НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei Mate 30 се очаква да дебютира въпреки неизвестността с Android лиценза

Huawei се подготвя да покаже и пусне в продажба новия си премиум флагман Mate 30 независимо, че все още няма сигурен лиценз за ползване на услугите на Google в платформата Android. Плановете на китайската компания са на предстоящото технологично изложение IFA в Берлин в началото на септември да представи последния си мобилен процесор Kirin 990. След това в средата на същия месец да направи същото и с Huawei Mate 30, съобщава Reuters.

Китайският гигант все още фигурира в забранителния списък на Белия дом за търговия с компании от САЩ. Huawei разполагаше с гратисен период до 19 август, в който можеше да продължи дейността си с американски фирми необезпокоявано. Въпреки очакванията, че той щеше да бъде продължен, това не се случи, най-вероятно заради ескалацията на напрежение в търговската война между САЩ и Китай. Тя достига до такива елементи, че вече Вашингтон се прицелва в дейности като подводни интернет кабели.

Настоящата ситуация на Huawei е, че за всяка трансакция с щатска компания, тя трябва да получи одобрение от администрацията във Вашингтон. Това може да включва от доставка на компоненти, през изпълнение на услуги, до предоставяне на лицензи, ползване на патенти и др. Тук фигурира ползването на Android и приложенията на Google, включително магазина за приложения Google Play.

По информация на Reuters само през настоящата седмица са изпратени 130 запитвания за подобни трансакции за работа на американски фирми с китайския гигант, но нито една не е одобрена.

Проблемите на Mate 30

Huawei US Ban

Въпреки, че все още Huawei Mate 30 е в ситуация на „нероден Петко“, потенциалното му обявяване през септември, без компанията да има ясна линия дали може да ползва лиценза на Google за Android или не. Китайският гигант има опция да пусне смартфона със свободната версия на популярната мобилна платформа, но без да предложи услугите и приложенията на Google, като карти, имейл, новинарски възможности, гласов асистент и др.

Huawei има и трета опция – да използва новата си и собствена операционна система HarmonyOS, която представи преди около месец. Въпреки, че при дебюта ѝ беше изрично подчертано, че тя няма да се интегрира в смартфоните, тя е вероятен „План Б“.

Източниците на Reuters са доста специфични относно детайлите на намеренията на Huawei за Mate 30. Новият смартфон трябва да бъде показан в Мюнхен на 18 септември, но не се знае точно кога ще бъде пуснат в продажба. Той ще има възможност за 5G свързаност, както и новия чипсет Kirin 990.

Android-sim-card-huawei

От Google са коментирали пред Reuters, че при подобно развитие на обстоятелствата, най-вероятно новият Huawei Mate 30 няма как да бъде продаван с лицензирания пакет на Google. Причината е в забраната на САЩ за търговия с компанията. Правителството във Вашингтон дава възможност за ползване на лиценза за съществуващи продукти, но не и за нови такива. Какъвто ще се яви Huawei Mate 30. В същия момент, китайската компания е уверена, че ще ползва Android в неговата цялост, но само ако има разрешение от САЩ за това.

„Huawei ще продължи да използва Android и екосистемата му, ако правителството на САЩ ни позволят“, коментира говорителят на Huawei в САЩ, цитиран от Reuters. „В противен случай, ние ще продължим да разработваме собствена платформа и екосистема”.

Последното изречение индиректно подсказва, че най-вероятно HarmonyOS е резервният план на китайската компания. Някои висши ръководители на Huawei, като вицепрезидента Винсент Панг поддържат оптимизма, че всичките ѝ бъдещи смартфони ще ползват Android.

„Искаме да поддържаме един стандарт, една екосистема, една технология“, коментира Панг на медийно събитие в САЩ.

Предизвикателствата

Без Android с лицензираната екосистема на Google, продажбите на Huawei може да са обречени в региони като Европа. До този извод може да се достигне по няколко начина.

Първият е в продажбите реализирани през второто тримесечие от китайската компания на Стария континент. В средата на този период, Huawei влезе в забранителния списък, цялата история с неизвестнотите около моделите на компанията веднага бяха отчетени. По данни на Canalys, продажбите на компанията са спаднали с 16%. Негативният ефект може да е дори по-голям, тъй като се очаква той да се проследи през третото тримесечие, когато ще имаме цял период, в който санкциите на САЩ срещу Huawei да са в сила.

Вторият е в индиректното поведение на европейските оператори. Британските телекоми се въздържаха при дебюта на 5G мобилните си мрежи да включат устройства на Huawei, независимо, че компанията беше една от малкото, които имаше готови такива. Някои оператори заявиха в прав текст, че смартфоните на китайската компания без Android ще бъдат само и единствено „красива сгъваема джаджа“.

Android не е единственото предизвикателство за технологиите на Huawei. Процесорът Kirin 990, който ще е нов продукт, е базиран на архитектурата на ARM – британска компания, собственост на японския гигант SoftBank. След попадането на китайската компания в забранителния списък имаше спекулация, че в технологията на британците се използват американски лицензи, което постави под въпрос ползването ѝ.

Според източници на Reuters, в случая с ARM, може и да се размине на Huawei, тъй като лиценза им е издаден много преди забраната и това няма да окаже влияние върху процесора Kirin 990.

Свързани статии

Back to top button