РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

OnePlus 9 Pro: Наравно с най-големите

Когато убиецът на флагмани, стана флагман“. Това е основният коментар на повечето ревюиращи за последния премиум модел на популярната марка OnePlus. Основната реакция, когато вземете в ръка новият OnePlus 9 Pro наистина е такава. От смартфон, който се опитва да предостави най-добрият хардуер на най-ниска цена, той се превърна в скъп модел, но с доста високи възможности в почти целия спектър.

Наистина на някои пазари, като САЩ например, OnePlus 9 Pro по-трудно може да се мери с премиум флагмани като Samsung Galaxy S21 Ultra. Освен като цена, защото все още моделът на китайския бранд държи по-ниска стойност на етикета. В Европа ситуацията е доста по-различна, поне ако трябва да го сравняваме с южнокорейския си събрат. Отсъствието на Huawei е компенсирано от Xiaomi, които също се „изхвърлят“ с цената на своя Mi 11 Ultra.

Времето ми прекарано с OnePlus 9 Pro все повече ме кара да смятам, че критиката, която имат повече ревюиращи на Запад е малко пресилена за него. Определено той е сред фаворитите в премиум класа, особено на европейския пазар. И ако трябва да го сравняваме с останалите конкуренти, той успява да поддържа най-ниската цена, без да прави прекалено много компромиси. Което го прави силен конкурент за най-добър премиум флагман на 2021 г.

Дизайн и екран

One-Plus-9-Pro-10

Дизайнът на OnePlus 9 Pro следва утвърдените традиции при премиум флагманите. Стъклени преден и заден панели, алуминиева рамка и полирана градиентна разцветка. На външен вид единственият недостатък е именно последната. Samsung и Apple все повече налагат матовите гърбове, които събират по-малко пръстови отпечатъци, а и седят малко по-улегнало. Екранът е със заоблени краища, като има сравнително минимални рамки и единственото черно е малкия отвор за предната камера в горния ляв ъгъл.

По рамката имаме говорител и USB Type-C жак в долната част. От ляво са разположени двата бутона за управление на звука. От дясно е бутонът за включване и механичният превключвател за режима на телефона. Последният е орелефен и няма как да го сбъркате, както и е супер удобен ако трябва с едно движение да спрете звука. Голямата липса е 3.5мм аудио жак, но той изчезна от премиум устройствата още от преди година.

One-Plus-9-Pro-6

Екранът е също във високия сегмент за OnePlus 9 Pro. Той е 6.7-инчов AMOLED, със 120Hz адаптивна честота на опресняване. Това означава, че смартфонът може да ползва различни нива на опресняване в зависимост от нуждите. Да преминава на 120Hz в менютата и браузъра за по-плавно скролване или да се адаптира към 60Hz, на която работят повечето игри. Това в комбинация, че панелът е изработен по новата LTPO технология означава, че се пести доста батерия.

Конкретно, екранът е 1 440×3 216 разделителна способност, което е добре във високия сегмент. Поддържа стандартите HDR10+ и е сравнително ярък. Може да се конкурира спокойно с моделите на Samsung, въпреки, че най-вероятно панелът да е техен.

Летящ хардуер

One-Plus-9-Pro-1

Това е точката, в която OnePlus устройство не трябва да отстъпва в своя и дори в следващия ценови клас. OnePlus 9 Pro използва флагманския чипсет на Qualcomm Snapdragon 888. Той е с 5nm архитектура и поддръжка на 5G и AI функции. Qualcomm обявиха модифицирана версия – Snapdragon 888+, който най-вероятно ще се появи в последните месеци на годината. През цялото време дотогава, OnePlus 9 Pro ще е един от малкото с този чипсет. Единият конкурент – Samsung Galaxy S21 Ultra използва своя процесор Exynos за европейския пазар, който е с по-лоши характеристики.

В тестовете, OnePlus 9 Pro отстъпва единствено на ASUS ROG Phone 5 и на iPhone 12 и 12 Pro. Последните два обаче имаме силна оптимизация между хардуер и софтуер, което трябва да се вземе предвид. Като говорим за оптимизация е редно да споменем, че преди няколко дни избухна скандал, че OnePlus 9 Pro влиза в специален режим при преминаване на програми за бенчмаркове. При него се засилва работата на процесора за по-добри резултати.

