АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Технологичните изводи от IFA 2019 в Берлин

Изложението демонстрира стремежът към масовизация на 5G, но и проблемите които изпитват нови решения, като 8K телевизори и сгъваеми смартфони

Темата накратко
  • - Първите евтини 5G смартфони ще се появят през 2020 г.
  • - 5G надпреварата се разгорещява между Samsung, Huawei и Qualcomm
  • - Сгъваемите смартфони ще направят повторен дебют
  • - 8K телевизорите успяха да свалят цената, но истинската им достъпност тепърва предстои

Всяка година технологичните изложения си поставят за цел да покажат накъде ще се запътят иновациите. Големи обещания, помпозни представяния, атрактивни щандове, високи очаквания. Потребителите остават смаяни от футуристичните дизайни и прототипи, които са изнесени на показ. Като цяло формулата е една и съща. Специфичното при технологиите е, че те еволюират стъпка по стъпка. Понякога темпото е доста високо, но никога промяната не е прекалено рязка.

Затова ако сте посещавали подобни технологични изложения да каже, последните пет години, разликите ще бъдат в нюансите. Доста концепции и решения ще се повтарят, като в повечето случаи производителите ще обещават, че съвсем скоро те ще се появят на пазара. Понякога се случва, с няколко години закъснение, а понякога представените прототипи потъват в забвение.

Истинските иновации се крият под повърхността, когато се погледнат нещата в по-отдалечен и контекстуален план. Когато детайлите могат да предначертаят голямата картина. Особено в момента, когато определени технологии започнат да излизат от сферата на прототипите и да навлизат на пазара.

Това се случи и в тазгодишното издание на IFA в Берлин. Например, за мобилните мрежи от пето поколение (5G) се говори от години, но вече навлизаме в прилагането на технологията на практика. Пазарните тенденции, играчите и ефектите започват да играят по-голяма роля. Амбицията на производителите и телекомите е 5G да бъде въведено много по-ударно от предходните поколения мрежи. Което може само да радва крайните потребители.

Трудността на иновациите също беше демонстрирана в германската столица. Ярък представител са смартфоните със сгъваеми екрани, които се оказаха костелив орех за производителите. В по-малък аспект може да се каже същото и за 8K телевизорите. Това са основните тенденции, за които се говори от години, но едва сега започват да се изпитват на практика от крайните потребители. И въпреки това на тези технологии и продукти им предстои още години трънлив път до усъвършенстване.

5G надпреварата се разгорещява

Qualcomm-5g

През 2019 г. телекомите по света вече правят първите мрежи от пето поколение достъпни за своите клиенти. В същото време, производителите на смартфони и компоненти за тях влизат в оспорвана битка да предоставят 5G устройства. Умните телефони, които сега са достъпни на пазара и съвместими с новата технология са основно представители в най-високия клас. На цени от 1 000 и повече долара, те трудно могат да бъдат обявени за достъпни.

Индустрията иска максимално бързо да разгърне 5G, както като инфраструктура, така и като устройства. Намерение, което не става само с премиум смартфони. Samsung прави малка крачка в тази посока със своя Galaxy A90 показан на IFA, макар цената му все още да е във флагманския диапазон.

Истинската подготовка за масовото навлизане на 5G се подготвя чрез създаването на по-евтини компоненти, съвместими с новата мобилна мрежа. Или да бъде по-конкретни – мобилните модеми. Това са приемниците, които обработват сигнала и правят устройството съвместимо с дадената мрежа. В надпреварата за подобни чипове вече има трима участници – Qualcomm, Samsung и Huawei.

Galaxy-A90-5G

Последните двама пуснаха процесорни чипсети с интегрирани в тях 5G модеми. Samsung направи това с Exynos 980, докато Huawei представиха Kirin 990. Но това са все решения във флагманския сегмент и трудно ще могат да бъдат пренесени в смартфони на цени под 600 долара например. Но поне това са едни от първите образци, които разполагат с вградени 5G модеми в самите чипсети. Повечето смартфони съвместими с петото поколение мобилни мрежи разполагаха с отделен компонент за връзка.

