АНАЛИЗИТЕХНОЛОГИИ

Поглед след CES – Пътят на технологиите през 2019 г.

Изложението в Лас Вегас показва посоката на развитие на сектора през годината

Технологичната година започва в Лас Вегас – това златно правило се спазва от компаниите през последните няколко години. Изложението за потребителска електроника Consumer Electronics Show (CES), което се провежда в първите дни на януари, е като пътеводна светлина и показва посоката, в която да очакваме IT сектора да се развие през следващите 12 месеца.

Подобни материали с прогнози и очаквания обикновено се появяват през първите дни на новата година или в края на предходната. Но при положение, че част от посоките на развитие се очертават по време на изложението в Лас Вегас, забавянето на тази прогноза има положителен характер. Просто защото след CES тя ще може да бъде доста по-прецизна или допълнена. Именно затова от TechTrends.bg изчакахме да премине събитието, преди да очертаем основните тенденции, които очакваме да владеят технологичния свят през настоящата 2019 г.

5g 2019 trend

5G – новият хит сред телекомите

Петото поколение мобилни мрежи е любима тема на телекомите от години. Още през 2015 г., като бях на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона, заветното съкращение 5G примамваше посетители от десетки щандове. Но ако тогава нещата бяха в сферата на теорията и прототипите, сега вече следващото поколение мрежи вече чука на вратата. Или поне на тази на някои избрани пазари. В САЩ трите основни оператора – Verizon, AT&T и T-Mobile – са в различен етап на пускане на подобна услуга за крайните потребители. Първите два телекома, планират това да се случи до средата на 2019 г. AT&T в стремеж да е първи дори ребрандира своята 4G мрежа като 5G Evolution, за да се възползва от шума покрай новата технология.

Началото на 5G започна още от миналата година. Първо, южнокорейския оператор KT Corporation демонстрира публична тестова мрежа по време на зимните Олимпийски игри в Пьонгчан. Във втората половина на 2018 г. Vodafone Qatar представи първата 5G мрежа предназначена за корпоративни клиенти. Тестове се провеждат в различни точки на света, които в един момент могат да прераснат в достъпни търговски услуги.

През новата година се очакват няколко тенденции в насока 5G. Първата е достъпните за крайни клиенти мобилни мрежи от пето поколение да се увеличат. Втората е устройствата, достъпни на пазара, които ги поддържат и могат да се възползват от технологията, също да нараснат като брой.

За последната тенденция вече имаме такива признаци, като Samsung показа прототип на 5G смартфон на своя щанд, а D-Link представиха рутер, който поддържа новата мрежова технология. Тепърва ще се появяват нови и нови устройства, особено покрай дебюта на услугите за крайни клиенти.

Подробен материал, за 5G мобилните мрежи, технологията, развитието, предизвикателствата, уловките и кога да очакваме подобни услуги в България, очаквайте скоро на TechTrends.bg.

Royolo Flexpai

Сгъваемите смартфони и телевизори

Подобно на 5G, идеята за сгъваеми и/или огъваеми смартфони също се експлоатира от доста време в технологичните среди. Някои любопитни образци, като Nokia Kinetic се появяват през 2011 г., но все още няма масов модел, който да е пуснат на пазара. Тази година, нещата се очаква да се променят и то драстично. В последните месеци на 2018 г. китайската компания Royolo показа първия истински модел сгъваем смартфон – FlexPai. Устройството успешно се трансформира от телефон на компактен таблет, но е с дебелината на стар лаптоп. FlexPai започна да се продава на китайския пазар от началото на 2019 г. Samsung също загатна и дори се очаква покрай премиерата на Galaxy S10 да покажат и модел, който да се сгъва и разгъва. Други производители, като Huawei също обявиха плановете си през 2019 г. да демонстрират такива версии.

