НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Новите технологични жертви в търговската война между САЩ и Китай

Напрежението в отношенията на САЩ и Китай продължава да се повишава. Покрай търговската война между двете държави доста силно страда технологичния сектор. В светлината на прожекторите до момента попадаше основно Huawei, но постепенно фокусът започва да се измества и към други компании и области.

Две новини привличат вниманието ни през последната седмица. Едната е в призива на президента на САЩ Доналд Тръмп американските технологични компании да започват да преместват производството си от Китай в други страни. Другата е доста по-любопитна и не включва комуникация в Twitter. Тя е свързана с потенциалното спиране на изграждането на подводен интернет кабел от Лос Анджелис до Хонконг. Именно на нея ще се спрем малко по-подробно.

Скъсване на връзката

Cable-Network-china-us-2

Според Wall Street Journal, Министерството на правосъдието на САЩ (DoJ) подготвя блокирането на проекта, който е подкрепян от Facebook и Google. Подводният интернет кабел ще е с дължина малко под 13 хил. км и ще има капацитет от 120 Tbps. Завършен, той ще е един от най-големите, дълги и бързи като скорост на връзка в света. Подводните магистрални кабели са кръвоносната система на глобалната мрежа, като през тях минава почти целия междуконтинентален трафик.

DoJ иска да спре проекта, който е почти завършен, заради участието на голяма китайска компания. Причините са „опасения със сигурността“, най-вече заради предполагаемите връзки на дружеството с партийните ръководства в Китай. Компанията се казва Dr Peng Telecommunications and Media Group. Тя е един от основните интернет доставчици от второ и трето ниво в Китай, а през последните години започва да изгражда мрежа от първо ниво. Проектът за транс-тихоокеански подводен кабел е именно стъпка в тази посока.

Доставчик на всички нива

Интернет доставчиците се делят на три нива (Tiers). Първо ниво, осигуряват основно международна свързаност и тяхната задача е да изграждат и поддържат магистралните кабели (подводни и наземни). Операторите от второ ниво разпределят трафика на едро в рамките на дадена държава, а тези от трето – го доставят до крайните потребители. В доста случаи, големите телекоми играят ролята на доставчици на няколко нива. Например в България, „Виваком“ е едновременно доставчик от второ и трето ниво.

Dr Peng започва да контролира все повече свързаността в Китай на второ и първо ниво. Компанията има над 15 центъра за данни и инвестира все по-силно в подводни магистрални кабели. Новият проект за свързване на Лос Анджелис и Хонконг е сред тях. Той се изпълнява от дъщерно дружество на Dr Peng – Pacific Light Data Communication (PLDC), като съинвеститори са още Google и Facebook.

Двустранна вреда

undersea-cables

Целта на проекта е да се осигури бърза тихоокеанска връзка между САЩ и Китай. Това може да отвори доста възможности на американските компании от Силициевата долина да се опитат да навлязат по-ефективно в азиатската държава. Но, правителството на САЩ разглежда проекта като потенциална възможност на Китай да се опита да следи изкъсо този трафик. Нещо, което Вашингтон прави от години, както се оказа след разкритията на бившия служител на NSA Едуард Сноудън.

Опасенията свързани със сигурността може да бъдат преувеличени и най-вероятно се използват като претекст в разразяващата се търговска война между двете страни. Това е просто поредния пример за китайска компания, която попада в полезрението на Вашингтон.

Свързани статии

Back to top button