РЕВЮТЕХНОЛОГИИ

Honor 50 – по-добрата сделка с Google

Отне близо година на Honor да пусне своите първи смартфони като самостоятелен бранд. Причините са различни, включително и по-трудното осигуряване на доставки с чипове, заради недостига на компоненти и засилената конкуренция. Заслужаваше ли си чакането? Определено да. Новият Honor 50 включва в себе си силен Snapdragon 778G процесор, 108MP камера и най-важните възможности – лицензиран Android, услугите на Google и 5G свързаност. Последните три няма да ги откриете в конкурента вече Huawei и техния Nova 9.

Сравнението между двата е просто неизбежно. Най-малкото защото като дизайн са почти идентични, с разлики единствено графичните орнаменти на стъкления гръб и наличните цветове. Huawei Nova 9 получава по-голям фокус в България, заради силната рекламна кампания и потенциалната подкрепа на телекомите.

Honor 50 не попада толкова в светлината на прожекторите, но в крайна сметка е по-добрият избор, особено при положение, че цените им са също идентични. Същото важи и до голяма степен между баланса между собствения софтуер и функции и тези на Google. За момента, Honor е и по-близо до златната среда в това отношение, спрямо повечето производители, базирани на Android.

Стъклен дизайн

Honor-50-3

Отиващата си 2021 г. успя да развенчае един доста голям мит, че 5G смартфоните ще бъдат по-обемни от техните предшественици, които предлагат само връзка от четвърто поколение. Honor 50 е тънък, лек и с красив извит по краищата екран – функция, която все още производителите запазват за най-високия клас смартфони.

Дизайнът е почти изцяло стъклен, което означава, че такъв е и задния панел. Пластмасовата рамка почти не се усеща, заради извития характер на дисплея. Предимството на този подход е, че придава на Honor 50 усещане за качество и здравина. Недостатък е, че стъкления заден панел е магнит за пръстови отпечатъци. Използването на включения в комплекта силиконов калъф ще спаси донякъде положението, но ще обезличи смартфона. Поне е опция, която производителя предоставя със самото закупуване на устройството.

Honor-50-9

Като си говорим за гърба на Honor 50, дизайнът е идентичен с този на Huawei моделите от тази година – Nova 9 и апокрифния P50. Задните камери са групирани в две големи кръгли гнезда в горния ляв ъгъл. Основният сензор е в горния, а вторичните и светкавиците в долния.

Екран и хардуер

Honor-50-7

Дисплеят е сред силните страни на Honor 50. Разполага с 6.57-инчов OLED със 120 Hz скорост на опресняване. Разделителната способност е 1 080×2 340, но е с достатъчно добра наситеност на пикселите от 392 ppi. Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден под екрана, което започва да се превръща в стандарт за класа на достъпните флагмани. Вече споменахме, че дисплеят е извит по краищата, което не е типично за този ценови клас и е добра добавка към цялостното впечатление, което смартфона оставя.

Honor-50-Infographic

Honor 50 разчита на процесор Snapdragon 778G на Qualcomm, който е изграден по 6nm архитектура. Чипсетът е бърз, но в случая е по-важно друго – той разполага с 5G модул. Huawei Nova 9 ползва същия процесор, но само с 4G връзка. Някои смартфони при достъпните флагамни пробват с премиум чипсета Snapdragon 888, но тогава се налага да жертват друго – цена или OLED екрана например.

В България за момента се предлагат две основни конфигурации – 6GB RAM памет със 128GB място за съхранение и 8GB RAM и 256GB съответно. Първата е с идея да е по-достъпна и да конкурира Huawei Nova 9, като е на цена от 999 лева без договор, а втората – 1 199 лева. Ако искате да се доближите като хардуер до статус „убиец на флагмани“, то последната версия ще е по-подходяща.

Камерите със 108MP сила

Honor-50-5

Honor 50 губи явно достъпа до камерите на Huawei и затова заменя основния сензор с хитовия на пазара за тази година 108MP. Той ще бъде основният „черноработник“ при почти всички снимки, без селфита. От него ще разчитаме на стандартните кадри, които при подразбиране са фиксирани на 16MP. Същите се правят и с бутона за приближение, но поради липсата на телефото сензор, ще разчитате на дигитален зуум.

За да снимате в пълен размер, трябва да преминете в режим на висока резолюция. Тогава, файловете ще са по-големи, но ще имате повече детайли, особено ако приближите кадъра след като той е направен. Затова при Honor 50 е препоръчително да направите нормална снимка във висока резолюция и после да изрязвате съответния детайл, вместо да ползвате дигиталното приближение.

