НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Apple представи новата си серия iPhone 13

Първата половина на септември е ключов за Apple. През този период, технологичният гигант представя своите нови смартфони за годината. Настоящата 2021 г. не направи изключение и на 14 септември, „ябълковата“ компания представи четири модела от серията iPhone 13. Отново беше спазена традицията от последните години и новото портфоли от смартфони на Apple включва четири модела – базов, „мини“ и два „про“.

Промените включват основно екраните на последните два, леко подобрен процесор и други дребни ъпгрейда. Целта е компанията да остане конкурентоспособна на нарастващата инвазия от китайски смартфони, базирани на Android. Дизайнът остава непроменен спрямо миналогодишните iPhone 12. На събитието бяха представени също така нов iPad и Apple Watch, но основният фокус падна върху смартфоните и затова ще се спрем по-подробно на тях.

Новите iPhone 13 и iPhone 13 Mini

Apple_iphone13_colors_09142021_big.jpg.large_2x

Базовият iPhone 13 включва обновения процес A15 Bionic, който е собствена разработка на Apple, която се базира на архитектурата на ARM. Той продължава да е 5nm, но е засилена работата на ядрата.

Самият смартфон разполага с 6.1-инчов OLED екран, с разделителна способност от 1  170×2 532 пиксела. Алуминиевата рамка е стандартна при последните серии iPhone. Към нея добавяме 6GB оперативна памет и възможности за място за съхранение от 128GB до 512GB.

iphone-13-mini-specs

Основните камери са две 12MP – една базова и една широкоъгълна. Селфи сензорът също е 12MP. Apple подобрява камерите на iPhone 13, но по-чувствителната такава се усеща при при Pro версията. В базовия вариант имаме нова стабилизация.

Разликата между iPhone 13 и iPhone 13 Mini е единствено в размера на екрана – на втората версия е 5.4-инчов с разделителна способност от 1 080p. Другата е в цената. Базовият модел започва от 799 долара, докато при Mini версията тя започва от 699 долара.

Наистина Pro смартфон

Apple_iPhone-13-Pro_New-Camera-System_09142021_Full-Bleed-Image.jpg.large_2x

Така описа главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, новият iPhone 13 Pro и неговия леко по-голям събрат iPhone 13 Pro Max. Първата по-голяма разлика спрямо базовата версия е по-яркия (800 срещу 1 000 нита) екран, към който вече имаме добавена 120Hz честота на опресняване. Две години след основните модели на Android, „ябълковата“ компания въвежда подобен дисплей.

Процесорът A15 Bionic е обновения от iPhone 13, но е добавено още едно ядро сред графичните изчислителни такива. Това повишава възможностите за гейминг и други високопродуктивни дейности на новия iPhone 13 Pro и Pro Max. Оперативната памет е 8GB, а към опциите на мястото за съхранение от базовата версия имаме добавена такава за 1TB.

iPhone-13-Pro-Max-Specs

Друг потенциален повод за ъпгрейд на потребителите към iPhone 13 Pro или Pro Max са камерите. Основният сензор остава 12MP спрямо базовата версия с нова стабилизация, а широкоъгълната има малко по-различен сензор, но и той остава 12MP. Подобно на разликите между нормалната и Pro серия и тази година имаме добавена е телефото камера с 12MP. Тя е с трикратно оптично приближение. Друга добавка е LIDAR дълбочинния сензор, който дава доста добро пространствено ориентиране.

Разликата между iPhone 13 Pro и Pro Max остават размера на екраните. При първия имаме същия като на базовия модел – 6.1-инчов, но с вече споменатото опресняване от 120Hz. При iPhone 13 Pro Max, дисплеят е 6.7 инча с разделителна способност от 1 284×2 778 пиксела. Другата разлика е в капацитета на батерията, но Apple все още не са предоставили точните данни за нея в четирите си модела. Цените на iPhone 13 Pro започват от 999 долара, а тези на iPhone 13 Pro Max – от 1 099 долара.

Свързани статии

Back to top button