НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Първите 5G смартфони, които вече са на пазара

След като вече измина първата половина на 2019 г. в страни като САЩ, Южна Корея и Великобритания заработиха първите мобилни мрежи от пето поколение (5G). За крайният потребител това означава няколко неща – много по-високи скорости, минимално забавяне, по-скъпи абонаментни планове, широколентов интернет през мобилна мрежа и почти никакъв избор от смартфони. Последното все още се смята за един от проблемите, който ще затрудни бързото популяризиране на новата технология.

Производителите не стоят със скръстени ръце и вече на пазара се появиха първите 5G смартфони. Естествено, с едно две-изключения говорим за премиум модели и флагмани, към които е добавена някоя стотачка отгоре, заради новата технология. Това се очаква да се промени през следващата година, когато 5G смартфоните станат по-масови и навлязат и в по-ниски ценови сегменти.

Устройства от висок клас

Дотогава ще трябва да се задоволим само с устройства от най-висок клас. Което превръща 5G изживяването в достъпно само за много тесен кръг от потребители. Най-малкото, защото наличните мрежи по света все още се броят на пръстите на ръцете. Сред тях не влизат тестовите, тъй като те не се водят достъпна търговска услуга. Затова, подобните 5G тестове на A1 България и „Теленор“ в страната все още не се броят за пълноценни мрежи.

Следващата 2020 г. ще бъде ключова за развитието на новата технология, поради наличието на повече стандарти и сертификати, устройства и мрежи. За тогава се подготвят и българските оператори да стартират своите 5G услуги.

Докато чакаме, това да се случи, може да разгледаме кои са първите 5G смартфони, които са налични в различни точки по света.

Huawei Mate 20 X

Huawei-Mate-20-X-5g-2

Поводът за тази статия е обновената 5G версия на миналогодишния флагман от най-висок клас на Huawei. Според китайският производител новия Mate 20 X е първото устройство, което е получило пълния комплект сертификати от Глобалния сертификационен форум (GCF). Това показва, че е смартфонът е преминал през всички тестове на институцията.

Huawei Mate 20 X се различава от доста други умни телефони на пазара, че може едновременно да поддържа самостоятелни 5G мрежи (SA) и съвместни (NSA) такива (които са базирани на 4G технологията). За момента, всички услуги от новото поколение са базирани на втория вариант инфраструктура. Но през следващите няколко години се очаква да се появят и първите самостоятелни 5G мрежи.

Останалите характеристики на 5G версията на Huawei Mate 20 X не се различава от традиционната 4G версия. Тя е по-голяма от Pro модела, като разполага със 7.2-инчов екран. Мощният Kirin 980 процесор с отделни компоненти за обработване на процеси свързани с изкуствен интелект (AI) и др.

Цената на новия Huawei Mate 20 X с 5G съвместимост ще е солена – около 900 евро.

Samsung Galaxy S10 (5G)

Samsung-galaxy-s10-5g

Още при демонстрацията на новия флагман Samsung Galaxy S10, южнокорейската компания обяви и 5G версия. Тя задминава по размери големия Plus модел, като разполага с 6.7-инчов екран AMOLED екран с QHD+ резолюция (1440×3340 пиксела)  и един от най-добрите чипсети и оперативна памет на пазара.

Samsung Galaxy S10 5G е оборудван с набора камери от Plus версията и софтуера за бързо превключване от широкоъгълния сензор към този с телефото приближение. Премиум хардуера, по-големия екран и 5G функционалността натежават допълнително към цената – тя е 1 299 долара за модела с 256GB място за съхранение и 1 399 долара за този с 512GB.

OnePlus 7 Pro 5G

OnePlus-7-Pro-5G

OnePlus 7 Pro 5G е идентичен с флагмана със същото име, като просто е съвместим с новата технология. Това се превежда в извит 6.67-инчов AMOLED екран с разделителна способност от 1440×3120 точки и съотношение 19.5:9. От трите модела изброени дотук, той е с най-голяма плътност на пикселите, но и с една идея по-малък дисплей.