Истинското сваляне на бариерата се очаква през 2020 г. Тогава трябва да излязат процесорите от по-нисък клас на Qualcomm с вграден 5G модем. Американският производител представи чипсети в средния ценови сегмент, които включват интегрирана връзка с мрежи от пето поколение. Това са процесорите Snapdragon от 6-а серия, които могат да се намерят в голяма част от смартфоните от средния клас.

Догодина също се очаква MediaTek да представи своите чипсети с 5G. Компанията е основен производител в още по-достъпния сегмент устройства, което означава, че до края на 2020 г. новата технология има шанс да обхване доста широка палитра от умни телефони. През следващата година се очаква да стартират и първите 5G мрежи в България, след като A1 и „Теленор“ вече осъществяват тестове в страната.

Особената позиция на Huawei

huawei-p30-ifa-2019

Изложението в Берлин затвърждава тенденцията, че Huawei ще е особена година за компанията. От една страна, китайският гигант безспорно е един от иноваторите в смартфон индустрията, от друга санкциите на САЩ срещу тях дърпат ръчната спирачка. Шоуто IFA по принцип не е място, в което Huawei или техния дъщерен бранд Honor обявяват нови модели.

Традицията в това отношение беше спазена – компанията показа единствено обновени две разцветки на своите пролетни флагмани P30 и P30 Pro. Те ще дойдат с преинсталирана новата версия на Android 10. Поради факта, че смартфоните са действащи модели така ефективно ще се „заобиколи“ забраната на САЩ, според която китайският производител не може да използва лиценза на мобилната платформа за нови устройства.

Което не е напълно така – през 2018 г. Huawei направи същото обновление на P20 и P20 Pro по време на миналогодишното издание на IFA. Съответно нямаме създаден специален прецедент. Покрай P30 серията, устройствата, които ще получат Android 10 на Huawei включват всички P (от 20 нагоре) и Mate (от 10 нагоре) модели.

HUAWEI_P30_Pro_

Интересното тепърва предстои, защото компанията представи новият си флагмански мобилен процесор Kirin 990, който е с вграден 5G модем. Специфичното при него е, че той поддържа двата варианта за работа телеком мрежите – съвместно пето с четвърто поколение (или т.нар. Non-Standalone – NSA) или напълно самостоятелна връзка с новата технология (Standalone – SA). Подобна възможност все още липсва при конкурентите, което поставя Huawei с едни гърди напред в 5G надпреварата. Особено в дългосрочен план, когато SA стандартът започне да се налага масово (в момента всички 5G мрежи са повече NSA).

Новият процесор ще дебютира след броени дни в Мюнхен с премиум флагмана Mate 30. Китайският гигант официално обяви, че премиерата на смартфона ще се осъществи на 19 септември. Което повдига доста въпроси предвид странната позиция, в която се намира компанията. А именно, че има не малка вероятност Mate 30 да бъде първият умен телефон на Huawei, който да излезе без официална поддръжка и лиценз от Google за Android. Информацията до момента от Reuters и потвърдена от Business Insider е, че ако компанията пусне през септември нов смартфон, той няма да може да се възползва от екосистемата на интернет гиганта.

Ще видим как ще се развие ситуацията през следващите седмици, но определено подчертава странната позиция на Huawei. Компанията хем диктува тенденциите при смартфоните и 5G, хем има вероятност да изгуби позиции, заради търговската война между САЩ и Китай.

Нов шанс за сгъваемите смартфони

Като сме на тема тенденции при умните телефони, тази година трябваше да станем свидетели на една нова крачка в тяхната еволюция – появата на модели с гъвкави екрани. Huawei и Samsung като пазарни лидери избързаха да представят първите подобни устройства през пролетта с обещанието през лятото вече да са в ръцете на потребителите.

Победата се оказа пирова, в момента в който първите тестови бройки на Samsung Galaxy Fold попаднаха в ръцете на журналисти и инфлуенсъри. Донякъде, заради лоша преценка на последните и недостатъчно добри дизайнерски решения на производителя, смартфонът се оказа с доста проблеми. Защитен панел, който може да се сбърка с предпазно от праха фолио, луфт при пантата в който може да надере екрана и куп други подобни проблеми.

