и в опит да се запази неговата тайна, смартфонът не е с традиционните маркировки на Huawei, а със съвсем различни. Такива, които дори да покажат, че моделът не е за крайна продажба. Името на китайския гигант е заменен с POLARIE, а надписът TROLL, който замества Leica в гнездото на камерата, е определено черешката на тортата. Добрата новина е, че хардуерът е идентичен с този на производствените модели, както и имаше възможност за ъпдейт до последната версия на софтуера.

Huawei-P40-Pro-6

Така, TechTrends имаше възможността да тества Huawei P40 Pro. Заключенията, потвърждават тенденциите за китайския производител от последната година – страхотен хардуер, но огромни липси при софтуера. Особено ако сте свикнали или ползвате активно услугите на Google.

Без революция, но с еволюция при камерите

Huawei-P40-Pro-3

Huawei буквално дефинираха „нощния режим“ и снимане на тъмно през 2019 г. със своя P30 Pro. Неговият наследник продължава традицията и затвърждава марката, като най-добрата, когато става дума за снимки. Истинските иновации са оставени за премиум модела P40 Pro+, затова във вече базовия Pro трудно ще има нещо, което да изненада хората тествали или притежавали P30 Pro.

Основният сензор е 50MP, малко по-малка 40MP е широкоъгълната камера, като към тях добавяме перископната 12MP с петкратно оптично увеличение. Основните подобрения спрямо миналогодишния модел са в софтуера. Нощният режим снима с една идея по-бързо, като продължава да разполага с висок детайл и по-нисък шум спрямо конкурентите. Дори при снимане с приближение.

Huawei-P40-Pro-infograph

Като цяло предпочитам реалните цветове и различните „асистенти за сцени“ обикновено ги изключвам, но в случая с Huawei P40 Pro този режим е почти задължителен. Просто защото изкарва доста автентично цветовете и ако искате минимален акцент, ще трябва да ги подсилите. Било то с такъв AI асистент или след това в някоя програма.

Друг проблем, който не важи само за Huawei, са все по-неразбираемите менюта. В стремеж да се облекчи обикновения потребител, някои настройки по подразбиране свалят значително качеството на кадрите. Търсенето на снимането в пълен размер, може да отнеме доста време, а жертва доста от възможностите на камерите.

Премиум хардуер

Huawei-P40-Pro-7

Новият акцент в Huawei P40 Pro е красивият 6.58-инчов OLED екран извит по краищата. Освен с добра разделителна способност от 1 200×2 640 пиксела, той идва и с опресняване от 90Hz. Което прави цялостната работа с устройството, много по-плавна и „мазна“. Тя е подсигурена от процесора Kirin 990 изпълнен по 7nm+ архитектура. Чипсетът е с вграден 5G модем, както и Huawei P40 Pro е един от малкото съвместими смартфони с новата мрежа от пето поколение на „Виваком“.

Към него добавяме 8GB RAM памет и 128GB или 256GB място за съхранение. Целият този хардуер позволява безпроблемна работа, мултитаскинг и големи натоварвания, без видими загряване. Батерията е с 4 200 mAh капацитет, което е в рамките на достатъчното за 5G смартфон с екран с 90Hz опресняване. Към него добавяме 40W бързо зареждане на Huawei и 27W двупосочно безжично такова и получаваме доста добра картинка за флагман от 2020 г. Какъвто всъщност е Huawei P40 Pro.

Малки софтуерни стъпки

Huawei-P40-Pro-App-Gallery

Смартфоните на китайския производител от септември миналата година страдат от липсата на лицензирана версия за Android и най-вече от липсата на услугите на Google. Това е вследствие на тежките икономически и технологични санкции, които правителството на САЩ наложи на технологичния гигант. През това време, Huawei полага доста усилия да намали техния ефект, но липсата на изградена екосистема от приложения е основния проблем на компанията.

При P40 Pro това продължава да личи. Смартфонът не разполага с Google Play, поради което всичките налични за Android приложения трябва или да се взимат от алтернативен магазин, или да се пускат паралелно (през APK). И двата варианта не са по силите на повечето масови потребители. Huawei се опитва чрез свои приложения да облекчи последните, но във всички случаи това са половинчати решения.

Huawei-P40-Pro-4

Компанията положи и големи усилия за замяна на Google услугите с алтернативни. Примери са Squid и Google News, Petel Search и Google Search, ТomTom и Google Maps. Все похвали действия, но въпросът е дали тези услуги ще могат да се наложат като масови. Защото и Nokia имаха Here Maps, които дълго време превъзхождаха в някои отношения аналога на Google, но потребителите така и не оцениха това. Отделно, много приложения, които са изградени върху APK-то на Google Maps няма да работят с Huawei P40 Pro.

Huawei AppGallery – аналогът на Google Play – също все още разполага с преобладаващо количество китайски приложения. С което потвърждава тезата, че без услугите на интернет гиганта, производителят много трудно ще продава своите смартфони извън Китай.

Предимства, недостатъци и заключение

Huawei-P40-Pro-1

Феновете на Huawei няма да останат разочаровани от P40 Pro. Особено, ако не са притежатели на миналогодишния P30 Pro. Проблем са липсата на услугите на Google. Сред другите недостатъци е, може би не толкова издръжливата батерия. При усилена работа ще издържи един ден, при 5G връзка може би и една идея по-малко. Добрата новина е, че се зарежда доста бързо, дори и безжично.

Huawei потвърждават тенденцията, че при смартфоните наподобяват все повече развитието на Nokia. Китайският гигант е лидер в качеството на камерите и хардуера, но изостава значително по отношение на софтуера и по-важното – в размера на екосистемата. Ще видим, какво ще стане с първите устройства под новата платформа HarmonyOS, както и дали новата администрация в Белия дом няма да отпусне примката около Huawei през следващите една-две години.

Ако не стане, компанията ще продължи да предлага повече от всичко друго, но не и смартфони. Това е видно и покрай продажбата на марката Honor.

Самият Huawei P40 Pro може да се намери в момента на свободна продажба за малко над 1 600 лева, докато с двугодишен план от телеком, например от „Виваком“ цената може да падне с няколкостотин лева.


  • Ярък OLED екран с възможности за 1200p и 90Hz опресняване
  • 50MP и перископна камери с невероятни възможности
  • Най-добрият нощен режим
  • Елегантен дизайн на екрана
  • 5G съвместимост
  • Липса на Google услуги и приложения от Google Play
  • Все още бедна екосистема
  • Батерията можеше да бъде малко по-голяма
  • Липсва 3.5 мм жак за слушалки

Huawei P40 Pro

Дизайн - 8.5
Хардуер - 9
Софтуер - 4.5
Камери - 9.5
Батерия - 8
Цена-качество - 8

7.9

Много Добър

Huawei P40 Pro отново поставя камерите и нощния режим на преден план, със страхотен екран и добра производителност, но продължава да изостава в софтуерен план.

User Rating: Be the first one !

Свързани статии

Back to top button