Докато смартфон компаниите се подготвят за сгъваеми смартфони, то телевизорите ги изпревариха с няколко месеца. LG демонстрира своя модел, който може да се навива на руло и така просторните 65 инча екран да се поберат в правоъгълна кутия, която играе ролята на малко по-дебел и обемен саундбар. Новият Signature OLED TV R всъщност е изпипана търговска версия на прототипа, който компанията представи миналата година.

Общото между сгъваемите смартфони и телевизори е, че и двете разчитат на гъвкави OLED панели. Дяволът е в детайлите. Ако самият екран е гъвкав, то е много трудно, да не кажем все още невъзможно, останалите компоненти да станат сгъваеми. Например дънната платка, процесора или батерията. При телевизора, LG решават проблема, като разполагат с достатъчно голямо тяло, в което да поберат цялата електроника.

За направата на сгъваем смартфон, се изисква доста повече работа и потенциално разпределение на компонентите в две части. Освен това трябва да се осигури връзка между тях, която да е здрава и да може да се сгъва безпроблемно.

Стагнацията на смартфон пазара, който е с перспектива на спад, както и комбинацията от засилена конкуренция, кара производителите да форсират разработването на подобни иновации. За да могат да се отличат от безбройните устройства, които са продажба, както и да запалят отново ентусиазма на потребителите.

Iphone xs prices

Голямата смартфон дилема

Като стана дума за пазара на умни телефони, друга ключова тенденция ще бъде посоката, която производителите ще изберат, за да превъзмогнат потенциалния спад. Досегашната тактика за вдигане на цените на най-високия клас устройства даде временни резултати. Продажбата на по-малко, но с по-голям марж печалба смартфони, стабилизира печалбите на Samsung и Apple, както и вдигна представянето на Huawei. Но тя също така започва постепенно да работи срещу тях.

Агресивното вдигане на цените с близо 300 долара от страна на Apple с новите модели iPhone не доведе до очаквания досега ефект. Компанията понижи драстично очакванията си за приходи от смартфони за края на 2018 г., като основна причина са ниските продажби. Apple дори вече започна да сваля цените на iPhone-ите си в Китай, което е индикатор, че слабият интерес продължава и в началото на новата 2019 г.

Какво точно се състои дилемата на производителите? В това как да балансират съотношението цени-продажби. Особено предвид факта, че се очаква да вкарат иновационни устройства като гъвкави смартфони и 5G устройства през 2019 г. Те във всички случаи ще идват на по-висока цена. Въпросът е колко по-висока и дали трябва да се свали тази на умните телефони, които не се трансформират на таблет или предлагат високоскоростна интернет връзка.

Цялата тази динамика и решенията, които ще се вземат от производителите реално ще пренареди пазара още повече спрямо разместванията, на които бяхме свидетели през 2018 г.

AMD-Radeon-7-GPU

Надпреварата за 7 нанометра

От устройствата преминаваме към малките неща, които задвижват устройствата. При процесорите процесът по преминаване към 7 нанометра (nm) архитектура, започна още през изминалата година. Като Apple и Huawei обявиха своите мобилни чипове A12 Bionic и Kirin 970 съответно. И двата са базирани на архитектурата на ARM.

През 2019 г. надпреварата за подобни процесори се пренася и при по-големите машини. AMD представи на CES първия чипсет за настолни компютри Ryzen 3, както и видеокартата Radeon VII, които използват такава архитектура. В Лас Вегас Huawei представи своя Kunpeng 920 чип, който е предназначен за сървърни машини. Той също е базиран на ARM лицензи. В същия момент Nvidia и Intel все още не могат да представят чипсети със 7nm технология и определено се затрудняват с разработването и пускането на такива модели на пазара.

Основното предимство на тази архитектура спрямо досегашните 10, 12 или 14nm технологии е, че могат да се разположат много повече изчислителна мощ в рамките на същата или дори по-малка площ. Това предоставя възможността да се добавят нови модули, като например такъв, който е специализиран за изчисления и операции свързани с изкуствен интелект (AI). Крайният резултат е по-функционален и потенциално по-бърз чипсет, който е оптимизиран да консумира и по-малко енергия.