Другата особеност на OnePlus 7 Pro 5G е неговата изскачаща от корпуса предна селфи камера. Това позволява на смартфона да се отърве от досадния „прорез“ и предния панел да е зает изцяло от екрана. Задният сензор е троен – с един голям 48MP за основен, 8MP телефото с трикратно оптично увеличение и 16MP широкоъгълен.

OnePlus 7 Pro 5G е най-достъпен от премиум 5G смартфоните с цена от 749 долара за версия с 12GB оперативна памет и 256GB място за съхранение.

Moto Z3 и Moto Z4

5g-moto-z4-5g

Motorola подходи доста хитро със своите 5G смартфони, като компанията се възползва от модулния дизайн на своите модели Moto Z3 и Moto Z4. Това им позволи те да са първите, които да предложат умни телефони съвместими с новото поколение мобилни мрежи. Компанията предложи отделен 5G модул, който след като се прикачи към традиционния 4G вариант, дава достъп до новия тип мобилна връзка.

Предимството е, че ако сте притежатели на Motorola Moto Z3 или Z4 лесно можете да ги превърнете в съвместими с новите мрежи. Недостатъкът е, че те са с характеристики от 2018 г., при това не толкова в премиум и флагман категорията, колкото в средния клас. Самият модул струва 349.99 долара, което го превръща в най-достъпния вариант за преминаване към 5G, ако вече имате тези устройства на Motorola.

LG V50 ThinQ 5G

LG V50 ThinQ 5G

От няколко години позициите на LG при умните телефони заслабват, но това не означава, че компанията не е сред първите, които предлага 5G смартфони. В нейния случай това е премиум модела V50 ThinQ надграден със съвместимост за новото поколение мобилни мрежи.

Подобно на останалите флагмани в нашия списък и той разполага с AMOLED екран с 6.4 инча диагонал и QHD+ резолюция. Отвъд дисплея останалата част от хардуера е доста съпоставима с тази на Samsung Galaxy S10 5G – висок клас чипсет Snapdragon 855 с осемядрен процесор, тройна основна камера с 12MP основна, 16MP широкоъгълна и 12MP телефото.

Единственото слабо звено е, че е наличен само във версия с 6GB оперативна памет и 128GB място за съхранение. Цената обаче е като за премиум модел или 1 152 долара.

Xiaomi Mi Mix 3 5G

xiaomi-5g-mi-mix-3

Xiaomi са една от компаниите, които винаги гледат да са в крак с тенденциите и да предлагат всичко на достъпна цена. Затова не е изненада, че и те стартираха с 5G смартфон, наравно с останалите водещи производители. Компанията използва същия подход, взима основен свой модел и му добавя 5G връзка.

Такъв е случаят с Xiaomi Mi Mix 3 5G. Той разполага с висок клас чипсет Snapdragon 855 , но прави компромиси в AMOLED екрана, като резолюцията е по-ниска и размерът е 6.39 инча. Основните камери също не са впечатляващи, като са двойни 12MP сензори. Всичко това се компенсира с ниската цена от едва 599 евро или 680 долара, което го прави най-достъпният самостоятелен 5G смартфон за момента.

Oppo Reno 5G

oppo_reno_5G

Последният модел, който можете да го закупите без проблеми в страни с 5G мобилна мрежа е Oppo Reno 5G. Противно на очакванията, това е доста стабилен флагман при това на също толкова внушителна цена.

Екранът е 6.6-инчов AMOLED, но само с Full HD резолюция (1080×2340 пиксела) и вграден четец за пръстови отпечатъци под него. Премиум хардуерът включва чипсет Snapdragon 855 с осемядрен процесор, опция за 6GB или 8GB оперативна памет и двойна основна камера. Първият сензор е 48MP, а вторият е 8MP.

Цената е около 1 000 долара.

    Свързани статии

    Back to top button