НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei се завръща в 4G ерата с Nova 9

Портфолиото от смартфони на Huawei изтъня значително през 2021 г. При китайската компания недостигът на чипове е хроничен, но не само заради световните тенденции, но и заради санкциите на САЩ. През изминаващата година реално не беше пуснат смартфон, който да привлече вниманието на потребителите. Обявените през лятото Huawei P50 и P50 Pro се оказаха бутикови модели, които не се появиха масово на пазара.

След продажбата на звеното Honor в края на 2020 г., възможността на китайския гигант да разработва силни премиум смартфони намаля. Причината е, че над 60% от развойната дейност беше в доскорошния подбранд, с който китайския гигант се раздели. Голяма част от разработката на P50 беше осъществена преди продажбата.

Huawei Nova 9 се опитва да върне поне малко блясъка на доскорошния претендент за лидер на смартфон пазара. Ценово, моделът е позициониран в достъпния клас флагмани при 999 лева на свободна продажба. Като характеристики той е сравнително добре спрямо конкуренцията.

Но идва с две големи уловки – първата е, че няма да имате достъп до услугите на Google, както и все повече устройства на Huawei, втората е, че не поддържа 5G. Въпреки тях и за разлика от P50 серията, този модел ще го видим в България по-масово. Вече се взимат предварителни поръчки в трите телекома в страната, както и в някои от големите вериги магазини за електротехника.

Добрият смартфон

Huawei Nova 9 Specs

Спецификациите и дизайнът на Nova 9 са най-доброто, което Huawei може да предложи в по-масов вид в момента. Стъклен гръб отзад, заоблен OLED екран отпред. Гнездото за камери е в конфигурацията и изработка подобна на P50. Дисплеят е 6.57-инчов OLED с честота на опресняване от 120Hz. Разделителната способност е 1 080×2 340 пиксела. Има вграден сензор за пръстови отпечатъци под екрана.

Камерите са големия акцент на Huawei Nova 9. Основният сензор е 50MP с конфигурация на пикселите RYYB. Това е запазена марка на P-серията от няколко години насам, които придават на смартфона повишена светлочувствителност и съответно отлични нощни снимки. Към тях добавяме дежурната 8MP широкоъгълна камера, 2MP дълбочинен сензор и 32MP преден за селфита.

Останалите сравнително стандартни за класа и годината характеристики са оперативна RAM памет от 8GB, както и 128GB място за съхранение. Батерията е 4 300 mAh с бързо зареждане от 66W.

Неизбежните недостатъци

HUAWEI nova 9 (3)

Заради санкциите, Huawei не може да произвежда собствените си процесори Kirin. Поради тази причина, Nova 9 идва с чипсет на Qualcomm Snapdragon 778G. Той обаче е с 4G модем, отново заради рестрикциите наложени на китайската компания от правителството на САЩ. Това поставя Huawei в позиция да не може да предлага устройства, които да поддържат 5G връзка. Съответно подобни смартфони не са конкурентноспособни в дългосрочен план.

Другият аспект, с който все повече потребители на Huawei свикват или са принудени да приемат е операционната система. Отново заради санкциите, Huawei Nova 9 е базирана на разработения интерфейс EMUI 12 за отворената версия на Android. Все повече устройства на китайския гигант започват да преминават на собствената платформа Harmony 2.0, включително и такива, които доскоро са били с лицензиран Android. Недостатъкът и при двете версии е, че с тях върви нов магазин за приложения AppGallery, като Google Play става недостъпен.

Всички тези аспекти поставят въпроса дали Huawei Nova 9 си заслужава. Защото хардуерно, моделът звучи страхотно, но като софтуер и максимална мрежова връзка – не толкова. Добрата новина е, че за разлика от флагмана P50, Nova 9 ще навлезе в България и може би ще е един от най-силните смартфони на китайския гигант за тази година. Което говори доста красноречиво за състоянието и позициите на Huawei на смартфон пазара.

Свързани статии

Back to top button