НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

САЩ удължи временния лиценз на Huawei

Министерството на икономиката на САЩ ще удължи временния лиценз на Huawei и така ще позволи на американските компании да продължат работата си с китайския гигант. Белият дом забрани двустранната търговия с технологичната компания с щатски фирми, като част от търговската война между Вашингтон и Пекин.

Huawei беше вкаран в специален забранителен списък, при който всяка сделка трябва да преминава през одобрението на правителството на САЩ. Вашингтон даде 90 дневен гратисен период, който изтича в понеделник, 19 август. Според източници на Reuters, той ще бъде удължен с още толкова, което ще позволи на американските компании да продължат да работят с китайския гигант.

Двустранни проблеми

Android

Без подобно разрешително, Huawei не може да получава определени компоненти от своите щатски доставчици. Въпреки, че голяма част от подизпълнителите на компанията са от Китай или региона, под 11% от всички доставки са от фирми от САЩ. По-ключовият елемент всъщност са интелектуалните права и софтуерните лицензи, които щатски дружества предлагат на Huawei. Сред тях се включва дори разрешението за ползване на Android от Google или поне версията с екосистемата на технологичния гигант.

Теоретично, дори собствени разработки, като собствените процесори на Huawei, са базирани на архитектурата на базираната британска фирма ARM. Макар и непотвърдено, част от технологията ѝ ползва американски патенти, което може да доведе до отрязването на достъпа на китайския гигант до нея.

В същия момент, редица американски компании отправиха молба до президента на САЩ Доналд Тръмп да удължи гратисния период, тъй като това вреди на бизнеса им. През юли, главните изпълнителни директори редица технологични гиганти, като Google, Intel и Cisco, проведоха среща в Белия дом. Те изразиха мнение, че санкциите срещу Huawei вредят на целия IT сектор, не само на китайската компания, съобщава The Hill.

План Б

Huawei_HarmonyOS (1)

Независимо от удължаването на облекчителния режим, технологичният гигант продължава да фигурира в забранителния списък за търговия със САЩ. Което го поставя и като основен „заложник“ в преговорите между Вашингтон и Пекин. Huawei не стои със скръстени ръце и тихомълком разработва резервен вариант.

Доставките на компоненти в повечето случаи, могат да бъдат пренасочени. Някои стандарти, лицензи или други, могат да бъдат разработени собствени, което ще доведе до фрагментация на IT света. В средносрочен план, най-ключовият въпрос остава достъпа на Huawei до платформата Android. Въпреки, че тя се води с отворен код, Google изисква специален лиценз за всеки производител, за да може той да ползва услугите и най-важното онлайн магазина за приложения Google Play.

Huawei представи на 9 август собствената си операционна система HarmonyOS, която трябва да може да се ползва „от всякакви устройства“. Китайският гигант дебело подчертава, че тя не е заместител на Android. Поради тази причина, първото устройство, което ще бъде базирано на нея е умен екран. Това не пречи на Huawei в един момент да започне да представя смартфони с нея, но опитите за създаване на алтернатива на Android, до момента не са много успешни в този сегмент.

Huawei_HarmonyOS (6)

В същия ден, когато беше демонстриран HarmonyOS, беше показан и новия интерфейс EMUI 10. Той е в основата на повечето смартфони и таблети на Huawei и реално представлява обвивка за Android устройства. Отново, теоретично, ако компанията загуби лицензните права за услугите на Google, тя може да ползва базата на популярната операционна система, заедно със своя EMUI интерфейс и собствен магазин за приложения. Другата алтернатива е да ползва HarmonyOS и отново самостоятелен източник на софтуер.

Удължаването на разрешителния режим за момента ще постави тези възможности на заден план, като Huawei най-вероятно ще успее да пусне пълното си портфолио от смартфони през 2019 г. Есента се очаква да дебютират обновените Mate устройства, които ще ползват EMUI 10 и последната версия на Android.

Свързани статии

Back to top button