Samsung веднага изтеглиха устройствата и датата за пускане в продажба, за да могат да внесат корекции в дизайна. В Берлин, компанията представи обновения Galaxy Fold, в който всички тези недостатъци изглеждат отстранени.

Samsung-Galaxy-Fold-Cosmos-Black-2

Huawei също изтеглиха датата на пускането в продажба на своя Mate X, като дълго време причината не беше обявена. Предполагаше се, че роля за това имат санкциите на САЩ, но последните обяснения на китайския гигант са в посока бавното оптимизиране на приложенията за различните форм фактори на екраните. Което беше един от двата основни въпроса, когато се разглеждаха дизайните на новите сгъваеми смартфони. Другият беше издръжливостта на сгъващите механизми и на гъвкавите екрани.

През октомври трябва да видим в продажба и двата модела, когато се очаква най-накрая да стигнат до пазара. Остава последният проблем – цената, която е двойна на настоящите премиум флагмани. Всичките главоболия покрай сгъваемите смартфони, показаха, че технологията е доста трудна за овладяване, с което разбираемо скача и стойността на продуктите. Така че тепърва ще трябва да изчакаме преди да се появят истински масови сгъваеми смартфони на пазара.

Бавната 8K революция

lg-oled-tunnel-ifa-2019

Първите 8K телевизори се появиха на пазара през миналата година и дебютът им беше точно на изложението в Берлин. Ентусиазмът по тях беше кратък, като причините са сходни с тези на сгъваемите смартфони. На първо място е сравнително високата цена, макар и тя да е сравнително по-ниска спрямо други технологични ТВ дебюти през годините. На второ липсата на достатъчно съдържание, което да се възползват от качеството на екраните.

Последният недостатък беше частично преодолян с въвеждането на мощни процесори и софтуер, който да мащабира 4K картина до 8K без да се загуби качеството на картината.

Предизвикателствата с цената останаха. Огромните 98-инчови модели на Sony и Samsung струват около 70 хил. долара (намалени от 99.99 хил. долара). Но, като свалим малко размерите до 85-инча, 8K телевизорите вече струват около 15 хил. долара. Намаляването продължава, като до изложението IFA в Берлин, най-компактният размер беше 65 инча. Миналогодишните модели на Samsung тръгнаха от 5 хил. долара, но сега могат да се намерят и за по 3.5 хил. долара.

8k-tv-ifa-2019

В германската столица, всички производители се съсредоточиха в най-високия сегмент и размери, които започват от 65-инча при своите предложения за 8K телевизори. По този начин, най-големия анонс на Samsung беше всъщност по-малък размер ТВ. Новият Q900 е първият 55-инчов 8K телевизор, чиято цена започва от 3.5 хил. долара, но може да се намерят отстъпки (които не се знае дали важат за България – бел. ред.) от близо хиляда долара. Така, вече разполагаме с първото устройство което да доближи по-достъпната граница от 2 500 долара.

Допълнителното сваляне на цената вече ще отнеме повече време, защото няма да става с автоматичното намаляване на размерите на екрана. Причината е, че 8K телевизорите трябва да разполагат с премиум хардуер, като специализиран графичен процесор с AI възможности, за да се постига вече споменатото мащабиране от 4K и Full HD съдържание към 8K. Ключов момент за преодоляване на цялостната липса на видео в новия формат.

Това понижение може да се постигне с постепенното поевтиняване на компонентите, което обикновено отнема около няколко години. Но поне първите стъпки към по-масови 8K телевизори вече са предприети.

Финалните щрихи от IFA

ifa-messe-berlin-2019-2

Следващата 2020 г. ще бъде ключова при навлизането на 5G. Първо, защото ще имаме доста повече оператори и държави, в които новото поколение мобилни мрежи ще бъде пуснато за крайните потребители. Второ, заради наличието на повече и по-достъпни смартфони.

Ситуацията при други две потенциални технологии – 8K телевизорите и сгъваемите смартфони остава с по-малка динамика. Първите вече са в продажба, но цената им скоро надали ще падне под 2 500 долара. Което за масовия потребител все още е доста високо. Сгъваемите смартфони не само, че ще бъдат скъпи, но имат доста път да извървят до тяхното изглаждане като нова технология.

Свързани статии

Back to top button