НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi Mi 11 Ultra е първият премиум флагман на китайския гигант за Европа

Китайският гигант Xiaomi е известен със своите достъпни модели смартфони. Малко по-малко, компанията започва да навлиза във все по-скъпите сегменти на пазара. Тази година моментът дойде за Xiaomi да се опита да превземе най-високия сегмент – този на премиум флагманите. Новият Xiaomi Mi 11 Ultra се позиционира именно в него. Най-висок клас хардуер, с мощни камери, включително и перископна такава, на цена, която ще започва от 1 500 лева.

Представянето на Xiaomi Mi 11 Ultra съвпада с все по-силната експанзия на китайския гигант в Европа и други пазари. Както и с постепенното отстъпление на Huawei от смартфон бизнеса, породено от продължаващите и задълбочаващи се санкции срещу компанията от страна на САЩ. Тя вече продаде своя бранд Honor и намали значително броя на новите си модели и доставките си през последната половин година.

Xiaomi беше пуснал подобна премиум версия на Mi 10 Ultra, но тя беше ограничена само за продажба в Китай. Тази година, компанията решава да изпробва международния пазар със своя флагман в най-високия клас. За съжаление, международните потребители ще трябва да платят доста висока надценка, спрямо китайските потребители, но за това малко по-късно.

Ultra версия – основните разлики са в камерите

Xiaomi-Mi-11-Ultra-1-Pics

Xiaomi Mi 11 Ultra се различава драстично от базовата и Pro версия на Mi 11 с огромното правоъгълно гнездо за камерите на задния панел. Именно то напомня доста Ultra версиите на последните три флагмана на Samsung – Galaxy S20, Galaxy Note 20 и Galaxy S21. Те са и основната разлика спрямо основната версия Mi 11.

Вместо един 108MP сензор, който да изнася цялата работа на плещите си, а останалите да допълват със задоволителни или компромисни резултати, сега имаме три големи камери. Първата е 50MP основна, втората е 48MP широкоъгълна и третата е 48MP перископна. Последната разполага с петкратно оптично увеличение, но и със 120-кратно такова дигитално.

Именно тя е и един от новите елементи в Xiaomi Mi 11 Ultra. При Pro версията тя беше само 8MP, но сега има подобрен сензор. Подобна конфигурация предлагат Samsung и Huawei в своите версии в най-високия клас смартфони. Сходните и със сравнително големи сензори камери, ще дадат доста високи резултати при различните сценарии в които те са специализирани. Освен хардуерни, тук имаме и софтуерни зависимости и доколко се оправдават високите обещания на Xiaomi ще се разберат при тестове на живо.

Премиум хардуер

Xiaomi-mi-11-ultra-infographic

Останалите характеристики също са в най-високия клас хардуер. Имаме 6.81-инчов AMOLED екран с 1 440×3 400 пиксела разделителна способност и честота на опресняване от 120Hz. Процесорът е най-мощния модел на Qualcomm за тази година – Snapdragon 888, изпълнен по 5nm технология и с поддръжка на 5G и WiFi 6 връзка.

Същото се отнася и за конфигурациите за оперативна RAM памет и мястото за съхранение. Освен задължителния модел с 8GB RAM и 128GB място, Xiaomi отиват с Mi 11 Ultra и в другата крайност – като има версия с 16GB RAM и 512GB. Това разнообразие е планирано за китайския пазар, тъй като в информацията на английски се посочва само един вариант – междинния такъв с 12GB RAM и 256GB място за съхранение.

С целия този внушителен хардуер идва на своята цена. Доскоро Xiaomi нямаха модели, които да струват над 1 500 лева на свободна продажба. Новият Mi 11 Ultra слага край на тази традиция. Базовият модел с 8GB RAM и 256GB място за съхранение започва от 5 999 юана или около 775 евро. По-скъпите версии могат да достигнат до 6 999 юана или около 904 евро. Тези цени отново са само за Китай, тъй като в Европа, междинната версия ще се продава за 1 199 евро, докато на местния пазар тя ще е около 840 евро (6 499 юана). Тя вече е съпоставима или с много малко под премиум флагманите на Huawei, Samsung и Apple.

Свързани статии

Back to top button