Развитието на този сегмент ще зависи до голяма степен, колко ще се забавят Nvidia и Intel, както и колко са ефективни продуктите със 7nm технология. Моделите на пазара за момента дават обещаващи резултати.

Samsung QLED Q900

Дългоочаквания дебют на 8K

„Току-що платихме 148+ хил. долара за камера, която снима в резолюция, недостъпна за никой потребител, защото в момента няма 8K екрани“, това са думите на водещия на YouTube канала Linus Tech Tips при разопаковането на една от най-скъпите видеокамери на пазара – RED. Утехата на LTT е, че от тази година вече ще има хора, които ще могат да гледат в 8K. Samsung подраниха с няколко месеца и пуснаха на пазара своите първи QLED модели в края на 2018 г., които поддържат по-голямата резолюция.

Новата година започна с цяла плетора от 8K телевизори – от LG, Sony, TCL и обновени модели от страна на Samsung. Най-вероятно през годината, другите производители също ще последват примера. Проблемите за 8K телевизорите са два – високата цена и противно на коментара на Linus липсата на съдържание. Последното се решава по доста елегантен начин. Новите процесори, които LG и Sony използват например позволява 4K съдържание да се мащабира до 8K без осезателна загуба на качеството.

Подмяната на 4K стандарта ще става бавно, но 2019 г. полага началото на този процес.

Facebook eyes regulation

Потенциалните регулации на хоризонта

Ако погледнем отвъд джаджите и технологиите, потенциалните регулации в определени сфери имат шанса да маркират 2019 г. Държавната намеса може да се прояви в няколко посоки и сегмента. Една от тях е продължение на сагата с опазването на личните данни на потребителите и най-вече покрай историята с Facebook и Cambridge Analytica. Социалната мрежа може да стане обект на по-стриктен държавен контрол и по друго направление – като изключително влиятелна технологична компания.

За това се намекна по време на изслушванията на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг пред щатския конгрес и пред Европейската комисия. Amazon и Google също могат да влязат под антимонополния прицел на институциите, заради все по-голямото им влияние в сферите, в които оперират.

Регулациите започват да засягат все по-силно криптовалутите, които допреди няколко години стояха извън вниманието на различните власти. Бурният растеж на пазара и постепенното изтрезняване, в което се акумулират и заличават милиони долари в рамките на дни е нормално да накара регулаторите да разгледат малко по-внимателно сегмента. Въпросът беше повдигнат на срещата на Г20 през декември, а в САЩ вече има проектозакони, които да класифицират криптовалутите като дигитални активи. Така те могат да бъдат поставени в определена нормативна рамка.

Последната регулаторна посока, която засяга донякъде технологиите е новата директива на Европейския съюз за защита на авторските права. Тя предвижда няколко опасни елемента, като филтриране на съдържанието, което се поства онлайн и се предлага в рамките на Стария континент. Дали ще бъде приет от страните-членки ще стане ясно през 2019 г.

asus-rog-motherboard-g2700

Следващото ниво на хибридите

Последната тенденция е стремежът на производителите на компютри да развият хибридния формат при лаптопите. През годините те започнаха да комбинират 2 в 1 моделите, които съчетават компактността и сензорния екран на таблетите и производителността на преносимите PC-та. Следващата стъпка в еволюцията е намаляването на разликата между техническите показатели на лаптопите и настолните компютри.

Тя е най-тънка при геймърските преносими машини. Затова на CES се появиха няколко интересни модела, които поставят разликата между хибрид, лаптоп и PC под въпрос. Най-добрият пример е Asus RoG Mothership G2700, който е взел дизайнерските решения на Surface Pro на Microsoft и ги е комбинирал с мощните конфигурации на геймърската серия на тайванския производител. Резултатът поне на пръв поглед е впечатляващ и тепърва ще разберем дали и на практика е толкова ефективен. Във всички случаи лаптопите продължават със своя технологичен ренесанс.

Свързани статии

Back to top button