OnePlus-9-Pro-stats

Дори да намалим представянето на OnePlus 9 Pro – смартфонът е бърз, плавно работи и мултитасква тежки приложения без проблеми. Дори да го поставим наравно с другите модели със Snapdragon 888, той пак остава добър избор и е пред Galaxy S21 Ultra в Европа по скорост.

Останалите възможности на OnePlus 9 Pro включват версии с 8GB оперативна памет и 128GB място за съхранение или 256GB от втората в комбинация с 8GB или 12GB RAM. Което поставя смартфон в уверена позиция.

По-умерено за Hasselblad камерите

One-Plus-9-Pro-4

Една от основните точки, по които OnePlus 9 Pro отнесе тонове критика са камерите. Тази година, китайският бранд демонстрира сътрудничеството си с шведския Hasselblad, подобно на Huawei и Leica. Първите модели, които се възползват от него са именно от 9 серията. Маркетингът обаче изигра нож с две остриета, като повдигна прекалено много очакванията.

OnePlus 9 Pro определено се представя в пъти по-добре от своите предшественици. По отношение на качеството на камерите, може да определим техните смартфони до тази година като… посредствени. При това, с дипломатичен тон. Спрямо тях и резултатите от OnePlus 9 Pro имаме огромен скок в качеството.

Основните сензори са 48MP и 50MP широкоъгълен. Към тях добавяме 8MP телефото такъв с трикратно оптично приближение и 2MP монохромен. Селфи камерата е скромна с 16MP и е един от малкото компромиси в смартфона.

One-Plus-9-Pro-2

Hasselblad сътрудничеството се изразява в няколко насоки и те са повече софтуерни. Първата е, в корекцията на цветовете, като запазва баланса между подсилването им и запазването на реалистичността им. Какво имам предвид – OnePlus 9 Pro не ги засилва прекалено много както някои модели или да ги отмива като други. Това е лека промяна, но сравнително ключова и на мен лично ми допада доста. Вторият аспект е Pro режима на приложението на камерата, което вече става задължително за всеки един флагман.

Истинския герой при OnePlus 9 Pro е широкоъгълният сензор. От всички тествани до момента модели, този е най-добрият откъм детайли, цветове и възможности. Отделно има най-добри показатели при нощния режим, в който широкоъгълният на Galaxy S21 Ultra буквално се губи в тъмнината, докато този на OnePlus 9 Pro запазва детайлите и видимостта. Самият нощен режим отстъпва на сензорите на Huawei, които все още са ненадминати, независимо, че компанията реално вече не присъства на пазара.

Телефото камерата не може да стъпи на конкурентите си с перископни лещи. Това ще е също възможност за подобрение на OnePlus за следващата година. Както и селфи камерата. Все пак е по-добре с телефото такава, отколкото без никаква, както е при базовата версия на OnePlus 9.

Заключението е, че OnePlus 9 Pro има най-добрата широкоъгълна камера, добра основна такава, средна телефото и селфи, както и добър нощен режим. Цветовата корекция е по-балансирана, макар на моменти да дава леки разлики между камерите. Hasselblad сътрудничеството дава плодове, но това е само първата реколта и определено превръща OnePlus 9 Pro в истински премиум флагман.

Батерия, зареждане и софтуер

One-Plus-9-Pro-7

Батерията на хартия не изглежда специална – капацитет от 4 500 mAh. Тя обаче е разделена на две клетки, което помага да се постигне наистина бързото зареждане от 65W. То осигурява пълен заряд за около половин час. За да го постигнете ви трябва съответното зарядно, което за щастие е включено в комплекта. Има и доста бързо безжично зареждане от 50W, което пълни батерията за под 45 мин. Него обаче трябва да закупите отделно, а в България трудно се намира.

Издръжливостта на батерията се оказва приятна изненада. Очакванията бяха за ден, ден и половина максимум при умерени натоварвания. При такива можете да постигнете до два дни живот на батерията с един заряд. Ако много се мъчи телефона (по-слаба връзка и повече натоварване) тогава вече стигаме до ден и половина.

