НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei P50 и P50 Pro най-накрая дебютираха

След повече от половин година затишие, Huawei най-накрая успя да представи флагмански модели за 2021 г. Дългоочакваните P50 Pro и P50 идват с няколко големи изненади, за съжаление в негативна посока. Санкциите на САЩ все още са в сила, като идеята на Вашингтон е да редуцира възможностите на китайския гигант в развитието на 5G технологии.

Те дават ефект, защото новите два смартфона са първите флагмани за 2021 г., които не идват с възможности за връзка с мобилните мрежи от пето поколение и ги ограничава само до 4G. Което принуждава Huawei да предприеме някои компромиси и буквално да се откаже да ги позиционира в премиум сегмента.

Вместо това, ценово те вече са с една идея по-ниско – Huawei P50 Pro ще струва около 800 евро, което е 1 600 лева или в рамките на нормалните флагмани. Базовият P50 е 600 евро, което го слага повече в рамките на достъпните флагмани.

Другите лоши новини са, че Huawei не може да използва екосистемата на Google, както и лицензираната версия на платформата Android. Затова P50 и P50 Pro идват с новата операционна система HarmonyOS 2.0, която трябва да изиграе ролята на „План Б“ за китайския гигант.

Магията на камерите

Huawei-p50-pro-camera

Не всички новини са негативни, Huawei P50 Pro например може би ще разполага с най-добрите камери при смартфоните. Поне на хартия изглежда, че ще има интересна комбинация от сензори. Партньорството с Leica продължава, което е също една положителна новина за Huawei.

Основният е 50MP, като най-вероятно ще притежава запазената марка на компанията за по-висока светлочувствителност. Последното ще бъде подсилено и от 40MP монохромна (черно-бяла) камера, която ще позволи в комбинация да се постигне по-добър контраст и улавяне на светлината. Huawei P50 Pro ще притежава още 64MP перископна телефото камера.

Ахилесовата пета при камерите на Huawei P50 Pro са широкоъгълната 12MP и 13MP селфи. Предвид комбинацията от основни сензори, смартфонът на китайския гигант ще предлага отлична комбинация в повечето случаи за снимане. Единствено широкоъгълния сензор най-вероятно ще отстъпва на отличния такъв на OnePlus 9 Pro.

Задоволителни характеристики

Huawei-P50-Pro-Specs

Останалите характеристики на Huawei P50 серията са… задоволителни. Екранът при Pro модела е 6.6 инчов OLED със 120Hz честота на опресняване. Процесорът споменахме, че е Snapdragon 888 на Qualcomm с 5nm архитектура, но само с 4G свързаност. Любопитното е, че ще се предлагат две версии – втората ще е с процесора Kirin 9000, който също ще бъде 4G. Причината е, че на доставчиците на чипове им е забранено да доставят модели процесори с 5G модули.

Оперативната памет на Huawei P50 Pro е 12GB, а мястото за съхранение е фиксирано на 256GB. Батерията е с капацитет от 4 360 mAh и бързо зареждане от 66W и 50W безжично.

Осакатената базова версия

Huawei-P50-Specs

Базовата версия P50 се различава по някои елементи. Екранът е 6.5-инчов OLED, но опресняването е свалено до 90Hz. Huawei буквално осакатяват модела при камерите, като остават единствено 50MP основен сензор и посредствения 12MP широкоъгълен. Големият телефото такъв с перископна призма е заменен от нормален 13MP с петкратно приближение. Селфи камерата остава 13MP.

Батерията е свалена на 4 100 mAh, бързото зареждане остава 66W, но е премахнато безжичното такова. Оперативната памет пада на 8GB RAM, а при мястото за съхранение са оставени две опции – със 128GB и с 256GB.

Лебедова песен, музеен експонат или ударно завръщане

Дали става дума за ударно завръщане на Huawei, за неговата лебедова песен при смартфоните или просто пускат един „музеен експонат“? Отговорите варират, според развитието на ситуацията. Уверенията на китайския гигант са, че ще има по-голямо производство на P50 серията. Това не е гаранция за успех.

Базовият модел не впечатлява с нищо особено. Pro версията може да се каже, че оставя шансове на Huawei да бъде лидер при камерите. Факт е, че китайската компания ги позиционира в по-ниски класове и P50 моделите нямат 5G връзка. Те нямат и достъп до Google услуги, Harmony OS все пак им дава някакви шансове в Китай и в държавите, в които платформата на интернет гиганта не е на почит.

На родния пазар, Huawei P50 и P50 Pro трудно ще се реализират, защото не са 5G. Китай е сред водещите страни в разгръщането на тази технология. Стимулът на потребителите да купуват нови смартфони е именно взимането на модел, който я поддържа.

В Европа, моделите ще бъдат купени от най-запалените фенове на марката и от технологични ентусиасти. В САЩ, Huawei P50 серията ще бъде по-скоро със статут на музеен експонат. Ако Вашингтон не вдигне санкциите, дните на китайския гигант на смартфон пазара отдавна са преброени. Ефектите са видими, след като Huawei от началото на 2021 г. не е сред водещите производители.

Свързани статии

Back to top button