Honor-50-6

Другите два сензора са 8MP широкоъгълен, който е стандартен за почти всички смартфони в този и в някои други близки ценови класове. Към него добавяме 2MP макро, който ще допадне на феновете на подобен тип кадри, но като цяло е по-нишов. Последният сензор е 2MP дълбочинен. Селфи камерата е 32MP, което е добра новина за почитателите на такива снимки.

Интересно, макар и не напълно ново в света на смартфоните, е решението да се пуска видео от две камери едновременно. Това става чрез т.нар. picture in picture функция, като могат да се комбинират два от наличните сензори – основния с широкоъгълния, основния със селфи камерата и пр.

Недостатъците на Honor 50 в това отношение са повече от очевидни – липсата на телефото камера е един от малкото компромиси, които са направени при този модел. Най-вероятно е компанията да пази такъв за свой смартфон в по-висок клас, нещо, което беше загатнато през последните дни. Другият е в нощния режим. 108MP камера компенсира частично липсата на RYYB сензор, с който разполага Huawei Nova 9, което все още позиционира последната компания на лидерска позиция в това отношение.

Батерия и софтуер

Honor-50-8

Батерията на Honor 50 е 4 300 mAh, идентична с тази на своя по-именит конкурент. Заради по-добрата оптимизация на лицензирания Android, първия смартфон има с една идея по-висока издръжливост. Можете да изкарате с Honor 50 около ден и половина с по-силно потребление и два дни при по-слабо. Бързото зареждане е 66W с включено зарядно в комплекта. Това дава на смартфона опция да се зареди напълно за около 45 минути, като 70% може да постигне за около 20 минути.

Другото голямо предимство на Honor 50 спрямо Huawei Nova 9 е наличието на услугите на Google и лицензирания Android 11. Но първия модел разчита доста на своя интерфейс Magic UI 4.2, който добавя доста функции за персонализация, както и подменя почти всички основни системни приложения, като това на камерата, настройките, галерията със снимки и др. Можете да превключите някои към тези на Google по желание, нещо, което присъства и в доста други смартфони с платформата на интернет гиганта.

Honor 50 успява да балансира умело със собствените софтуерни добавки и тези на базовия Android. Например, Always on Display-ът е цветен, с възможност да се сложи снимка на него по избор. Като цяло, смартфонът се доближава като качество на балансиране между собствени и базови приложения до други отличници в това отношение, като Motorola и OnePlus.

Заключение

Honor-50-4

Honor прави силно завръщане на смартфон пазара със своя Honor 50, като успява да комбинира най-доброто от света на Huawei и този на базовия Android. Да, моделът е „одрал“ кожата на Nova 9, не само като визия, но и като хардуер. Той определено е по-добрият избор, особено в дългосрочен план. Имате 5G връзка, която скоро ще стане стандарт за доста приложения. Наличието на Google услугите е другата сила на Honor 50, както и отличната комбинация между собствени приложения и тези на базовия Android.

За ценовия диапазон от 999 и 1 199 лева, определено имаме добро съотношение между цена и качество. Компромиси имаме с камерата, въпреки, че 108MP сензор компенсира част от тях. Ярък и извит OLED екран, заедно със 120Hz честота на опресняване. Honor 50 е сред отличниците за тази година в класа на достъпните флагмани. Можете да го намерите в магазините на Technopolis и „Виваком“.


  • Лек, стъклен дизайн със силен флагмански ген
  • Ярък OLED с опресняване от 120Hz
  • Чипсет Snapdragon 778G и 5G връзка
  • Скоростно зареждане от 66W
  • Вече идва с лицензиран Android и услугите на Google
  • Едно от най-добрите съотношения между цена и качество
  • Стъкленият дизайн е магнит за отпечатъци
  • По-слаби камери и липса на телефото такава
  • Не е водоустойчив
  • В България засега не е налична 8GB версия със 128GB памет

Honor 50

Дизайн - 8.5
Хардуер - 8.5
Софтуер - 9
Камери - 7.5
Батерия - 8.5
Цена-качество - 10

8.7

Отличен

Honor 50 бележи завръщането на марката с красив дизайн, добри характеристики, Google услуги, лицензиран Android и 5G връзка.

User Rating: 2.13 ( 8 votes)

Свързани статии

Back to top button