One-Plus-9-Pro-5

OnePlus 9 Pro ползва Android 11 от кутията директно, като върху него е инсталиран интерфейса OxygenOS 11 на китайския бранд. В много отношения той може да мине за сравнително изчистена версия на платформата на Google. В други, има приложения, които са преинсталирани и можете да минете без тях, както и инфо център, който също не придава толкова висока добавена стойност. Последната се извлича от опитите на OnePlus да увеличи възможностите за персонализация на устройството. Особено по отношение на визията и интерфейсните елементи.

Другата добра новина е, че редица проблеми, които OnePlus 9 Pro имаше непосредствено при дебюта си на пазара, бяха отстранени сравнително бързо със софтуерни ъпдейти. Китайският бранд планира до две нови версии на Android и три години обновявания по отношение на сигурността. Някои се оплакват, че това е малко, но реално повечето смартфони на пазара в момента ползват подобна схема. Едва през последните години премиум флагманите на някои компании удължиха поддръжката с по една година.

Във всички случаи, OnePlus 9 Pro ще ви служи вярно минимум три години, когато става дума софтуер и сигурност. Най-вероятно и след това, защото поддръжката на приложенията няма да падне ако не сте инсталирали последната версия на Android.

OnePlus 9 Pro срещу Samsung Galaxy S21 Ultra

OnePlus-9-pro-vs-Samsung-Galaxy-S21-Ultra

При дебюта си OnePlus 9 Pro започваше като цена от 1 799 лева за базовия модел със 128GB място за съхранение и 8GB RAM. Сега моделите на флагмана са намалени със 100 лева на свободна продажба, което ги прави още по-привлекателни, предвид високите цени на другите два основни премиум модела – Xiaomi Mi 11 Ultra и Samsung Galaxy S21 Ultra.

Планирах да правя директно сравнение между OnePlus 9 Pro и флагмана на Samsung, но доста неща ще се повторят, затова ще го направя накратко тук. Моделът на китайския бранд е по-лек и компактен, а разликата в екрана да е само 0.1 инча. Възможностите на панелите са сходни, като Samsung има с една идея по-ярък такъв. За матовия дизайн споменахме вече.

За процесорите също – в Европа OnePlus 9 Pro има превес, заради Snapdragon 888. Има един детайл, Exynos чиповете по правило загряват повече. Освен в самия им дизайн, Samsung подобриха охлаждането на Galaxy S21 Ultra и поне при тестовете той не загряваше толкова много. OnePlus 9 Pro прави това от време на време.

Samsung Galaxy S21 Ultra бие при камерите при основния 108MP сензор и с перископния си телефото такъв. OnePlus 9 Pro обаче е отличник при широкоъгълната камера, както и определено е доста напред при бързото зареждане. По отношение на издръжливостта на батериите двата модела са сходни, като превес има Galaxy S21 Ultra и то най-вече заради ползването на 5 000 mAh такава.

Струва ли си

One-Plus-9-Pro-9

Голямата разлика е в цените – Samsung Galaxy S21 Ultra я понижи неколкократно, но продължава да е по-скъпия модел. Вариантът с 256GB и 12GB RAM на свободния пазар е 2 199 лева срещу 1 999 лева за OnePlus 9 Pro със същата компановка.

Изводът – OnePlus 9 Pro е отличен представител във флагманския клас. Има още какво да учи и подобри китайския бранд, но продължава да дава добри резултати в съотношението цена-качество. Което е важно дори в най-високия сегмент.


 • Ярък AMOLED с адаптивно опресняване от 120Hz
 • Висока производителност и чипсет Snapdragon 888
 • Добра издръжливост на батерията
 • Скоростно зареждане от 65W
 • Най-добрата широкоъгълна камера
 • Добра цена за възможностите и класа си
 • Стъклен и полиран дизайн
 • Телефото и селфи камерите са посредствени
 • Загрява при по-високи натоварвания
 • Скандал за манипулиране на бенчмарк приложенията
 • Вече е флагман, а не „убиец“ на такива

OnePlus 9 Pro

Дизайн - 8
Хардуер - 10
Софтуер - 9
Камери - 8.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 8

8.7

Отлицен

OnePlus 9 Pro е достоен представител в премиум класа смартфони, като може и да се бори за титлата в категорията за 2021 г.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Свързани статии

Back to top button