НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei показа Mate 40 Pro – най-мощният и скъп смартфон на компанията

Рядко срещано явление е някоя компания да успее да пусне премиум смартфон, който да струва повече от най-скъпата версия на последния iPhone. При това без да се налага да е със сгъваем екран. Huawei го постига това с новия си Mate 40 Pro. Най-скъпата Plus версия ще се продава в Европа за 1 399 евро, докато iPhone 12 Pro Max идва за около 1 220 евро.

Новият Huawei Mate 40 Pro е уникален с много неща. Той също така е най-скъпият смартфон, който използва нелицензираната версия на Android и няма Google услугите. В същият момент е вторият умен телефон, след iPhone 12, който разполага с 5 nm процесор и е първият със същата архитектура, в който е вграден 5G модем. За добро или лошо, Huawei Mate 40 Pro не беше първият смартфон, който да използва новата операционна система HarmonyOS на китайския гигант.

Много е вероятно, този модел да бъде сред последните, които разчитат на новия процесор Kirin 9000 на HiSilicon, след като заради санкциите на САЩ, TSMC спряха доставките на чипове за Huawei. Доста е вероятно китайската компания да прибегне до доставки на процесори Qualcomm, вместо на собствените си разработки.

По пътя на 5nm

kirin-9000-huawei

Huawei Mate 40 Pro се отличава с доста нововъведения спрямо предшествениците на компанията. Основният е процесора Kirin 9000, който е втория сериен чип с 5nm архитектура в смартфон. Китайският гигант подчертаха, че тяхното решение е по-добро от това на Apple. Те твърдят, че новия Kirin 9000 има 30% повече транзистори от конкурентния A14 Bionic. Освен това, подчертаха, че е първият 5nm чипсет с вграден 5G модем.

Допълнително, китайският гигант продължава традицията за невронния модем за изкуствен интелект (AI), който присъства от близо четири поколения смартфони флагмани.

Дизайн и други хардуер елементи

Huawei_Mate_40_Pro_Infographic

Екранът е 6.76-инчов OLED, като опресняването е вдигнато на 90Hz. Любопитно е, оправданието на Huawei, защо не са интегрирали екран със 120Hz. Според китайската компания, това е можело лесно да стане, но тогава са щели да жертват прекалено много издръжливостта на батерията. Затова е избран вариант с 90Hz опресняване.

Huawei Mate 40 Pro запазва заобления екран по краищата, като вдясно на смартфона са върнати бутоните за управление на звука. В предходната версия те бяха премахнати за сметка на софтуерни. Huawei все пак интегрира функцията за софтуерни контроли, като позволява да се ползват контролите за управление на звука от лявата страна на екрана.

Останалите компоненти са стандартни – стъклен гръб (с лъскави и матови версии), USB Type-C жак, стерео говорители, вграден под екрана четец за пръстови отпечатъци. Голямо кръгло гнездо за камерата, което има леко променен дизайн. Самите сензори са разположени под формата на пръстен, като визуално наподобяват колелото за управление на iPod или старите Lumia смартфони на Nokia.

Силата на камерите

huawei-mate-40-cameras

Huawei Mate 40 Pro запазва едно голямо предимство на премиум флагманите на китайския гигант – сътрудничеството си с германската Leica. Още от P30 серията, високия клас смартфони на китайската компания се отличават с много по-светлочувствителните си сензори.

Основният сензор е 50MP, широкоъгълният е 12MP при Pro версията и 20MP при Pro+ варианта. Huawei добавя в последния и перископна камера с пет лещи за по-ясни снимки с 10-кратно оптично приближение. При нормалната Pro версия тя е с обичайните три лещи и 5-кратен оптичен зуум.

Добавките на EMUI 11

gesture-Huawei-mate-40-pro

Huawei се гордее много със своя интерфейс EMUI 11, който е в центъра на редица софтуерни иновации на компанията. При него имаме разширяване на възможностите за жестов контрол, без да се докосва екрана. Сред опциите са скролване, избиране и други само с движения на ръката.

Китайският гигант добавя освен Always on Display (AoD, познат и като Glance), но и Eyes on Display (EoD). Смартфонът засича чрез селфи камерата, кога поглеждате към него и се активира информационна част подобна на AoD. Доста полезна функция, особено ако искате да проверите колко е часа или дали има нотификации от разстояние.

Засега, трите български телекома не са обявили дали и кога ще правят предварителни поръчки, но дори базовата версия на Huawei Mate 40 идва на солена цена. Неговата стойност е 899 евро, докато Pro модела е 1 199 евро, а Pro+ – цели 1 399 евро. Което в български лева ще е под 1 900, 2 400 и 2 800 лева. Стойности, които доскоро бяха само в етикетите за iPhone.

Свързани статии

Back to top button