НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Huawei показа собствената си платформа HarmonyOS

След месеци спекулации, Huawei показа своята мобилна операционна система HarmonyOS. Това става в разгара на технологичната конференция за разработчици, която технологичния гигант организира в Дунган, Китай. Тя няма да се води директен заместител на Android или да показва намерения, че компанията ще изостави най-популярната мобилна платформа. Подобен ход би бил възможен само ако отношенията между САЩ и Китай ескалират отново и Huawei бъде напълно изолирана от достъп до Android за дълъг период от време.

Всичко друго, но не и алтернатива на Android

Huawei_HarmonyOS (4)

В настоящия си вид HarmonyOS се отличава значително от платформите на Google и Apple, като е насочен повече към всякакви свързани устройства от типа на Интернет на нещата (IoT). Тя е олекотена с по-ниска консумация на енергия, като идеята е да осигурява максимално бърза връзка с минимално забавяне.

“Навлизаме в епоха, в която хората очакват все по-интелигентно функциониране на своите устройства. В този дух решихме да създадем операционна система, която да работи по-бързо и по-качествено на различните видове платформи, и да бъде свързващото звено между тях“, коментира Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителския бизнес на Huawei.


richard-yu-huawei-quote„Решихме да създадем операционна система, която да работи по-бързо и по-качествено на различните видове платформи, и да бъде свързващото звено между тях“ Ричард Ю, Huawei


„Това бяха нашите цели при създаването на HarmonyOS“, продължи изпълнителният директор на потребителския бизнес на Huawei. Той допълни, че HarmonyOS е напълно различна от Android и iOS, като разпределя изчисленията по начин, по който да осигури гладка работа във всякакви ситуации. Huawei планират да я използват в разнообразни устройства, като телевизори, умни часовници, дори автомобили.

Подходът на компанията не е нов или непознат в индустрията. Samsung оперират със своята Tizen OS от години, като се опитват да го внедрят във всякакви електроуреди, различни от смартфони, таблети и лаптопи. Той е в основата на умните часовници Galaxy Watch на южнокорейския гигант. Опитите на Samsung да създадат смартфони под Tizen бяха обречени на неуспех. Google подготвя собствена платформа Fuchsia, която е най-близка като технология и приложение на HarmonyOS.

Планът за развитие

huawei-watch-gt

От технологична гледна точка, новата операционна система на Huawei наистина е доста различна от традиционните Android и iOS. Първата версия е базирана на ядрото на Linux – Lite OS в комбинация със собствено микроядро. Тя се разработва от 2017 г. и за нея се водеха слухове от близо година. Следващата версия на HarmonyOS се очаква през 2020 г. и ще бъде изцяло разработена от Huawei. Архитектурата ѝ позволява лесно да се адаптира за всякакъв тип устройства, като оставя възможността за интегрирането помежду им в обща екосистема.

Първоначално HarmonyOS ще бъде интегрирана в джаджи с екрани, които ще се появят до края на настоящата година. В рамките на следващите три години, тя ще бъде вградена в много по-широк спектър от носими устройства, които не е задължително да разполагат с дислей. Включително и в Huawei Vision устройства, които са предназначени за умни автомобили.

Важен елемент от бъдещето на HarmonyOS ще бъде отворения ѝ код и разработчиците на приложения и устройства, които ще могат да се възползват от него. Крайната цел на Huawei е да изгради истинска екосистема от разнообразни джаджи, които да са свързани и базирани на нея. Тя ще разчита силно на увеличаващото се значение на IoT и на мобилните мрежи от пето поколение (5G).

Възможна или невъзможна алтернатива

Въпреки, че на теория няма ограничения какви джаджи ще бъдат базирани на HarmonyOS, Huawei нарочно избягваха думата „смартфон“ при официалното представяне на платформата. Възможността, компанията да изостави Android или да не може да ползва най-популярната операционна система, поставя много неизвестни. При обявяването на санкциите на САЩ срещу Huawei и вероятността техните смартфони да не разполагат с пълните функционалности на платформата на Google, повдигна опасенията на операторите относно потенциалната полезност на подобни устройства за потребителите.

От друга страна, всички досегашни опити на редица технологични гиганти да се превърнат в алтернатива на Android са завършвали безславно. От Nokia, през Intel и Microsoft, до LG и Samsung.

Така, HarmonyOS вече е официално обявен и макар негласно, това най-вероятно е известния „резервен план“, за който Huawei намекваха от година. Който са готови да активират ако имат проблеми с Android.

Свързани статии

Back to top button