НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Xiaomi Mi 11 открива смартфон дебютите за 2021 г.

Дни преди края на турбулентната 2020 г. Xiaomi показа своя основен модел за следващата година. Новият Mi 11 е един от първите, който ще се възползва от 5nm процесор на Qualcomm Snapdragon 888. В духа на традицията на китайския производител, моделът ще бъде сравнително достъпен, като приблизителната му цена е около 500 евро.

Първоначално, Xiaomi Mi 11 ще дебютира в Китай, като предварителните поръчки вече започнаха. Предвид амбициите на компанията агресивно да разшири влиянието си на другите пазари, като Европа, е много вероятно да го видим на Стария континент през пролетта.

Xiaomi Mi 11 загатва и тенденция за още по-ускорено прехвърляне на редица ключови характеристики от високия клас към по-достъпните флагмани и устройства до 1 000 лева. Конкуренцията в този сегмент става все по-ожесточена, особено с надпреварата между Xiaomi, OnePlus и по-евтините модели на Samsung.

Висок клас хардуер

Xiaomi Mi 11 Specs

Техническите параметри на Xiaomi Mi 11 са с много висок клас хардуер, който само преди няколко месеца щеше да се предлага на цена над 1 600 лева. Голям 6.81-инчов AMOLED екран с почти 4K разделителна способност от 1 440×3 200 пиксела. Опресняването на картината е 120Hz, както има и HDR 10+ поддръжка, неща които доскоро бяха достъпни за най-високия клас устройства.

Той разполага с вграден сензор за пръстови отпечатъци под екрана. По-любопитното в представените характеристики е, че той ще може да измерва и пулса на потребителя. В самото представяне на Xiaomi Mi 11 на тази функция не се набляга, така че дали и как ще работи ще разберем след няколко месеца.

Споменахме, че смартфонът ще разполага с флагманския модел чипсет на Qualcomm Snapdragon 888. Процесорът е изработен по 5nm архитектура и комбинира още 5G и WiFi 6, както и редица подобрения в AI изчисленията и енергоефективността.

xiaomi-mi-11-black

По думи на компанията, най-висок клас е и оперативната памет, тя е 8GB, но е 3 200MHz LPDDR5, като достига 12GB в най-скъпия модел. Батерията е 4 500 mAh, която вече е стандарт при 5G смартфоните. Пространството за съхранение е в две опции също – 128GB и 256GB

Комплектът камери е силен благодарение на 108MP основен сензор на Xiaomi. Той се превърна в един от стандартите за моделите с цена над 1 000 лева за 2020 г. Китайският производител се възползва максимално от него. За сметка на това, Xiaomi Mi 11 не разчита на перископна или по-мощна телефото камера – има само 5MP макро сензор и 13MP широкоъгълен такъв.

Голямата липса

xiaomi-mi-11-family

Apple постави една тенденция на пазара, като премахна зарядните от стандартния комплект в своите iPhone 12. Действие, което беше обект на шеги и закачки от страна на Samsung, но впоследствие изглежда компаниите ще го прегърнат една по една. Xiaomi се присъединява към нея и в новия Mi 11 зарядното ще бъде изключено от комплекта.

Смартфонът разполага със стандартен USB Type-C порт с опция за бързо зареждане и ако имате устройство от висок клас през последните две години е много вероятно да имате поне един такъв кабел.

Оправданието е, че по този начин се предпазва околната среда, като се натоварва по-малко производствените материали и създадения след това боклук. Реалната причина е, че това е класически метод за намаляване на разходите, което на фона на спадащи световни продажби е повече от логичен ход.

Свързани статии

Back to top button