НОВИНИТЕХНОЛОГИИ

Samsung на IFA 2019 – 8K телевизори, 5G процесори и смартфони и Galaxy Fold

Samsung може би най-ударно представи визията за развитието на потребителската електроника през следващите няколко години. На технологичното изложение IFA 2019 в Берлин, южнокорейският производител постави фокуса върху малко по-масови (но все още доста скъпи) 8K телевизори, смартфони и мобилни процесори съвместими с пето поколение мрежи (5G) и „поправения“ сгъваем Galaxy Fold. Към тях може да добавим и традиционната бяла и черна техника на компанията.

8K в по-компактен размер

samsung-IFA-2019-8k-tv

Основната посока на Samsung е в предоставянето на по-достъпни модели от тези все още нови технологии. Те все още са привилегия за най-високия ценови клас устройства, независимо дали говорим за 8K или 5G. При телевизорите стъпка в посока свалянето на стойността идва с пускането на малко по-компактен модел.

Така на IFA 2019, Samsung представи 55-инчова версия на 8K QLED серията си, която до момента разполагаше единствено с размери от 65 до 85-инчови ТВ приемници. Не очаквайте обаче цената да падне прекалено значително, защото новият модел притежава всички екстри от премиум серията. Те включват мощен процесор за корекция на картината подпомогнат от система с изкуствен интелект (AI). Чрез който също така се мащабира съдържание от 2K и 4K в 8K резолюция, като се запази максимално качеството му.

Пускането на 55-инчов модел телевизори разширява максимално портфолиото на Samsung в тази нова категория. Това е сравнително очакван ход, поради вече навлязлата масовост на 4K телевизори и проникването на все по-достъпни модели. Включително и в България, където се забелязват засилени продажби на подобен тип техника.

5G попълнения

Galaxy-A90-5G

В подобна посока се развиват нещата и при мобилните технологии от пето поколение или т.нар. 5G. Samsung подсилват портфолиото си с първия смартфон съвместим с новите мрежи, който да не е премиум флагман на цена от над 1 000 долара. Това е Galaxy A90 5G, който дебютира първо в Южна Корея още в петък, а след това ще се пренесе на други пазари с изградена и достъпна за потребителите 5G мобилна мрежа.

Samsung не уточни точната цена на устройството по време на презентацията си в Берлин, но тя се очаква да е по-ниска от 5G версиите на премиум флагманите Galaxy S10 и Note 10+. Самият Galaxy A50 5G разполага с 6.7-инчов Super AMOLED екран, огромна 4 500 mAh батерия и голяма 48MP основна камера. Последните две дори не се срещат при премиум устройствата на компанията в момента.

samsung-Exynos-980_2

Смартфонът не беше единствената новост при 5G технологиите за Samsung. Компанията показа и първият си чипсет, който поддържа новия стандарт. Процесорът Exynos 980 комбинира 5G модем, което го прави първият собствен такъв за южнокорейския гигант. По този начин той се изравнява с Huawei и Qualcomm, които единствени предоставят компоненти с подобна връзка към този момент. Липсата на доставчик на 5G модеми най-вероятно ще остави тазгодишните iPhone модели на Apple без свързаност към мобилните мрежи от пето поколение.

Ревизията на Galaxy Fold

Samsung-Galaxy-Fold-Cosmos-Black-2

Последният акцент е всъщност едно добре познато устройство – сгъваемия смартфон Samsung Galaxy Fold. То трябваше да се появи на пазара още лятото, но проблеми с дизайна при предварителните публични тестове накара компанията да отложи дебюта му. Сега, в Берлин Samsung показа обновена и ревизирана от инженерите им версия на устройството.

Предпазният панел на сгъваемия екран на Galaxy Fold вече почти не може да се отлепи или сбърка с производствена опаковка. Последното предизвика объркване сред голяма част от тестърите, които си помислиха, че това е стикер за предпазване на екрана и го премахнаха. След което дисплеят спираше да работи. Предпазният горен слой вече е сложен плътно под рамките на екрана.

Другият проблем беше свързан с пантата или по-скоро буферното пространство между нея и сгъваемия дисплей. При прекомерна употреба можеше да влезе външен предмет, който с времето да разкъса екрана. Дизайнът на пантата е преработен, особено в краищата, където е сгъвката. Крайният резултат е не само по-малък шанс за дефектиране на дисплея, но и по-здравото и плавно отваряне и затваряне на устройството.

Samsung Galaxy Fold ще бъде пуснат в продажба още този месец първо Южна Корея, а после и на други пазари (основно в Западна Европа). Цената е около 2 000 евро.

Свързани статии

Back to top button